Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Războiul vostru

GALERIE
cosmin pasca200
  • cosmin pasca200
- +
Criza din Ucraina ar fi putut fi evitată sau cel puţin ar fi avut o evoluţie controlabilă, dacă Bruxelles-ul ar fi plătit la un moment dat 20 de miliarde de euro. O sumă imensă? Depinde cu ce o pui în balanţă.

Scrisoarea deschisă adresată lui Putin de olandezul care şi-a pierdut fiica în urma doborârii avionului malaysian a emoţionat o lume întreagă. Durerea şi revolta părintelui care a rămas fără unicul copil nu trebuie comentată, ci tratată cu decenţă şi empatie. Şi totuşi... Există în această epistolă o frază care explică în bună măsură motivele pentru care s-a ajuns la această nenorocire: "Sper că sunteţi mândri că aţi inclus-o şi pe ea în războiul vostru". "Războiul vostru"... Aceasta perspectivă, împărtăşită nu doar de tatăl îndurerat, ci de majoritatea olandezilor şi, mai departe, de întreaga Europă Occidentală prin liderii ei fixează intriga întregii tragedii. Să ne amintim cum a început "războiul lor". La sfârşitul anului trecut, fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a condiţionat semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană de un sprijin financiar de 20 de miliarde de euro asumat de Bruxelles. Cu puţin timp în urmă, Moscova promisese Kievului 15 miliarde de dolari şi o reducere importantă la preţul gazelor. Care a fost reacţia "strategică" a liderilor de la Bruxelles? "Asta nu e o licitaţie, bye,bye!". Să precizăm că, la momentul respectiv, Ianukovici şi Putin erau departe de o relaţie cordială, iar Kievul cocheta sincer cu perspectiva apropierii de UE. Atitudinea "pragmatică" a liderilor europeni a fost cea care l-a paraşutat definitiv în curtea Kremlinului pe şeful statului ucrainean. Ce a urmat ştim cu toţii. Milioane de ucraineni au ieşit în stradă pentru a-şi mărturisi ataşamentul faţă de valorile europene. Câteva sute dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă. După schimbarea lui Ianukovici, Rusia a anexat Crimeea, sub privirile tâmpe ale liderilor occidentali. Când Merkel şi compania încă se scărpinau în cap, rusofonii, sprijiniţi de Kremlin, au pornit insurgenţa în estul Ucrainei. Când citiţi aceste rânduri, acolo încă mor oameni. În "războiul lor" nu există weekend.

Criza din Ucraina ar fi putut fi evitată sau cel puţin ar fi avut o evoluţie controlabilă, dacă Bruxelles-ul ar fi plătit la un moment dat 20 de miliarde de euro. O sumă imensă? Depinde cu ce o pui în balanţă. 20 de miliarde de euro înseamnă 0,14% din veniturile generate anual de statele membre UE. Grosso modo, fiecare dintre noi ar fi trebuit să plătească 0,14% din veniturile realizate în acest an pentru ca "războiul lor" să nu fi avut loc. Aţi fi dat aceşti bani?

Culmea e că de această dată, România şi majoritatea statelor din blocul estic (cu semne de întrebare la Bulgaria şi Ungaria) nu au motive să-şi toarne cenuşă în cap. Mai familiare cu tradiţiile ruseşti, au înţeles că în Ucraina se desfăşoară şi un război al lor. Olandezii, sau măcar o parte dintre ei, şi-au dat seama abia săptămâna trecută. Nemţii nu sunt foarte convinşi, francezii vând nave de război Moscovei, iar britanicii ameninţă să radă Rusia de pe faţa pământului după ce toţi oligarhii se vor muta în siguranţă la Londra. Între timp, Rusia face din nou presiuni asupra Kievului (unde guvernul pro-occidental a demisionat) să nu ratifice acordul de asociere cu UE. Participăm la licitaţie? Sau îi lăsam să se descurce cu "războiul lor" şi ne pregătim lacrimile pentru viitoarea tragedie?

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri