Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Ziarul de Iaşi” a calculat câţi ani din viaţă îl poate costa spionarea amantei

Prima estimare pentru Nichita: un „mandat” de 5 ani şi 11 luni pentru filajul Adinei Samson

GALERIE
gheorghe nichita adina samson
  • gheorghe nichita adina samson
- +

”Ziarul de Iaşi” a calculat ce „mandat” ar putea primi Gheorghe Nichita în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată, ieri, de DNA, pentru spionarea amantei Adina Samson. Cu ajutorul unor specialişti din sistemul juridic, reporterul nostru a realizat o estimare, pur jurnalistică, cu privire la ceea ce ar putea fi condamnarea lui Nichita strict pentru acest dosar.

Demersul a fost realizat în baza infracţiunilor reţinute în mod oficial, prin rechizitoriu, de DNA. În realizarea estimării jurnalistice au fost calculate pedepsele minime pentru fiecare dintre infracţiunile reţinute, dar şi faptul că Nichita va fi găsit vinovat pentru fiecare dintre aceste infracţiuni. Ultimul coeficient are la bază faptul că declaraţiile martorilor sau stenogramele, prezentate în detaliu în ediţiile noastre precedente, indică faptul că Nichita a folosit Poliţia Locală în scopul supravegherii Adinei Samson. De asemenea, două persoane trimise în judecată în acest dosar şi-au recunosct faptele şi au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Inclusiv Ştefan Avârvarei şi Liviu Hliboceanu au declaraţii din care reiese că au fost instigaţi de Nichita să folosească poliţiştii locali în scop ilegal. 

Calculul minim: pedeapsă cu executare 

Potrivit codului de procedură penală, calcularea pedepsei unei persoane găsite vinovate de instanţă se face după următorul criteriu: la pedeapsa cea mai mare se adaugă o treime din pedeapsa primită de inculpat pentru fiecare dintre infracţiunile pentru care a fost găsit vinovat. Gheorghe Nichita a fost trimis, ieri, în judecată, pentru complicitate şi instigare la abuz în serviciu (în total trei infracţiuni; pedeapsă 3 - 15 ani), instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii (două infracţiuni; pedeapsă 1 - 5 ani), instigare la acces ilegal ca un sistem informatic (pedeapsă: 3 luni - 3 ani), instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice (pedeapsă: 6 luni – 3 ani).

De menţionat că, potrivit legii, pentru instigare sau complicitate la o infracţiune, pedeapsa este aceeaşi ca pentru infracţiunea comisă în mod direct. Aplicând algoritmul deja prezentat, în care am luat cuantumul minim pentru fiecare infracţiune, a rezultat o pedeapsă de 5 ani şi 11 luni. Calculul este doar estimativ întrucât instanţa poate aplica, în funcţie de modul în care decurge procesul, pedepse mai mari pentru anumite infracţiuni sau poate dispune achitarea pentru altele.

Pentru ca Gheorghe Nichita să poată primi o pedeapsă cu suspendare, trebuia ca aceasta să aibă un cuantum de sub 4 ani. „O condamnare cu suspendare, având în vedere modul în care a decurs până acum cazul, este puţin probabilă în acest caz”, a comentat un specialist în Drept, care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

De menţionat că Nichita mai este cercetat într-un dosar, pentru luare de mită, în care nu a fost încă trimis în judecată. Eventuala condamnare a acestuia în dosarul de mită nu a fost luată în calcul în simularea realizată. 

Ce conţine rechizitoriul 

Pe lângă Gheorghe Nichita, DNA i-a mai trimis în judecată şi pe oamenii care l-au ajutat pe acesta pentru a-şi spiona amanta. Liviu Hliboceanu şi Ştefan Avârvarei, foşti şefi în cadrul Poliţiei Locale, sunt acuzaţi că au urmat ordinele lui Nichita şi au spionat-o, direct sau prin intermediul poliţiştilor locali, pe Adina Samson.

De asemenea, Avârvarei ar fi montat şi un soft-spion într-un telefon pe care Nichita l-a oferit cadou Adinei Samson şi i-ar fi accesat şi telefonul pentru a afla detalii despre viaţa intimă. În ediţiile trecute, „Ziarul de Iaşi” a detaliat cum poliţiştii locali au fost mobilizaţi pentru a urmări pe amanta lui Nichita, unul dintre aceştia ajungând şi la Malaga pe urmele Adinei Samson.

Un rol juridic important în acest dosar l-a avut Eugen Chişcă, fost şofer personal al lui Gheorghe Nichita, a cărui implicare în dosar a fost următoarea: „La data de 25 februarie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe l-a determinat pe inculpatul Chişcă Costică Eugen să obţină desfăşurătorul (lista) convorbirilor telefonice iniţiate în ziua respectivă de aceeaşi persoană supravegheată.

În continuare, inculpatul Chişcă Costică Eugen l-a determinat, la rândul său, pe inculpatul Curalariu Călin-Mihai, angajat al unei companii de telefonie mobilă, să obţină aceste date nedestinate publicităţii care, ulterior, au ajuns în posesia inculpatului Nichita Gheorghe, acesta din urmă obţinând astfel un folos nepatrimonial necuvenit”, se arată în rechizitoriu. Atât Curalariu, cât şi Chişcă au semnat acorduri de recunoaştere a faptelor urmând a primi condamnări de câte doi ani de închisoare cu suspendare, potrivit DNA. Ei vor trebui să facă şi muncă în folosul comunităţii.

În timpul urmăririi penale, Poliţia Locală Iaşi s-a constituit parte civilă în acest proces cu suma de 229.000 de lei, acesta fiind practic prejudiciul din dosar, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a dezvăluit şi în ediţiile precedente.

„Gheorghe Nichita are dreptul, ca orice cetăţean al unui stat european, la prezumţia de nevinovăţie şi va prezenta punctul său de vedere cu privire la acuzaţiile ce i se aduc în faţa instanţei de judecată”, a precizat Sandra Grădinaru, avocată a primarului, referitor la acuzaţiile aduse de DNA primarului-suspendat. Dosarul primarului va fi soluţionat, în primă instanţă, de Tribunalul Iaşi.

CITIŢI ŞI:

VIDEO: Declaraţii EXPLOZIVE! Nichita la psiholog. Adina Samson ar fi vrut să se sinucidă UPDATE

Adina Samson, şefa Serviciului de Managementul Calităţii din cadrul Primăriei Iaşi, personajul cheie din dosarul lui Gheorghe Nichita, a lansat în această dimineaţă acuzaţii foarte grave la adresa edilului.

IMAGINI NOI Hărţuirea Adinei Samson, povestită de părinţii ei. "A îmbolnăvit-o psihic"

Părinţii amantei primarului Gheorghe Nichita au fost şi ei afectaţi de problemele mari pe care le-a avut fata lor.

 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri