Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Referendumuri şi "referendumuri"

GALERIE
alexandru lazescu200
  • alexandru lazescu200
- +
Practica şi teoria în materie (în viziunea Moscovei)

"Observatorii ruşi spun că voturile au fost numărate în camere prea mari şi că procesul în ansamblul său nu a corespuns standardelor internaţionale în materie" scrie cotidianul londonez The Guardian în ediţia din 19 septembrie. La rândul său, canalul de ştiri "Russia Today" specula că rezultatul final ar putea fi falsificat menţionând în acest sens nivelul extrem de ridicat ("nord-corean") al prezenţei la vot. Deşi unora le este poate greu să creadă e vorba de recentul referendum legat de independenţa Scoţiei. Înţelegem că un astfel de proces anunţat cu 3 ani în urmă, precedat de o enormă campanie de informare, de dezbateri aprinse în mass media şi pe reţelele sociale, de descinderi directe pe teren pentru discuţii om la om, al cărui rezultat nu a fost contestat de absolut nimeni din tabăra "Yes" (cea care a pierdut scrutinul la peste 10 procente distanţă) nu este considerat în regulă de către "observatorii" ruşi. În schimb, în cazul celui din Crimeea, organizat la doar 3 săptămâni de la anunţarea sa, cu oameni înarmaţi îmbrăcaţi în uniforme militare fără însemne şi cu cagule pe faţă patrulând în preajma secţiilor de vot, fără picior de observator al taberei opuse sau măcar independent (aşa zişii observatori externi din partea partidelor de extremă dreaptă din Europa, apologeţi ai Kremlinului, nu pot fi în nici un caz trecuţi într-o astfel de categorie!), în care un fel de gangsteri care au căpătat peste noapte statut de "oficiali locali" au fost şi jucători şi arbitri totul a decurs perfect!
Dincolo de tupeul proverbial al propagandei moscovite, care nu încetează niciodată să ne uimească, e de remarcat atenţia specială pe care a acordat-o Rusia evenimentului şi sprijinul declarat pentru susţinătorii independenţei Scoţiei. Tot din The Guardian aflăm că unii naţionalişti ruşi au introdus chiar bannere cu YES pe profilurile lor de Twitter. Pentru regimul Putin, o desprindere a Scoţiei de Marea Britanie ar fi fost o adevărată mană cerească. Din multe puncte de vedere. Mai întâi pentru că procesul în sine promova ideea organizării unor "referendumuri" prin toate aşa numitele "regiuni îngheţate": Transnistria, Osetia, Abhazia sau, ultima pe listă, "Novorusia". În plus, "dezlipirea" Crimeei de Ucraina şi "lipirea" rapidă la Federaţia Rusă nu mai par în acest nou context evenimente atât de exotice. Sigur, când e vorba să privească lucrurile din cealaltă perspectivă, punctul de vedere al Kreminului se schimbă radical. O Cecenie independentă este ceva de neconceput pentru liderii ruşi. La fel, suporterii unui demers, altfel destul de restrâns, de federalizare a Siberiei au fost imediat snopiţi în bătaie.
În al doilea rând, slăbirea şi decredibilizarea Marii Britanii, principalul aliat al Americii în Europa, membru permanent în Consiliul de Securitate ar fi fost privită cu mare bucurie la Moscova. Mai ales, şi iată că ajungem la al treilea şi probabil cel mai important motiv, un astfel de rezultat ar fi acţionat ca un impuls major pentru o serie întreagă de procese similare în interiorul Uniunii Europene. Catalonia şi Ţara Bascilorîn Spania, Lombardia în Italia, Flandra şi Valonia în Belgia, poate chiar Bavaria sunt toate exemple în acest sens. Din aceleaşi motive sunt priviţi cu mare simpatie şi lăudaţi de mass media rusă politicieni ca Nigel Farage, liderul UKIP, partidul care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE. În plus, curentul pro-independenţă din Scoţia, promovat de politicienii din partidul naţionalist SNP, conduşi de fostul premier, Alex Salmond, a avut puternice accente stângiste şi pacifiste, idei atractive pentru o mulţime de naivi care cred că extremiştii islamici, liderul paranoic din Coreea de Nord sau cercurile naţionaliste agresive la la Moscova sunt în vreun fel impresionaţi de lozinci de tipul "Stop de war". Or, ce poate fi mai apetisant pentru Rusia decât o Uniune Europeană dezarticulată, blocată de tensiuni interne, pacifistă, incapabilă să se opună puterii expansioniste de la răsărit.
Toate aceste lucruri ne afectează şi pe noi. Şi încă foarte direct. Şi nu doar pentru că suntem membri în UE, luptele din Ucraina au loc la doar câteva sute de kilometri de graniţa de nord a ţării sau din cauza Transnistriei. Ci pentru că în acest context chestiunea ţinutului Secuiesc capătă o altă dimensiune. Problema nu e neapărat aceea că UDMR a decis să iasă public cu un document privind autonomia ţinutului Secuiesc (simultan cu derularea referendumului din Scoţia, o coincidenţă totuşi greu de ignorat!) ci faptul că toate aceste discuţii au loc într-un climat extern exploziv.
Experimentaţii politicieni din UDMR au utilizat adeseori astfel de "nade politice" în ultimele două decenii. Fiind în marea majoritate a timpului, după 1996, la guvernare au încercat să contracareze astfel uzura inerentă a puterii. E adevărat, s-a spus că niciodată până acum nu s-a ieşit oficial cu un astfel de document. Însă şi constrângerile cu care se confruntă UDMR în acest moment sunt altele. Oricum, documentul cu pricina nu are nici o valoare concretă ca iniţiativă legislativă şi de fapt nu creează nici o presiune asupra partenerilor din coaliţia guvernamentală pentru că presupune schimbarea Constituţiei. Ceva imposibil în anii următori, dacă ne uităm la configuraţia actuală a Parlamentului, şi destul de greu de realizat chiar şi pe termen mediu.
Un proverb indian citat adesea de Kipling spune că "dacă te sui pe un tigru nu te dai jos uşor". Foarte probabil, pentru UDMR iniţiativa în cauză e doar o mişcare tactică pentru a da ceva susbstanţă demersului prezidenţial al lui Kelemen Hunor şi a-i contracara pe radicalii maghiari nu doar din ţară ci şi din Ungaria. Am mai văzut mişcări de acest gen în trecut ca reacţii la erodarea electoratului său tradiţional în favoarea lui Laszlo Tokes si a Partidului Civic Maghiar. Însă acum gestiunea acestui tip de echilibristică politică e semnificativ mai dificilă. Din cel puţin trei motive. Primul, ascensiunea extremiştilor naţionalişti de la Jobbik (anti-UE, cu simpatii afişate pro-Putin) în Ungaria (au luat peste 20 de procente la ultimele alegeri!) ceea ce a obligat şi FIDESZ-ul lui Victor Orban, partidul de guvernământ, să-şi radicalizeze şi el discursul, dincolo de ceea ce ne obişnuise deja. În al doilea rând, Crimeea şi demersul de independenţă din Scoţia (chiar dacă eşuat) au stimulat porniri separatiste în toată Europa. În al treilea rând, conducerea UDMR trebuie să se ralieze într-un fel la discursul politic oficial de la Budapesta, de esenţă naţionalistă, practicat de cabinetul Orban. Să nu uităm că majoritatea populaţiei maghiare din România este conectată direct la viaţa politică din Ungaria prin intermediul canalelor de televiziune prin cablu.
Mai există însă probabil şi o parte nevăzută a întregii chestiuni. Am putea presupune că Victor Ponta şi PSD sunt reţinuţi în reacţii pentru a nu tulbura apele în coaliţia guvernamentală. Iată însă că nici Traian Băsescu nu a ieşit la rampă cu declaraţii contondente deşi duplicitatea premierului putea fi uşor şi probabil destul de eficient exploatată electoral. Iar Elena Udrea, candidatul partidului sprijinit de preşedinte, s-a mulţumit şi ea să facă doar declaraţii critice moderate lucru relativ suprinzător atunci când te bizui în mare măsură pe electoratul din Ardeal. Motivul principal este acela că iniţiativa legislativă fără efecte concrete reale a UDMR este văzută de principalele cercuri de putere din România mai degrabă ca un demers relativ benign care descurajează acţiuni potenţial mult mai periculoase şi mai destabilizatoare care ar putea fi provocate de extremişti precum cei de la Jobbik cu sprijin, de ce nu!?, din partea serviciilor secrete ruse.
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri