Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Reacţii după aprobarea ordonanţei "primarilor traseişti". "Este un abuz făcut"

GALERIE
primari traseisti
  • primari traseisti
- +

Vicepreşedintele PDL, Roberta Anastase, copreşedinte al ACL Prahova, a declarat, joi, că ACL va ataca 'în toate instanţele posibile' ordonanţa privind aleşii locali, transmite Agerpres.

'Astăzi este o zi neagră pentru democraţia din România odată cu adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă. Încă o dată exerciţiul democratic lipseşte total Guvernului Ponta. Nu a existat o dezbatere a acestei ordonanţe. (...) Reacţia ambasadei SUA vine ca urmare a unei scrisori trimisă de către liderii ACL tuturor ambasadelor UE şi ambasadei SUA. A fost un prim demers făcut de noi care va continua pe cale juridică atacând în toate instanţele posibile această ordonanţă de urgenţă', a declarat Anastase într-o conferinţă de presă la Ploieşti.

Întrebată care vor fi, concret, căile de atac la care ACL va apela, aceasta a precizat că OUG va fi atacată în contencios administrativ, juriştii ocupându-se de această problemă.

Potrivit Robertei Anastase, ordonanţa privind aleşii locali este 'un abuz', iar presiunile care se fac asupra primarilor au devenit 'insuportabile'.

'Este un abuz făcut. Cu toţii suntem conştienţi că nu e făcut întâmplător, iar termenul de 45 de zile înseamnă deja jumătate din campania prezidenţială, deci cu două săptămâni înainte de primul termen al alegerilor. Presiunile asupra primarilor au devenit de-a dreptul insuportabile. Principiul aplicat de PSD de când se ştiu ei, de când erau partid comunist, este acelaşi: biciul şi zăhărelul', a spus copreşedintele ACL, deputatul Roberta Anastase, arătând că presiunile care se fac asupra aleşilor locali vizează locurile lor de muncă, dar şi vieţile lor personale.

Întrebată câţi primari se aşteptată să piardă, aceasta a spus că nu poate face o evaluare, însă primarii i-au spus, în cadrul unei discuţii, că 'rezistă'.

Totodată, Anastase, dar şi preşedintele PNL Prahova, Mircea Roşca, au arătat, în aceeaşi conferinţă de presă, că se fac presiuni asupra primarilor şi în ceea ce priveşte actele administrative legate de rectificările de buget de la Consiliul Judeţean (CJ).

'Am auzit că domnul Mircea Cosma (preşedintele CJ Prahova- n.r.) spune că, la următoarea rectificare de buget, (...) a promis solemn cum că cine nu semnează pentru UNPR sau nu declară pentru PLR (...) nu acordă banii pe parteneriate decât pentru cei care au semnat, deci care şi-au exprimat, într-un fel sau altul, adeziunea la aceste formaţiuni. Asta se numeşte mită electorală. Dacă domnul Cosma nu face un lucru onest, să stea de vorbă cu toţi primarii despre problemele comunităţilor şi parteneriate, să le facă pe baza nevoilor comunităţilor, atunci personal şi împreună cu ACL vom face plângere la DNA, că asta se numeşte mită', a declarat Roberta Anastase.


Angela Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene, despre decizia Guvernului de a permite traseismul politic: Noi ne-am exprimat in rapoartele MCV asupra riscului de a afecta calitatea actului legislativ prin recurgerea la Ordonante de urgenta

"Nu comentam decizii de politica interna luate de un stat membru. In ce priveste metoda folosita, noi ne-am exprimat in rapoartele MCV (cel mai recent, in ianuarie 2014) asupra riscului de a afecta calitatea actului legislativ prin recurgerea la OU, care <<adesea nu lasa loc pt o pregatire si consultare adecvata>>, afectand astfel principiul transparentei", a raspuns vineri Angela Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene, intrebata de HotNews.ro cum comenteaza ordonanta de urgenta promovata de guvern prin care e permis timp de 45 de zile traseismul politic.

Sefa Reprezentantei CE se alatura astfel pozitiilor similare exprimate in cursul zilei de joi de ambasadele SUA si Marii Britanii, care au amendat - in termeni diplomatici - decizia Guvernului Ponta de a adopta o ordonanta de urgenta care da posibilitatea alesilor locali ca timp de 45 de zile sa-si schimbe partidul fara a-si pierde mandatul.

Ambasada Marii Britanii despre ordonanta Guvernului care legalizeaza traseismul politic: Guvernul britanic apreciaza ca modificarile legislative intra in competenta parlamentului ales democratic

Ambasada Marii Britanii arata, in raspunsul la o intrebare adresata de HotNews.ro, ca desi legislatia privind statutul alesilor locali este "o chestiune interna" a Romaniei, "Guvernul britanic apreciaza ca modificarile legislative intra in competenta parlamentului ales democratic". Mai mult, Ambasada UK amendeaza in termeni diplomatici utilizarea unei Ordonante de Urgenta, spunand ca acestea " trebuie folosite pe cat de rar posibil, asa cum prevede Constitutia Romaniei".

Declaratia integrala a Ambasadei Marii Britanii:

Legislatia privind statutul alesilor locali este o chestiune interna a Romaniei. Cu toate acestea, asa cum am spus in numeroase alte ocazii, Guvernul britanic apreciaza ca modificarile legislative intra in competenta parlamentului ales democratic. Ordonantele de urgenta trebuie folosite pe cat de rar posibil, asa cum prevede Constitutia Romaniei.

Reamintim ca Guvernul a adoptat joi o Ordonanta de Urgenta, promovata de Liviu Dragnea, care suspenda mai multe prevederi din Legea alesilor locali. OUG-ul asumat de premierul Victor Ponta in deschiderea sedintei de guvern prevede - potrivit declaratiilor lui Ponta si Dragnea (textul final nu a fost facut public pina la ora scrierii acestui articol) - posibilitatea ca timp de 45 de zile alesii locali (primari, consilieri locali, presedinti de consiliu judetean, consilieri judeteni) sa-si schimbe partidul fara a-si pierde mandatul. Potrivit prevederilor actuale, daca un ales local isi schimba partidul, el isi pierde mandatul.

Intentia PSD de a promova aceasta OUG a fost criticata dur de o parte a presei, societatii civile, precum si de Opozitie. Tot astazi a aparut si reactia oficiala a Ambasadei SUA, care arata ca "Suntem ingrijorati in legatura cu momentul ales".

hotnews.ro, realitatea.net
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri