Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PSD Iaşi are o nouă conducere! Alegerile s-au făcut în prezenţa lui Dragnea

GALERIE
Alegeri PSD judet Iasi, foto Dan Luca (16)
  • Alegeri PSD judet Iasi, foto Dan Luca (16)
- +

Filiala judeţeană a PSD are o nouă conducere. La alegeri a asistat şi Liviu Dragnea. Conferinţa de la Iaşi a durat aproape patru ore.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

UPDATE ORA 18:00

Lucrările conferinţei judeţene a PSD s-au terminat după aproape patru ore.

Potrivit unor surse din partid, Lupu va avea un mandat scurt în fruntea filialei, de maxim un an, urmând să se retragă după alegerile din anul 2016. Aceasta a fost una dintre promisiunile făcute lui Dragnea.

UPDATE ORA 17:45

Liviu Dragnea, la finalul conferinţei PSD de la Iaşi: "Sunteţi atât de concentraţi de dispute în interior, că nu mai aveţi timp de dispute cu alte partide".

El a adăugat că speranţa lui a fost ca organizaţia Iaşi să nu fie "sfâşiată" după alegerile interne.

Dragnea le-a cerut social-democraţilor să nu mai fie tensiuni în filială, "iar de mâine organizaţia să intre în matca ei normală".

Despre Mihai Chirica, Dragnea a spus că "are toate şansele să câştige Primăria Iaşi".

UPDATE ORA 17:38

PSD Iaşi va avea 91 delegaţi la congresul partidului din 18 octombrie.

UPDATE ORA 17:30

Gheorghe Nichita va face parte în continuare din conducerea filialei. El va fi membru în consiliul judeţean al PSD.

Din acest for fac parte 151 membri, iar dintre ei vor fi aleşi liderii filialei care vor compune Comitetul Executiv şi Biroul Permanent Judeţean.

UPDATE ORA 17:20

Noua conducere a fost aleasă prin vot deschis - ridicare de mână.

Victorel Lupu este preşedintele filialei judeţene a PSD Iaşi, Mihai Chirica este preşedinte executiv, iar Vasile Câtea este secretar.

Au fost două voturi împotrivă şi două abţineri.

UPDATE ORA 17:17

Primarul din Schitu Duca s-a retras din cursa pentru funcţia de preşedinte al filialei judeţene a PSD.

UPDATE ORA 17:10

Chirica a confirmat în discursul său ceea ce Ziarul de Iaşi a anunţat încă de la debutul conferinţei: candidează pentru funcţia de preşedinte executiv.

În acelaşi timp, Lupu urmează să fie ales preşedinte, iar Câtea secretar general.

UPDATE ORA 16:55

Actualul secretar general, Gabriel Popescu, a declarat pentru Ziarul de Iaşi că în cadrul conferinţei se vor vota preşedintele, preşedintele executiv, secretarul general, consiliul judeţean al filialei şi membrii a două comisii de partid.

Cu toate acestea, statutul PSD nu permite alegerea preşedintelui executiv şi al secretarului.

"Conferinţa judeţeană e suverană", au precizat oficiali ai PSD Iaşi. Aceştia spun că pentru a putea fi alegeri şi pentru cele două funcţii, trebuie ca un astfel de demers să fie aprobat de cei peste 500 de delegaţi.

UPDATE ORA 16:38

Liviu Dragnea a revenit în sală după o absenţă de aproape 40 de minute.

În tot acest timp, el s-a întreţinut cu unii social-democraţi în afara Hotelului Internaţional.

UPDATE ORA 16:35

Deputatul Nicolae Răţoi: "În ultima perioadă, în PSD Iaşi a fost un cutremur puternic. Cei care l-au provocat trebuie traşi la răspundere".

UPDATE ORA 16:10

Şeful TSD, Ionuţ Câmpeanu, spune că tineretul social-democrat sprijină trio-ul Victorel Lupu-Mihai Chirica-Vasile Câtea.

UPDATE ORA 16:05

Cristian Stanciu: "Nu trebuie să existe un PSD în vale şi un PSD în deal".

El a mai subliniat că obiectivul major trebuie să fie câştigarea alegerilor la Primăria Iaşi şi la Consiliul Judeţean.

Liviu Dragnea a părăsit temporar sala în timpul discursului ţinut de Stanciu.

UPDATE ORA 15:55

Primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache, şi-a început discursul reproşând prezidiului că nu a anunţat şi candidatura sa la preşedinţia filialei.

El l-a atacat dur pe Lupu, spunând că este "omul lui Nichita". Discursul a energizat sala, stârnind reacţii şi de dezaprobare, dar şi de aprobare.

Deşi candidează la şefia filialei, Mihalache a spus că Mihai Chirica trebuie să fie preşedinte, fiind aplaudat frenetic de o parte a sălii.

Victorel Lupu, către primarul din Schitu Duca: "Numai minciuni spui, Mihai"!

UPDATE ORA 15:45

O primă voce critică pe scena conferinţei PSD!

Şefa organizaţiei judeţene de femei, Mihaela Ivancia, a subliniat că filiala nu are programe şi proiecte prin care să atragă tineri şi femei în partid. Ea a spus că noii membri nu se atrag "momindu-i cu funcţii".

La finalul discursului, Ivancia i-a cerut lui Dragnea ca viitorul statut al PSD să stabilească în mod clar atribuţiile unui preşedinte executiv. "Unii cârcotaşi ar spune că această funcţie nu există pentru că nu are atribuţii prevăzute", a spus Ivancia.

UPDATE 15:30

Primarul din Hârlău, Constantin Cernescu, a dat un mesaj de susţinere în favoarea lui Victorel Lupu.

La rândul său, primarul din Tătăruşi, Costel Iosub, a avut un mesaj asemănător. El i-a invocat şi pe Mihai Chirica pentru funcţia de preşedinte executiv şi pe Vasile Câtea pentru funcţia de secretar general.

Totodată, Iosub a precizat că Mihai Chirica trebuie să candideze la Primăria Iaşului.

UPDATE ORA 15:25

La conferinţă s-au înscris nu mai puţin de 17 vorbitori, lucru care a stârnit rumoare în sală.

Delegaţii au votat ca o intervenţie să fie de maxim 3 minute.

UPDATE ORA 15:15

Senatorul Florin Constantinescu a dat semnalul consensului.

"Experienţa lui Victorel Lupu şi tinereţea şi abnegaţia lui Mihai Chirica şi ale lui Vasile Câtea vor da un nou impuls filialei", a spus în discursul lui Constantinescu.

UPDATE 15:03

Liderii social-democraţi au revenit la consensul iniţial: Lupu - preşedinte, Chirica - preşedinte executiv şi Câtea - secretar general.

Noua conducere va fi aleaă prin vot secret. La conferinţă participă 564 delegaţi.

UPDATE ORA 15:00

După ce invitaţii din alte partide au ţinut alocuţiuni, în prezent Victorel Lupu prezintă raportul de activitate pe ultimii 2 ani.

Din partea celorlalte partide au vorbit Gheorghe Emacu (UNPR) şi Vasile Şalaru (ALDE). Liberalii nu au avut niciun reprezentant.

UPDATE ORA 14:30

Liviu Dragnea a ajuns la Iaşi.

Peste 550 de delegaţi participă la lucrările conferinţei judeţene. Şedinţa a început la ora 14:30, cu jumătate de oră întârziere.

UPDATE ORA 03:00

Singurul lucru cert este că va fi desemnat un nou preşedinte şi un nou Consiliu Judeţean al PSD. Apariţia lui Nichita, ieri, la sediul partidului a creat nemulţumiri. Social-democraţii ieşeni îşi aleg astăzi o nouă conducere în prezenţa liderului partidului, Liviu Dragnea.

Oficial, pentru funcţia de preşedinte sunt înregistrate trei candidaturi, a şefului interimar, Victorel Lu­pu, a şefului organizaţiei municipale, Mi­hai Chirica, şi a primarului din Schitu Duca, Mihai Mihalache.

Cu toate că, în urmă cu două zile, aparent s-a ajuns la un consens prin care Lupu ar fi urmat să fie sprijinit pentru funcţia de preşedinte, iar Chirica pentru preşedinte executiv, lucrurile s-au complicat din nou, ieri, în filială. În primul rând, social-democraţii nu s-au putut pune de acord în şedinţa Biroului Permanent Judeţean în mod concret pentru ce funcţii de conducere vor fi făcute alegeri.

Conform unor surse din PSD, singurul lucru cert este că va fi desemnat un nou preşedinte al filialei şi un nou Consiliu Judeţean, forul suprem de conducere care poate cuprinde până la maximum 151 de membri. „Statutar, nu se pot face alegeri pentru preşedinte executiv, dar mâine (astăzi, n.r.) totul e posibil“, a precizat un lider al filialei.

Alte surse spun că în BPJ s-ar fi convenit, de principiu, să fie organizate şi alegeri pentru preşedinte executiv. „Mi-am depus candidatura pentru preşe­dinte de pe data de 29 septembrie. Eu do­resc să existe consens în interiorul partidului, lucrurile trebuie să meargă înainte într-un mod echilibrat. Adversarii noştri politici nu sunt în interior, ci trebuie să-i căutăm în afara partidului. Prin urmare, dacă aceste teme le înţelegem cu toţii, în­seamnă că trăim momentele unui partid care vrea să se reformeze din rădăcini la 25 de ani de la apariţia lui“, a comentat Chirica evoluţiile din PSD înainte de şedinţa BPJ.

Unii social-democraţi au precizat că acordul dintre Lupu şi Chirica nu a mai fost de actualitate după ce fostul preşedinte al PSD Iaşi Gheorghe Nichita a susţinut, ieri la amiază, o conferinţă de presă convocată intempestiv după o întâlnire „de taină“ cu Lupu şi secretarul gene­ral Gabriel Popescu. Cei trei s-au întâlnit la sediul PSD, în contextul în care apropiaţi ai lui Nichita au acuzat că, în cazul unei victorii a lui Lupu în alegerile interne, liderul de facto al filialei ar rămâne Nichita.

Fostul lider social-democrat a confirmat întâlnirea, dar a susţinut că, de fapt, ar fi solicitat celor doi să-i permită să ţină întâlnirea cu presa la sediul partidului. Întrebat despre acuzaţiile apropiaţilor lui Chirica, Nichita a precizat că Victorel Lupu „nu poate fi mani­pulat“. „Ei nu-l cunosc pe domnul Lupu, el nu este un tip care să fie manipulat. Domnul Lupu este un om de echipă, iar atunci când are o răspundere personală nu o pune în mâna altuia. (...) Nu voi suna la domnul Lupu să-i spun fă cutare sau fă cutare. Nu am de ce“, a declarat Nichita.

În schimb, fostul şef PSD Iaşi a sugerat că va avea un rol activ în viitorul filialei în sensul participării în calitate de invitat la şedinţele forurilor de conducere. Nichita şi-a făcut şi un scurt bilanţ al celor 10 ani în care s-a aflat la conducerea filialei judeţene a PSD Iaşi. „În această perioadă, performanţele au fost foarte bune la toate alegerile pe care le-am avut, fie locale, generale sau eu­roparlamentare. Am câştigat de trei ori consecutiv alegerile pentru Primăria Mu­nicipiului Iaşi, am avut cel mai mare număr de deputaţi, senatori, primari, consilieri locali şi judeţeni. (...) Eu întotdeauna am scos un scor peste cel al partidului, m-am consacrat ca un lider care aduce vo­turi. Scorul meu peste partid a fost mereu între 10 şi 14%“, a menţionat Nichita.

Fostul pre­şe­dinte a adăugat că nu va participa la conferinţa judeţeană de astăzi pentru că nu vrea să creeze tensiuni în filială.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri