Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Răducu, liceanul cu cancer la ochi, s-a dus la mormântul lui Arsenie Boca, ca să le mulţumească donatorilor

GALERIE
Radu Ionut Avasilcai
  • Radu Ionut Avasilcai
- +

Liceanul are cancer ocular, şi ultima sa speranţă este o operaţie la o clinică din Elveţia. Pentru asta are nevoie de circa 30.000 de euro, cu tot cu cheltuielile aferente. S-au strâns deja 26.000 de euro.

Pe lângă ajutorul oferit de oameni, Răducu mai cere şi ajutorul divinităţii pentru ca şansa lui la viaţă să fie posibilă cât mai curând. Elevul bolnav de cancer ocular de la Liceul Sportiv din Iaşi a pornit ieri dis-de-dimineaţă la drum împreună cu familia sa într-un pelerinaj spre Mormântul lui Arsenie Boca, iar în cursul zilei de astăzi se va întoarce acasă. Acesta se află la Mănăstirea Prislop, în judeţul Hunedoara.

„Mergem să ne rugăm, acum suntem pe drum. Astăzi sau mâine vom primi din Elveţia confirmarea şi preţul exact al tratamentului, pe baza actelor pe care le-am trimis, traduse în limba germană şi engleză. Pe baza rezultatului de la tomograf şi de la analize, ne vor spune dacă suma depăşeste sau nu 20.000 de euro“, a spus Cristinel Avasilcăi, tatăl lui Radu, în cursul zilei de ieri.

Familia doreşte să le mulţumească tuturor celor care au donat bani pentru această campanie: fără ei Răducu şi-ar fi petrecut probabil ultimul Crăciun alături de ei. Sau nici măcar atât, deoarece medicii i-au spus că nu va prinde sărbătorile, şi că le recomandă să meargă în Elveţia până la Crăciun.

Radioterapie cu plutoniu

Radu Ionuţ Avasilcăi are nevoie de un tratament costisitor şi de durată cu radioterapie cu plutoniu. Iniţial, medicii de la clinica din Elveţia le-au estimat părinţilor o sumă orientativă, de circa 20.000 de euro. În funcţie de cât a mai scăzut tumora, preţul poate scădea un pic, ori poate creşte dacă tumora nu a dat înapoi. Dacă apar complicaţii, de asemenea apar costuri suplimentare. „Va fi iradiat timp de 6-7 săptămâni câte cinci zile pe săptămână. După acest tratament trebuie să revină o perioadă lună de lună pentru  consultaţie. Depinde şi de cum va suporta tratamentul. Tumora este pe nervii optici... Până acum s-au strâns în jur de 26.000 de euro“, a mai spus tatăl lui Răducu.

Deşi părinţii s-au împrumutat şi de la bănci pentru cheltuielile de avion şi cazare în Elveţia, banii obţinuţi de ei nu ar fi fost nicidecum suficienţi pentru mai mult de atât. Tatăl lui Radu este chelner şi are un salariu care ajunge la 1.000 de lei, iar mama lucrează în contabilitate, şi câştigă în jur de 900 de lei pe lună. Aceştia mai au un copil, o fată. S-au gândit şi la varianta de a vinde apartamentul, dar nu au vrut să rămână pe drumuri.

Norocul lor: oamenii cu suflet mare

Norocul lor a venit de unde nici nu s-au aşteptat. Oamenii cu suflet mare s-au unit şi au reuşit să adune suma de care are nevoie Radu în doar două săptămâni. Pe lângă străinii care au aflat din presă şi de la televizor despre caz, cei mai activi au fost chiar colegii de şcoală ai tânărului, care s-au mobilizat şi au organizat tot felul de evenimente caritabile pentru a strânge cât mai mulţi bani. Campania s-a desfăşurat şi prin multe şcoli ieşene, unde elevii au renunţat la pachetul lor pe ziua respectivă şi au vrut să dea o mână de ajutor. Doar în primele trei zile se strânsese doar din şcoli suma de 3.000 de lei.

Imediat după ce vor primi răspunsul din Elveţia, Radu împreună cu mama şi cu sora sa, care va merge pe post de translator, se vor urca în avion şi vor pleca. Cei care doresc să mai ajute familia pentru cheltuielile neprevăzute din timpul tratamentului o pot face în continuare în cele două conturi deschise pentru Răducu: RO87RNCB0684143599090001, cont în lei deschis la BRD pe numele Avasilcăi Radu Ionuţ, şi RO87RZBR0000060017229228, cont deschis în euro la Raiffeisen Bank pe numele tatălui, Avasilcăi Cristinel. Cei care doresc să contacteze personal familia îl pot suna pe tată, la numărul de telefon 0741.101.685.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri