Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Refluxul gastro-esofagian: abaterile de la regimul alimentar duc la reapariţia simptomelor!

GALERIE
Reflux gastro-esofagian
  • Reflux gastro-esofagian
- +
Refluxul esofagian este o boală care „durează“ o viaţă şi poate recidiva oricând. Care sunt cauzele refluxului gastro-esofagian şi de ce reapar simptomele aflaţi din articolul următor 

Dr. Camelia Cojocariu, medic în cadrul Clinicii de Gatroenterologie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Refluxul gastro-esofagian care semnifică refluarea conţinutului gastric (de obicei acid) în esofag, apare în situaţiile în care sfincterul esofagian inferior (cardia) situat între stomac şi esofag nu funcţionează corect. În mod normal, cardia acţionează ca o valvă ce se deschide doar în momentul deglutiţiei pentru a permite trecerea alimentelor, lichidelor din esofag în stomac. În restul timpului aceasta trebuie să rămână închisă, tocmai pentru a împiedica trecerea alimentelor din stomac în esofag.

Un reflux în cantitate mică şi de scurtă durată nu este nociv, deoarece în condiţii normale esofagul are mijloace eficiente de apărare şi curăţare a acidului refluat, prin deglutiţie (actul de a înghiţi) şi mişcările proprii ale esofagului. Una dintre cauzele frecvente al refluxului gastroesofagian este hernia hiatală - situaţie în care o porţiune din stomac trece în torace. De asemenea, toate condiţiile în care presiunea intraabdominală este crescută favorizează refluxul gastroesofagian: obezitatea, sarcina, mesele copioase. De multe ori refluxul este determinat de consumul unor alimente: ciocolată sau alte dulciuri concentrate (gem, dulceaţă, miere), citrice, băuturi carbogazoase, cafea, prăjeli, tocături, aluaturi dospite (cozonac, plăcinte),etc; fumatul şi unele medicamente pot favoriza apariţia refluxului.

Ar putea apărea boală din cauza alimentaţiei dezordonate? 

Refluxul gastroesofagian este o afecţiune foarte frecventă: aproape 40% din populaţie prezintă reflux simptomatic cel puţin odată pe lună. Am spus simptomatic, adică resimţit de bolnav, pentrucă există şi un reflux fiziologic: cel care apare ziua, după masă, este de scurtă durată şi nu este resimţit. Oricum, nu cred că există multe persoane care să nu fi avut măcar odată în viaţă un episod de reflux: toţi avem unele alimente pe care dacă le consumăm ştim că vom avea reflux (de multe ori este vorba de ceapă, usturoi, alimente foarte picante, etc).

Afecţiunea poate apare la orice vârstă şi la ambele sexe. Cu siguranţă alimentaţia dezordonată, neconformă cu standardele unui stil de viaţă sănătos favorizează refluxul. Mesele abundente, luate frecvent o singură dată pe zi şi de regulă seara, alimentele fast food, sucurile carbogazoase consumate în special de tineri şi copii, consumul de cantităţi mari de bere sunt doar câteva din situaţiile care determină refluxul gastroesofagian.

Senzaţia de arsură ce apare în coşul pieptului, principalul simptom al bolii

Simptomul principal al afecţiunii este pirozisul: senzaţia de arsură ce apare în coşul pieptului, retrosternal şi este declanşată de contactul mucoasei esofagiene cu conţinutul acid refluat din stomac. Acesta este cel mai frecvent simptom, prezent la peste trei sferturi dintre pacienţi. De obicei apare după mese copioase, la modificările de poziţie ale corpului imediat după masă (aplecarea corpului în faţă, ridicare de greutăţi) sau la persoanele care poartă îmbrăcăminte strâmtă (sau corset, curele strânse). Uneori pirozisul nu este resimţit ca senzaţie de arsură, ci chiar ca durere retrosternală, durere care mimează de multe ori durerea cardiacă. În aceste cazuri un consult cardiologic este obligatoriu pentru diferenţierea cauzelor durerii retrosternale, cu atât mai mult că uneori acelaşi bolnav poate avea şi reflux gastroesofagian şi angină pectorală.

În unele cazuri pacienţii au şi regurgitaţii, adică simt în gură un lichid acru (sucul gastric acid) sau resturile de alimente refluate din stomac. Pirozisul şi regurgitaţiile sunt cele mai frecvente simptome, dar nu singurele, la fel cum sunt persoane cu reflux care nu au pirozis. Nu sunt puţine cazurile în care refluxul gastroesofagian este diagnosticat la pacienţi care au simptomatologie respiratorie: dacă refluxul apare noaptea, se poate aspira conţinutul gastric în căile respiratorii iar persoana se trezeşte brusc din somn cu senzaţia de lipsă de aer şi de multe ori pacienţii se prezintă la serviciul de pneumologie pentru aceste crize de sufocare.

Alteori diagnosticul este pus la pacienţi care se prezintă la ORL pentru răguşeală (disfonie), tuse seacă, iritativă, dificultăţi la înghiţire; refluxul cronic şi iritarea continuă a laringelui de către conţinutul gastric acid explică aceste simptome laringiene. Unele simptome ale bolii de reflux gastroesofagian sugerează apariţia unor complicaţii cum ar fi senzaţia de oprire a alimentelor (disfagia) care apare în cazul îngustării lumenului esofagian.

Tratamentul: adaptat de la caz la caz! 

Tratamentul refluxului gastroesofagian este adaptat de la caz la caz, în funcţie de frecvenţa simptomelor, de prezenţa sau nu a complicaţiilor. Astfel tratamentul poate fi unul simplu, bazat doar pe regim alimentar, sau un tratament complex - regim alimentar, tratament medicamentos şi chiar chirurgical. De multe ori, modificări simple ale stilului de viaţă, reprezintă cel mai bun mijloc de a controla refluxul gastroesofagian. În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos se preferă medicamente din grupul inhibitorilor de pompă de protoni (există o multitudine de preparate ce conţin omeprazol, pantoprazol, esomeprazol, lansoprazol).

Chiar dacă la prima vedere tratamentul pare mai scump decât dacă s-ar alege un antiacid (Dicarbocal, Maalox, etc) sau Ranitină, Famotidină, eficacitatea inhibitorilor pompei de protoni fiind superioară, simptomele se remit mai rapid şi în final costul tratamentului este mai mic decât dacă s-ar trece progresiv de la un medicament la altul. 

Tratamentul fi reluat ori de câte ori simptomatologia reapare

Tratamentul se ia până la dispariţia completă a simptomelor; în acel moment se poate întrerupe, dar va fi reluat ori de câte ori simptomatologia reapare. Uneori, întradevăr poate fi vorba de luni, ani de zile dar asta depinde foarte mult şi de corectitudinea regimului alimentar. Trebuie să spun că sunt unele persoane care preferă să ia tratament fără a ţine nici un regim.

De ce reapar simptomele? 

Din păcate, rar putem spune că am vindecat un pacient cu reflux gastroesofagian; acest lucru este valabil doar la pacienţii cu hernii hiatale mari, la care se intervine chirurgical. În restul cazurilor, fiind vorba de o afecţiune funcţională, nu se poate vorbi de vindecare. De altfel, scopul tratamentului refluxului este de a controla simptomele, de a preveni recidivele şi complicaţiile şi de a asigura vindecarea complicaţiilor. Trebuie înţeles că refluxul esofagian este o boală care durează o viaţă şi că poate recidiva oricând, recidivele fiind determinate de regulă de abaterile de la indicaţiile de regim alimentar.

Regimul alimentar recomandat pentru refluxul gastro-esofagian

Indicaţiile de regim alimentar pentru persoanele cu reflux gastroesofagian sunt numeroase, dar cred că cel mai important lucru care trebuie reţinut este acela că fiecare trebuie să mănânce ceea ce ştie că tolerează, că îi face bine, şi să evite alimentele care ştiu că îi vor da reflux. Nu ne putem aştepta să dispară refluxul, chiar dacă se ia şi tratament medicamentos, dacă nu se înlătura factorul care îl declanşează. În general se indică pacienţilor să evite consumul de grăsimi, condimente, ciocolată sau alte dulciuri concentrate (care stimulează şi aciditatea gastrică şi refluxul), alcool, cafea, băuturi carbogazoase, citrice şi sucuri de citrice, sucuri de roşii (folosite la paste, pizza), pâinea proaspătă, cozonac, să evite fumatul.

Este indicat că persoanele cu reflux (şi nu numai) consume mese mici şi regulate (4-5/zi), să evite mesele abundente, în special seara târziu, să nu se întindă în pat 30-40 de minute după ce au luat masa, iar dacă refluxul este şi noaptea, să doarmă cu capul mai ridicat. Persoanele grăsuţe ar trebui să încerece să dea câteva kilograme jos; nu este indicat să poarte haine prea strâmte, care contribuie la creşterea presiunii în abdomen, iar atunci când trebuie să se aplece să o facă îndoind genunchii şi nu prin aplecarea corpului. Dacă vă uitaţi la aceste indicaţii, observaţi că majoritatea nu sunt decât nişte principii de alimentaţie sănătoasă, pe care ar trebui să le respectăm cu toţii. Nu în ultimul rând, pacienţii trebuie să ştie că multe medicamente (luate pentru alte afecţiuni) contribuie la apariţia refluxului gastroesofagiani şi, pe cât posibil, acestea ar trebui înlocuite.

Diagnostic şi investigaţii

De cele mai multe ori diagnosticul este foarte simplu, bazat pe prezenţa simptomului caracteristic - pirozisul, fără a necesita alte explorări. În era informaţiilor, când net-ul abundă de informaţii medicale şi tot felul de sfaturi (unele avizate, altele nu) de multe ori pacienţii îşi pun diagnosticul singuri şi se autotratează, fără a mai apela la un specialist. Cum am mai spus, nu întotdeauna pirozisul este un simptom patologic, el poate apare şi sporadic în plină stare de sănătate fără a avea o semnificaţie patologică. În practică dacă pacientul nu prezintă alte simptome care să sugereze o complicaţie a refluxului gastroesofagian sau o altă afecţiune,.de regulă, se indică tratament, dispariţia simptomelor (a pirozisului) sub tratament având şi valoare diagnostică.

Dacă sub tratamentul indicat simptomele persistă sau dacă pacienţii au unul din semnele de alarmă, se indică investigaţii suplimentare, de obicei endoscopia digestivă superioară. Semnele de alarmă sunt acele semne care sugerează a afecţiune organică şi nu doar una funcţională (aşa cum este refluxul): anemie, scădere în greutate, hemoragie digestivă superioară, dificultate la înghiţit. Endoscopia digestivă este indicată şi la persoanele peste 50 de ani, persoane care au risc mai mare pentru boli organice, cancere digestive.

Deci, endoscopia digestivă superioară nu este indicată la toţi bolnavii cu simptomatologie de reflux gastroesofagian, lucru care de altfel ar fi practic imposibil: numărul pacienţilor este prea mare pentru a putea fi toţi investigaţi endoscopic. Pentru endoscopie digestivă superioară nu este necesară internarea. Refluxul poate fi obiectivat şi la radiografia cu bariu, dar endoscopia este preferată pentru că se poate aprecia şi efectul refluxului asupra mucoasei esofagiene, precizând în special dacă există sau nu inflamaţia mucoasei (esofagită).

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri