Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lumea de mâine

GALERIE
Tiberiu Brailean200
  • Tiberiu Brailean200
- +

Se pierde însă democraţia, care se transformă într-o plutocraţie, sau plutodemocraţie, chiar în locurile unde s-a născut varianta modernă a democraţiei. Gândirea critică este astfel în mare pericol.

Trei elemente principale îşi conjugă şi îşi potenţează reciproc efectele în determinarea lumii de mâine. Este vorba despre mersul ideilor, evoluţia demografică şi tehnologia. Mă gândesc şi la un al patrulea, încă nelămurit suficient într-o manieră ştiinţifică, dar care s-a autonomizat în ultimele două decenii şi a câştigat în importanţă: este vorba despre monedă şi sistemul monetar. Analiza ultimelor evoluţii ale acestor elemente indică un declin clar al Occidentului şi o afirmare a ţărilor BRICS şi a altor puteri emergente, în vreme ce centrul economic al lumii s-a mutat în Asia.

Astfel, ca PIB, ţările BRICS egalează SUA, cu un avânt special al Chinei, care are un PIB cât Rusia, India, Brazilia şi Africa de Sud împreună şi anunţă o depăşire a PIB-ului american până în 2030. Ca populaţie, principalele cinci noi puteri emergente deţin 40% din populaţia totală a planetei. În ce priveşte mersul ideilor, aş oferi un singur indicator sugestiv: în 2011, numărul de brevete de invenţii şi inovaţii provenite din ţările BRICS a crescut cu 33% faţă de anul anterior, în timp ce în America şi Europa a crescut doar cu 7%. Cine deţine inovaţia deţine cheile viitorului. Cel mai mult investeşte în acest domeniu Coreea de Sud, adică 3,4 % din PIB. În ce priveşte tehnologia, competiţia este acerbă, iar aici, ca şi în domeniul geopolitic, puterile occidentale deţin încă un avantaj relativ, care începe însă să fie contrazis, bunăoară în cyberspaţiu.
Cred că Administraţia Obama s-a prins, în sfârşit, că America îşi cheltuie timpul, banii şi nu puţine vieţi în nisipurile islamiste din Orientul Mijlociu, în vreme ce celelalte puteri tac şi fac. Oricum, mutarea accentului şi efortului geostrategic american în Pacific este o mutare bună, de preîntâmpinare. Se aşteaptă reacţia Chinei, care se doreşte lider regional. Oricum, SUA au încă destui aliaţi în zonă ca să menţină controlul acesteia. Ceea ce au uitat ei, dar încep să-şi reamintească, este relaţia dintre competitivitatea economică şi realitatea securitară (vezi articolul lui Robert Zoelick din revista „Foreign Policy”, martie-aprilie, 2013). Oricum, americanii continuă să cheltuiască în domeniul militar cât întreg restul lumii.
În ce priveşte dansul ameţitor al monedelor, este de remarcat cred că 48% ditre lichidităţile lumii se află în Asia, că actuala criză a economiilor occidentale are şi o importantă, dacă nu decisivă, componentă monetară şi că suntem în plin război valutar, în care, cel puţin deocamdată, dolarul şi euro pierd teren serios în favoarea valutelor ţărilor cu rezerve valutare mari, în special a yuanului chinezesc. Oricum pieţele cântă Asia, unde s-au mutat investiţiile, de unde pleacă exporturile, unde economiile cresc cu rate semnificative şi, încet-încet, şi consumul. În aceste condiţii, despre ce globalizare vorbim?
Trăim o perioadă fractală, în care lumea se mută de pe un picior pe altul (vezi, în acest sens, şi cartea lui Lucian Boia, Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine, Humanitas, Bucureşti, 2013). Se afirmă tot mai mult noi puteri emergente, pe lângă cele din BRICS, cum ar fi: Coreea de Sud, Mexic, Turcia, Indonezia, Suedia, Canada, Polonia şi chiar Columbia şi Nigeria, configurând o lume multipolară, în care şi clasa de mijloc devine mai consistentă. Se impune cu necesitate o reformare a sistemului monetar internaţional şi a organismelor monetar-financiare internaţionale, care să reflecte noile realităţi.
Lumea rămâne însă plină de inegalităţi şi de nedreptăţi. Astfel, cei mai bogaţi 1% din populaţia planetei deţin 44% din resursele acesteia, în timp ce jumătatea cea mai săracă, adică 3,5 miliarde de locuitori, deţine sub 1% din resursele sale. Pe criză sau vreme bună, e mai bine să fii – se spune – ultrabogat. Capitalismul rezistă, dar se metamorfozează, preluând elemente mai autoritarist-corporatiste din Asia, în special din China şi Rusia. Se pierde însă democraţia, care se transformă într-o plutocraţie, sau plutodemocraţie, chiar în locurile unde s-a născut varianta modernă a democraţiei. Gândirea critică este astfel în mare pericol.
Cine doreşte extinderea orizontului propriei conştiinţe se va abate, inevitabil, de la gândirea obişnuită, de la speculaţii şi ipoteze şi va trebui să-şi activeze însuşiri şi facultăţi noi. Dincolo de circumstanţe însă, inevitabil trecătoare, cred că trebuie afirmat adevărul şi trebuie făcut binele, atribute care, prin ele însele, conduc evoluţia, procesul de devenire. Căci omul modern vieţuieşte o prăpastie între idee şi realitate. Platon, care încă vedea în idee adevărata realitate, a rămas, din păcate, atât de departe...
 
Tiberiu Brăilean este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri