Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Calculatorul cuantic

GALERIE
Tiberiu Brailean200
  • Tiberiu Brailean200
- +
”Dacă credeţi că înţelegeţi mecanica cuantică,/ Nu înţelegeţi mecanica cuantică.” (Richard P. Feynman)

Fizicienii cuantici au spus-o clar: fiecare particulă atomică are un ”frate”, care poate fi la mai mică sau mai mare distanţă în spaţiu. Oricum însă, viaţa lor e comună, în sensul că dacă unuia i se întâmplă ceva suferă şi celălalt. Suntem deci jumătăţi de sferă şi ne căutăm complementul prin spaţii, pentru a reconstitui unitatea, monada. Abia la reconstituirea sferei ne vom simţi împliniţi, ca să nu spun fericiţi, sub ocrotirea Observatorului. Noua monadă devine ea însăşi o nouă particulă, care are undeva un ”frate” cu care speră să se reunească, lucru pe care până la urmă-l vor reuşi, dând naştere unei entităţi încă mai mari. Şi tot aşa până la Unu.

Desigur, procesul invers, de separare, de multiplicare, este la fel de pertinent. S-ar putea să avem o ciclicitate aici: unificare şi fragmentare, unificare şi fragmentare, deşi cele două procese s-ar putea desfăşura şi concomitent. Totul ţine de nivelul de conştiinţă caracteristic fiecărei entităţi (particule), pe fiecare nivel. Oricum fiecare dintre ele este înzestrată cu tot ce-i trebuie pentru evoluţie, dar şi cu libertatea de a alege. Toate particularităţile unei particule gemene (energie, impuls, încărcătură informaţională etc.) sunt identice cu ale fratelui său, indiferent unde s-ar afla acesta. Când se ajunge la entităţi mai complexe, cele două jumătăţi simt la fel, gândesc la fel etc.

În Washington Post din 2 ian. 2014 se anunţă construcţia de către NSA a unui calculator cuantic ce-ar putea sparge toate tipurile de criptare cunoscute, ca parte a unui program mai amplu intitulat ”Penetrarea ţintelor dificile” (”Penetrating Hard Targets”). Spre deosebire de biţi binari, specifici calculatoarelor digitale, calculatorul cuantic va folosi qubiţi, care înseamnă orice superpoziţie cuantică a lui 1 şi 0, cantitatea de informaţie ce poate fi procesată crescând exponenţial. În loc de tranzistori, aceşti qubiţi vor fi produşi din atomi, fotoni, ioni, electroni şi alte elemente fizice. Dacă calculatorul clasic efectua calculele pe rând, unul câte unul, cel cuantic va putea combina şi analiza informaţiile în modalităţi diferite.

Aceşti qubiţi trăiesc doar o milionime de secundă, timp în care efectuează sute de operaţii, dar sunt mereu reînnoiţi, deşi asigurarea continuă a cantităţii lor poate fi o problemă. Acest calculator va fi total izolat, bazat pe sisteme de eroare-corecţie inteligente, menite a corecta instabilitatea şi vulnerabilităţile sistemului. Astfel vor fi necesari miliarde de qubiţi corectori pentru 1000 de qubiţi funcţionali. Un astfel de calculator va putea fi utilizat în medicină, în criptografie, în domeniul militar ş.a. El poate contribui la crearea inteligenţei artificiale, maşini la fel de inteligente ca oamenii. Se lucrează deja la aşa ceva atât în SUA, cât şi în Marea Britanie, Canada, Elveţia, Germania, Rusia, India, China, Australia şi Noua Zeelandă.

Compania canadiană D - Wave Systems a construit deja două generaţii pe baza principiilor mecanicii cuantice. Ele pot rezolva într-un minut ceea ce poate un computer tradiţional de ultimă generaţie în jumătate de oră. Sunt deja folosite de NASA, de IBM, de Googleşi de mai multe agenţii spaţiale, dar se poate obţine mult mai mult. Snowden a prezentat documente despre existenţa unor asemenea programe. Se duce un întreg război pentru dominarea reţelei globale de comunicaţii, ca şi un aşa-zis ”Quantum War” (”război cuantic”), sumele alocate fiind ameţitoare.

Poate suna utopic, dar putem spune că intrăm într-o lume în care nu vor mai putea exista secrete. O fi bine, o fi rău? Cei puternici vor şti tot ce se întâmplă la mine sub pălărie sau sub plapumă. În ce mă priveşte, nu am nimic de ascuns, dar am auzit că sunt unii care au. De pildă, poate vom putea afla astfel situaţia financiară a Universităţii şi cam câţi bani din proiecte se duc spre unii abilitaţi să le analizeze şi, eventual, să le aprobe. Informaţii foarte interesante. Lumea lui Orwell din 1984 tinde să devină realitate şi chiar mai bogată. Informaţia devine principala resursă, iar intimitatea va dispărea, orice gând devenind rapid cognoscibil şi analizabil, fantomele vor afla că există oameni, iar soacrele vor fi cele mai fericite.

Aceasta este o străpungere tehnologică pe care majoritatea o consideră terifiantă. Îmi pare rău să-i dezamăgesc spunându-le că s-au obişnuit degeaba cu fel de fel de ascunzişuri şi farafastlâcuri, cu minciuni şi tot felul de infatuări, pentru unii acestea alcătuind un întreg mod de viaţă, pentru că universul în care trăim este unul perfect transparent, în care se înregistrează, încă de la începuturi, tot ce gândim, vorbim şi facem. Un „calculator cuantic” natural face asta gratuit pentru noi, oferindu-ne programele de viaţă pe care le merităm. Îi mai informez că are şi cine se ocupa de afacerea asta, cu dreptate şi confidenţialitate, de care mă îndoiesc că ar fi capabili specialiştii umani. Am mai vorbit acum mai bine de un deceniu despre o lege a conservării informaţiei. Iar poveştile şi miturile popoarelor sunt pline de „cifruri imperfecte”, de ”iarba aurului” sau ”iarba fiarelor” (Vincetoxicum Hirundinaria), care înmoaie metalele, care permite inclusiv deschiderea lacătului sufletului, care permite înţelegerea limbii animalelor, a păsărilor, a plantelor şi a pietrelor, de ”tinereţe fără bătrâneţe”, de transformare în zâne şi multe altele. ”Am scris în voi întreaga cunoaştere”, scrie Biblia. Deci, reactivându-ne capacităţile, putem afla tot ce ne este îngăduit să aflăm. Nu înţeleg de ce am ales calea lentă şi costisitoare a ştiinţei şi tehnologiei...

 
Tiberiu Brăilean este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri