Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Primăria este la un pas de preluarea unor active de la Fortus SA

In contul datoriilor municipalitatea intenţionează să intre în posesia unor active de la combinatul ieşean. Pe terenurile respective ar urma să fie înfiinţat un parc industrial.

GALERIE
FORTUS  38
  • FORTUS  38
- +

Primăria Iaşi a intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte preluarea unor active de la Fortus în contul datoriilor de peste 11,6 milioane de euro pe care combinatul le-a cumulat în timp prin neplata taxelor şi impozitelor locale. În urma mai multor adrese schimbate între Primărie, Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (acţionarul majoritar Fortus) şi conducerea Fortus, s-a ajuns la concluzia că municipalitatea poate primi activele solicitate în contul datoriilor.

Astfel, Adunarea Creditorilor de la Fortus a aprobat propunerea Primăriei de a „sparge” blocul de active nefuncţionale propus spre a fi valorificat prin planul de reorganizare pentru a face posibilă darea în plată a activelor de care municipalitatea este interesată. Acest punct de pe ordinea de zi a fost aprobat cu 89,08% din totalul masei credale, respectiv prin votul favorabil al Primăriei, al Apavital şi al AAAS, adică fix creditorii care intenţionează să intre în posesia unor active în diferite etape ale procedurii în contul datoriilor. Acest vot ridică, astfel, un semn de întrebare în privinţa corectitudinii deoarece articolul 17, alineatul 5 din legea insolvenţei arată că „dacă un membru al comitetului creditorilor se află, datorită interesului propriu, în conflict de interese cu interesul concursual al creditorilor participanţi la procedură, se va abţine de la vot”.

 
 
Salariaţii au devenit invizibili
 
 
Dincolo de acest aspect, prin demersurile creditorilor amintiţi este lăsată deoparte o parte importantă a creditorilor: salariaţii activi şi cei disponibilizaţi, în total aproape 1.300 de persoane, deoarece nu vor exista lichidităţi în tranzacţii pentru plata salariilor, ci doar un schimb de terenuri şi clădiri contra unor radieri de sume. „Mie mi se pare un abuz atitudinea Primăriei. Ajung al concluzia că aceşti creditori şi reprezentanţii combinatului, administratorii judiciari şi adminsitratorul special Gheorghe Chişcă, şi-au pus în gând să elimine de tot salariaţii din joc. Este, dacă vreţi, o epurare a salariaţilor. Nicăieri în corespondenţa Primăriei cu Fortus sau AAAS nu se discută de salariaţi sau despre executarea sentinţelor favorabile de plată a salariilor restante sau compensatorii pe care o mare parte din salariaţii disponibilizaţi le deţin”, a specificat Florin Rugină, reprezentantul salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus. 
 
 
Sarabanda evaluărilor
 
 
Un alt aspect interesant, de asemenea aflat pe ordinea de zi a Adunării Creditorilor, a fost solicitatarea Primăriei de a se realiza o reevaluare a patrimoniului Fortus deoarece valorile folosite în planul de reorganizare ar fi fost supraevaluate. Reamintim că din 2009 la Fortus au fost realizate trei rapoarte de evaluare: în 2009 Dan Niţescu evalua combinatul la 92,45 milioane euro (1euro – 3,5510 lei), în 2010 CS Invest Consulting estima o valoare de 64,77 milioane euro (1 euro – 4,2960 lei), iar în 2013 acelaşi Niţescu dădea o valoare de 192,79 milioane euro (1 euro - 4,3885 lei), valoare folosită şi la întocmirea planului de reorganizare. În 2011, administratorul special Gheorghe Chişcă, nu era de acord cu valorile propuse de CS Invest Consulting, care a evaluat la cea mai mică valoare Fortus, spunând că activele ar valora mult peste estimările firmei. Paradoxal, în prezent, Primăria ar urma să obţină activele cu o valoare diminuată cu 35-40% faţă de valoarea ultimei evaluări, ajungându-se astfel la o valoare a acestora apropiată celei din 2010. Cel mai probabil, săptămâna viitoare va fi supus votului Consiliului Local proiectul de hotărâre prin care Primăria intenţionează să intre în posesia unor active de la Fortus pentru a înfiinţa acolo un parc industrial. Sunt vizate şase active cu o valoare de evaluare de 24,2 milioane euro, dar a căror valoare va scădea după reevaluarea la realizarea căreia va contribui financiar şi Primăria Iaşi.
 

Astăzi, la Târgu Mureş, se va supune aprobării judecătorului sindic realizările admisnitratorilor judiciari la un an de la aprobarea planului de reorganizare şi se va judeca soluţionarea contestaţiilor depuse de Gheorghe Chişcă la tabelul definitiv rectificat de creanţe şi de Suport Colect împotriva hotărârii Adunării Creditorilor prin care s-a votat strategia de valorificare a activelor nefuncţionale de la Fortus.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri