Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Prostituţia" politică, legalizată pentru 45 de zile

GALERIE
ponta dragnea
  • ponta dragnea
- +

Ordonanţa care permite traseismul aleşilor locali pe o perioadă determinată, chiar înaintea alegerilor prezidenţiale, a fost adoptată ieri. Măsura este criticată de Ambasada SUA, de Opoziţie dar şi de UDMR, partid aflat la guvernare.

OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, ieri, de Guvern. Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul şedinţei Guvernului, că îşi asumă OUG. ”Trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”, a spus Victor Ponta. El a precizat că în ordonanţă va fi stipulat un termen de 45 de zile, în care aleşii locali vor avea posibilitatea să îşi aleagă partidul fără să îşi piardă mandatul. Iniţial proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată alege partidul.
Dacă ordonanţa va intra în vigoare la 1 septembrie, odată cu depunerea la Parlament, aleşii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Americanii îşi arată îngrijorarea

Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă. "Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA remisă ieri.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că face un apel la Guvern şi la "responsabilitate" să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la "transferul primarilor" şi a cerut Avocatului Poporului să o atace la CC dacă va fi aprobată.

ACL nu va primi în rândurile sale niciun traseist

Alianţa Creştin Liberală a anunţat, ieri, că nu va primi în rândurile sale niciun primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, consilier local sau judeţean traseist. "Victor Ponta încalcă regulile democratice exact înainte de alegeri, încercând să ajungă preşedinte al României prin mijloace ilegale şi imorale", mai susţine ACL. Prin adoptarea acestei ordonanţe, Guvernul PSD demonstrează că ”este capabil de orice abuz, că este gata în orice moment să submineze valorile democratice şi europene”, adaugă ACL.
"Alianţa Creştin Liberală nu va face niciun fel de rabat de la lege şi decenţă politică. PNL şi PDL nu vor primi în rândurile lor niciun primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, consilier local sau judeţean traseist. De asemenea, Alianţa Creştin Liberală nu va face niciun demers de atragere a vreunui ales local migrator, beneficiar al acestei ordonanţe ruşinoase a Guvernului Ponta", anunţă ACL.

Parlamentarii UDMR nu vor vota ordonanţa

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că grupurile parlamentare ale UDMR nu vor vota OUG privind migraţia primarilor în momentul în care aceasta va fi supusă dezbaterii Parlamentului. "Noi, de ani, spunem că este o boală cronică în politica românească migraţia politică. La nivel parlamentar nu s-a putut rezolva din cauza Constituţiei, iar la nivelul primarilor şi consilierilor locali există o rezolvare din 2006, nu neapărat unitară. Principiile noastre rămân constante, nu schimbăm acest principiu de a spune că este un flagel, un lucru care trebuie stopat. Premierul cunoaşte punctul meu de vedere, am spus că nu e bine să deschidem această posibilitate, dar el şi-a asumat. Va urma o dezbatere în Parlament, pentru că ordonanţele ajung în Parlament, iar grupurile parlamentare ale UDMR nu vor vota această ordonanţă, pentru că nu putem susţine ceva care este împotriva principiilor noastre", a spus Kelemen.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri