Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Angela merge mai departe... (I)

GALERIE
Tiberiu Brailean200
  • Tiberiu Brailean200
- +

După opoziţia Rusiei şi răsucirea pe loc a conducerii oligarhice a Ucrainei, după tatonări, promisiuni şi conflicte, pe străzile de la Kiev a ajuns să curgă sânge, iar războiul civil a fost la un pas.

Evenimentele din Ucraina trebuie să ne fie de cel mai acut interes. Avem circa 200.000 de români care trăiesc acolo, plus cei din Basarabia care sunt înconjuraţi de ucraineni pe trei sferturi, cu bunele şi mai puţin bunele lor. În Eurasia, Ucraina a devenit foaierul principal, centrul acesteia, disputat - iată - de Rusia cu Uniunea Europeană. Deşi slăbită şi dependentă de NATO, aceasta din urmă are încă o forţă de atracţie economică şi culturală, descoperită de tot mai mulţi dintre estici prin tot mai libera circulaţie, mai ales că li s-a şi promis că după Vilnius pot intra şi ei în acest club unde s-a clădit de câteva secole o civilizaţie cu un nivel material ridicat, deşi orice om cu capul pe umeri putea înţelege că mai e mult până departe.

După opoziţia Rusiei şi răsucirea pe loc a conducerii oligarhice a Ucrainei, după tatonări, promisiuni şi conflicte, pe străzile de la Kiev a ajuns să curgă sânge, iar războiul civil a fost la un pas. Oamenii au rezistat eroic unei puteri barbare finanţate şantajist de Rusia şi fără ca Vestul să le ofere o perspectivă clară, o foaie de parcurs. Pe scurt, diplomaţia europeană afişează o imagine tragică, cu excepţia notabilă a Poloniei. Această lady Ashton era mult mai nimerită să conducă o grupă de copii la grădiniţă, decât diplomaţia europeană. Am văzut-o atacată mârlăneşte de un ziarist de la televiziunea rusă, care scotea UE vinovată de ce se întâmplă la Kiev şi, în loc să-l trăsnească pe nesimţit, a bolmojit un răspuns sibilinic după care a plecat din sală. În general, cancelariile occidentale se mişcă foarte lent: nu avem încă nici un acord serios privind ce va urma în Ucraina.

Graţie istoriei şi proximităţii geografice, cel mai bine înţeleg lucrurile şi se mişcă polonezii şi suedezii. Ar fi trebuit ca şi noi să o facem, dar, din păcate, cu excepţia poziţiei exprimate de preşedintele Băsescu, am văzut un Corlăţean rătăcit pe la Bruxelles, dispus să semneze şi el orice rezoluţie şi o sumă de declaraţii împăciuitoriste. L-am văzut pe acest infant(il) public numit Victor Ponta, cu doamna, în tribuna oficială la Soci, singurul şef de guvern din UE, dacă am numărat bine, care i-a onorat pe ruşi şi, mai mult, s-a tras şi în poză cu vinovatul principal - Ianukovici şi a postat poza pe net. În rest, presa ce mai dezbate; politicul şi diplomaţia românească, ca şi serviciile îmi par anemice, exact unde li se cerea mai mult activism: în desfăşurările din ţara cu care avem cea mai lungă frontieră (650 km). Sper că diplomaţia românească ia notiţe de la Sikorski. Pe lângă bietul Corlăţean, lady Ashton e Ştefan cel Mare.

S-au stabilit alegeri anticipate, dar eu cred că ucrainenii vor continua să se lupte între ei, pentru că ceea ce caută ei nu au cum încă să găsească pe deplin: anume propria identitate. Mie nu mi se pare că - să-i spunem - clasa politică ucraineană reprezintă poporul. Este un clivaj foarte mare între interesele şi viaţa de zi cu zi ale acestuia din urmă (47 de milioane răspândiţi pe vreo 600000 de kilometri pătraţi) şi cele ale oligarhilor şi politicienilor ce au putere, dar una dobândită prin fraudă. Apoi, în Ucraina sunt multe arme şi e o piaţă pe care numărul lor poate creşte rapid. În condiţiile acestea, vă imaginaţi în continuare o perioadă paşnică şi cu alegeri reuşite? Mi-e foarte greu să cred. Deja fiecare are ceva de răzbunat acolo, deja răul e făcut, domneşte un spirit violent şi anarhist. În plus, Rusia nu va accepta niciodată să piardă Ucraina. Pentru ei ar fi ca şi cum ar rămâne, geopolitic vorbind, cu dinaintea goală. Cum vă imaginaţi, de pildă, că acceptă Marele Urs să piardă Crimeea, Sevastopolul? Sau chiar Kievul, considerat leagănul civilizaţiei lor, încă de la mama ţarului Vladimir (sec. al XI-lea)?

Să nu uităm că Ucraina este un stat artificial, format din circa 80 de etnii, dintre care românii sunt pe locul 3, după ruşi şi sunt foarte urâţi de maloruşii majoritari. S-a trezit cu teritorii şi de la Polonia, Ungaria, Slovacia, Rusia şi de la noi şi Basarabia. Economic e groggy momentan, dar are potenţal agricol şi industrial serios. Numai Rusia i-a făcut o ofertă concretă pe termen scurt, acum caducă, procedurile occidentale fiind extrem de greoaie. E foarte dependentă de petrolul şi gazul rusesc, dar şi de piaţa rusă, principala piaţă de export. Principala activitate economică este contrabanda, iar evaziunea e la cote incredibile. Sistemul fiscal e la pământ, iar cel bancar unul vulnerabil, clătitor de bani negri. Modelul lor economic seamănă ca două picături de transpiraţie cu cel rus. Trebuie investiţi bani grei în sistemul productiv şi în infrastructură, pentru a le moderniza. Nici un investitor străin nu se mai apropie şi suntem afectaţi şi noi tot mai serios. Numai nemţii, în frunte cu Angela lor, i-ar putea ajuta.

Partea de vest a ţării, fosta Galiţie, nordul Bucovinei, e populată majoritar de catolici, care nici nu prea se mai supun centrului. Se redesenează astfel vechiul drum comercial al Liov-ului, care trecea şi pe la Iaşi. Naţionalismul ucrainean, în special în aceste provincii, se defineşte azi prin opoziţie faţă de ruşi, cu care s-au mai ciocnit în istorie. E drept că sunt şi celelalte părţi sud-estice, pro-ruse, dar şi acolo pare că se cere altceva. Sistemul administrativ este foarte centralizat, deşi aşa-zisul Partid al Regiunilor, fost al lui Ianukovici, a câştigat alegerile taman pe baza promisiunilor privind descentralizarea. Sunt pravoslavnici, luptă şi mor cu crucea în mână şi preoţii lângă ei. (Continuarea în ediţia de mâine)

 

Tiberiu Brăilean este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri