Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un judecător a câştigat alegerile la Universitatea „Cuza“

RECTOR NOU la Universitatea „Cuza“! Cine va face parte din echipa lui Toader

GALERIE
tudorel toader
  • tudorel toader
- +
Decanul de la Drept, prof.dr. Tudorel Toader, a câştigat alegerile cu 360 de voturi, faţă de 286 ale profesorului Codrin-Liviu Cuţitaru. Conform surselor Ziarului de Iaşi, în echipa de prorectori ar putea fi prof.dr. Henri Luchian, prof.dr. Cătălin Tănase sau prof.dr. Gheorghe Iacob. Prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru ar fi primit o invitaţie de face parte din echipă şi urmează să ia o decizie în acest sens. Cert este că acesta nu mai vizează conducerea Facultăţii de Litere. „Chiar spuneam şi colegilor mei că sunt ales membru al Senatului şi consider că pot face Facultăţii de Litere mai mult bine ca senator, de aceea nu mă voi înscrie pentru funcţia de decan“, ne-a declarat Cuţitaru.

Comunitatea academică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi-a desemnat în cursul zilei de ieri noul rector, prof.dr. Tudorel Toader urmând să ocupe această funcţie pentru următorii patru ani, până în 2020. După rezultatul strâns din primul tur, când între decanul Facultăţii de Drept şi prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru, decan al Facultăţii de Litere, au existat doar zece voturi diferenţă, prof.dr. Tudorel Toader a câştigat alegerile detaşat, obţinând 360 de voturi, faţă de 286 ale contracandidatului său.

„Sunt onorat că am fost ales în funcţia de rector al celei mai vechi universităţi din România. Va urma o perioadă în care coagulăm echipele manageriale la nivel de universitate şi facultăţi. O perioadă în care voi avea consultări la nivel de departamente, facultăţi, iar apoi începem împreună să construim. Aşteptăm întâi ordinul de ministru, pentru a pune în aplicare obiectivele din programul managerial“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Acesta a spus că nu pune într-o ordine de priorităţi obiectivele respective, dar că dacă ar fi să aleagă unul pe care l-ar dori implementat mai rapid, acela ar fi înfiinţarea la Bruxelles a unui birou de relaţii internaţionale al Universităţii „Cuza“, prin care să se păstreze legătura cu alte universităţi şi cu instituţiile europene. În ceea ce priveşte echipa de prorectori, noul rector al universităţii a precizat că vor exista atât prorectori din actuala echipă, cât şi membri noi.

„Va exista atât continuitate, cât şi noutate. Voi avea câţiva prorectori din actuala echipă şi, în completare, până la diferenţa de şapte, voi coopta membri noi“, a adăugat prof.dr. Tudorel Toader. Sursele „Ziarului de Iaşi“ au precizat că ar urma să fie păstraţi în echipă prof.dr. Henri Luchian, actualul prorector responsabil cu relaţiile internaţio­nale, şi prof.dr. Cătălin Tănase, prorector responsabil cu dezvoltarea sistemului informaţional, care este şi directorul Grădinii Botanice. În noua echipă de prorectori ar putea rămâne şi prof.dr. Gheorghe Iacob, actual prorector pentru programe de licenţă, însă acesta este unul dintre candidaţii cu şanse mari pentru ocuparea postului de pre­şedinte al Senatului. Aceleaşi surse au dat ca sigură nominalizarea contracandidatului Codrin-Liviu Cuţitaru pentru unul dintre prorectorate, însă nu este clar dacă acesta va accepta sau nu.

S-a pus problema turului al III-lea

În turul al II-lea s-au prezentat la urne 664 dintre cele 852 cadre didactice care au drept de vot, participarea fiind de 77,93%. Dintre acestea, 646 şi-au exprimat în mod valid opţiunea, în timp ce 18 buletine au fost anulate. Faţă de primul tur, prezenţa la vot a fost simţitor mai scăzută. Pe 4 februarie s-au prezentat la urne 708 alegători, cu 62 mai mulţi decât în primul tur, participarea fiind de 83,09%.

Alegerile nu au fost lipsite însă de incidente. Pe parcursul zilei au circulat o serie de mesaje în facultăţi în care oamenii au fost chemaţi să voteze pentru unul dintre cei doi candidaţi. Mai mult, Biroul Electoral al universităţii a luat în calcul la un moment dat sigilarea urnelor şi depozitarea lor într-o zonă de arhivare a universităţii, în cazul în care nu s-ar fi îndeplinit cvorumul. Conform surselor oficiale, soluţia luată în calcul era organizarea în ziua de luni a unui tur al III-lea, fără anunţarea rezultatelor de ieri tocmai „pentru a nu influenţa decizia votanţilor“.

„Alegerile s-au desfăşurat în regulă, im­por­tant este că s-a îndeplinit şi cvorumul şi că ele sunt valide“, a declarat prof.dr. Vasile Cocriş, preşedintele Biroului Elec­toral al Universităţii „Cuza“.

Cuţitaru nu mai vrea să fie decan

Prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru a declarat că se aştepta la acest rezultat, dat fiind faptul că nu a reuşit să fie activ în săptămânile dintre cele două tururi electorale. „Este un rezultat cumva aşteptat, mă aşteptam să pierd fiindcă nici nu am reuşit să mă ocup de ultima parte a momentului electoral. Cred că este un rezultat bun, i-am scris un email domnului Toader pentru a-i mul­ţumi pentru felul în care s-a derulat campania şi pentru a-i ura succes în activitatea sa ca rector“, a declarat prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru.

În exclusivitate pentru „Ziarul de Iaşi“, acesta a precizat că nu se va mai înscrie pentru funcţia de decan al Facultăţii de Litere pentru un nou mandat. „Chiar spuneam şi colegilor mei că sunt ales membru al Senatului şi consider că pot face Facultăţii de Litere mai mult bine ca senator, de aceea nu mă voi înscrie pentru funcţia de decan“, a adăugat prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru.

Rezultatele oficiale ale scrutinului vor fi trimise la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, care va trimite în termen de 30 de zile ordi­nul de numire în funcţie a noului rector al Universităţii „Cuza“, prof.dr. Tudorel Toader.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri