Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De la ani grei cu executare primiţi în primă instanţă de cei 14 poliţişti ieşeni acuzaţi de mită, la achitări în masă, ieri. Este definitiv!

Răsturnare de situaţie în vestitul „Dosar Rutiera“: doar o sticlă de whisky dovedită

GALERIE
lotul rutierasentite
  • lotul rutiera
  • sentite
- +
Surpriză uriaşă în dosarul celor 14 poliţişti acuzaţi de fapte de corupţie. Judecătorii din apel au anulat ieri toate condamnările pronunţate de prima instanţă şi a decis ca 6 agenţi să fie achitaţi, 7 condamnaţi cu suspendare şi doar unul să fie trimis pentru 7 luni în închisoare. „Justiţia la Iaşi ştie carte“, a comentat unul dintre avocaţii poliţiştilor. În final, pe latură civilă, deşi din rechizitoriu reieşeau zeci de presupuse intervenţii şi mite, judecătorii au confirmat o singură faptă de luare de mită: o sticlă de whisky, a cărei contravaloare a fost confiscată. Cel mai probabil, urmează ca poliţiştii reţinuţi în primă fază în acest dosar să dea în judecată statul român pentru daune.

Unul dintre cele mai răsunătoare do­sare de corupţie instrumentate în ultimul deceniu de justiţia ieşeană s-a dovedit a fi un eşec de proporţii al procurorilor. După reţineri pe bandă rulantă, disjungeri peste disjungeri şi un rechizitoriu din care reieşea că în Poliţia Rutieră Iaşi corupţia e la ea acasă, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pus punct dosarului „Rutiera“ trimi­ţând după gratii doar unul dintre cei 14 poliţişti inculpaţi în această cauză. Alţi 7 au fost condamnaţi cu suspendare, în timp 6 au fost achitaţi pentru toate infrac­ţiu­nile. Deciziile de ieri sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât, în primă instanţă, Tribunalul decidea, în octombrie 2013, să îi condamne pe toţi cei 14 poliţişti, 11 dintre ei primind pedepse cu executare.

Unele fapte s-au prescris

Cei şase poliţişti care au fost achitaţi în acest dosar sunt Vănel Carp (4 ani cu executare la fond), Bebi Constantin Manole (3 ani şi 2 luni cu executare la fond), Constantin Bulancea (3 ani cu executare la fond), Gheorghiţă Harnagea (3 ani cu executare la fond), Marius Martin (3 ani cu suspendare la fond) şi Cristian Ciu­bo­tariu (3 ani şi 4 luni cu executare în fond).

La rândul lor, Ioan Răzvan Marciuc, Lu­cian Munteanu, Iulian Lazăr, Eduard Bîrsaniuc, Petrişor Lupu, Gelu Captalan şi Cristian Grecu au primit pedepse cu suspendare cuprinse între 7 luni şi 2 ani de închisoare cu suspendare.

Apărătorii poli­ţiştilor rutieri ne-au spus ieri că sentinţa pronunţată de judecătoarele Maricica Mi­ti­telu şi Mihaela Chirvase este una co­rectă.

„Din punctul de vedere al domnului Bulancea Constantin, instanţa a pronunţat o soluţie în deplină consonanţă cu ansamblul de probe administrat în ambele faze procesuale, constatând că se impune achitarea dumnealui pentru fap­tele reţinute in sarcina sa. Este o soluţie care ne bucură, atât pe noi, apărătorii, cât şi pe inculpaţii din acest dosar, în acest fel dovedindu-se încă o dată că magistraţii Curţii de Apel Iaşi analizează cu maximă atenţie fiecare cauză în parte“, ne-a spus avocatul Radu Irimia.

La rândul său, avocatul Ionel Nechita a precizat că soluţia este una „fantastică“ atât pentru cei direct interesaţi de dosarul „Rutiera“, cât şi de ceilalţi justiţiabili, întrucât este printre puţinele dosare de corupţie din Iaşi în care s-au pronunţat atâtea achitări.

„Marea nenorocire este că acest dosar a condus la promovarea unora şi l-a distrugerea unor vieţi omeneşti. Nu ştiu cine va răspunde pentru aceşti oameni care aveau o carieră. Cel mai important lucru este însă că, la Iaşi, justiţia ştie carte“, ne-a spus Ne­chita.

O altă avocată din acest dosar, Sandra Grădinaru, a precizat: „Justiţia şi-a făcut datoria şi a ţinut cont de probele dosarului şi de ceea ce a susţinut apărarea. E o soluţie corectă, legală şi temeinică“.

De precizat că toate condamnările cu suspendare s-au dat pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Singurul care a fost condamnat şi pentru o altă infracţiune a fost Dănuţ Melniciuc, care a fost găsit vinovat şi pentru o faptă de luare de mită. Contravaloarea acelei mite, o sticlă de whisky ce a fost calculată la 70 de lei - sumă pentru care s-a dispus confiscarea.

De asemenea, în cazul mai multor poliţişti, s-a încetat procesul penal urmare a prescrierii unor fapte de fals in­telectual sau material. Sentinţa a fost dată în baza vechiul Cod Penal, considerat de judecători a fi mai favorabil. 

Ce acuzaţii se aduceau

Dosarul „Rutiera“ a conţinut, iniţial, numele a 54 de poliţişti de la Serviciul Rutier, asupra tuturor planând suspiciuni de corupţie. Mare parte dintre aceştia a primit scoatere de sub urmărire penală fiind trimişi în judecată doar 14 agenţi. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Florin Căşuneanu, în prezent procurorul-general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Poliţiştii au fost acuzaţi că ar fi primit, în mod repetat, diferite sume de bani de la şoferii opriţi în trafic. În schimb, poliţiştii fie nu îi sancţionau pe conducătorii auto fie le dădeau un simplu avertisment. Totul a pornit după ce administratorul unei societăţi comerciale, ce avea telefonul interceptat, a discutat cu doi agenţi rutieri pentru a scăpa un angajat de o sancţiune. Discuţia a ajuns la anchetatori, care au decis, ulterior, să îi pună sub urmărire pe toţi rutierii suspectaţi că ar primi mită în trafic.

În timpul judecăţii, majoritatea martorilor, şoferi care ar fi beneficiat de „bunăvoinţa“ agenţilor, au negat că ar fi dat mită sau alte bunuri pentru a scăpa de sancţiuni. Sute de pagini cu interceptări au fost, de asemenea, ataşate la dosar. Pe lista celor care, au zis procurorii, ar fi beneficiat de clemenţă din partea poliţiştilor rutieri s-au numărat oameni de afaceri, primari sau chiar parlamentari. Unul dintre martori a fost şi Relu Fenechiu, fost ministru al Trans­porturilor. Vănel Carp şi Răzvan Mar­ciuc au fost interceptaţi la un moment dat cum discutau despre faptul că Fenechiu ar fi fost oprit cu 200 de kilometri la oră în trafic.

„Era un BMW seria 6 şi era Fenechiu la volan, care mergea cu 200 la oră. Să-mi bag p**a în gura lui“, zicea Marciuc pe interceptări, continuând că „L-am oprit, da' i-am dat drumu'“.

Dosarul „Rutiera“ avea să ducă, în toamna anului 2012, la o altă cauză-şoc instrumentată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Parlamentatul Petru Movilă, procurorul Luana Pintilie (pensionat între timp) şi adjunctul de atunci al IPJ, Mihai Pintilei, erau puşi sub urmărire penală fiind acuzaţi de instigare la abuz în serviciu. Aceştia au fost suspectaţi că ar fi intervenit direct (în cazul lui Pintilei şi Pintilie) sau prin intermediari (în cazul lui Movilă) pe lângă diverşi poliţişti pentru a scăpa de sancţiuni în trafic. Procuroarea Pintilie, de pildă, apare pe interceptări cu o discuţie purtată cu poliţistul Cătălin Harnagea. În cele din urmă, toate aceste persoane au fost scoase de sub urmărire penală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri