Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Republica Moldova: Partidul Comunistilor conduce in sondaje, cu o saptamana inaintea alegerilor parlamentare

GALERIE
Partidul Comunistilor din Republica Moldova Foto laviniastan.com
  • Partidul Comunistilor din Republica Moldova Foto laviniastan.com
- +

Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) se mentine pe primul loc cu o saptamana inaintea alegerilor legislative din 30 noiembrie, potrivit unui sondaj IMAS publicat sambata, care arata totodata ca, in ceea ce priveste politica externa, cetatenii moldoveni sunt indecisi intre Rusia si UE.

Cinci formatiuni politice ar putea intra in Parlament in urma alegerilor legislative din 30 noiembrie din Republica Moldova, arata sondajul realizat la comanda agentiei IPN. PCRM ar obtine 19,6 la suta, fiind urmat de PLDM (liberal-democrati) 17,2 la suta, PDM (democrati) cu 14,2 la suta, Partidul Patria cu 8,7 la suta si Partidul Liberal, cu 8,5 la suta. PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova) se apropie de pragul electoral cu 5,3 la suta, in timp ce numarul indecisilor a scazut usor la 9,6 la suta.

Numarul persoanelor decise sa voteze cu PCRM a scazut cu 3,8 puncte procentuale comparativ cu sondajul din septembrie. PLDM a inregistrat o scadere de 1,4 puncte procentuale, in timp ce PDM, PL si PSRM au inregistrat cresteri de peste doua puncte procentuale.

"Din punctul meu de vedere, daca e sa comparam Partidul Comunistilor de acum cinci ani, cand era foarte vizibil, foarte vocal si foarte prezent, acum are o cu totul alta campanie si cred ca asta face ca ei sa piarda. Daca va aduceti aminte, pe timpul crizei politice ei aveau 39 la suta intentie de vot neta, iar acum, dupa un an si jumatate, sunt la 19 la suta. Procentele pierdute de PCRM s-au capitalizat la Partidul Patria, Partidul Socialistilor, au migrat spre partide de alternativa", a declarat Doru Petruti, director IMAS, intr-o conferinta de presa.

"Celelalte partide, liberal-democrat, democrat si liberal, sigur ca au trebuit sa dea, in primul rand, explicatii pentru propria prestatie din campanie, dar resursele si retetele din campanie sunt foarte diferite. Vorbim de suport mediatic diferit, de resurse alocate in proportii diferite, vorbim de capacitatea retelelor de partid diferita", a adaugat Doru Petruti.

In ceea ce priveste increderea in liderii politici, Iurie Leanca (40 la suta) si Dorin Chirtoaca (38 la suta) sunt primii pe lista, fiind urmati de Marian Lupu (33 la suta), Igor Corman (31 la suta), Vlad Filat (28 la suta), Vladimir Voronin (28 la suta), Renato Usatii (27 la suta) si Mihai Ghimpu (20 la suta).

Potrivit sondajului, 60 la suta dintre respondenti au declarat ca s-au decis deja cu cine vor vota, iar 8 la suta nu exclud posibilitatea de a lua o decizie chiar in ziua votului. In ceea ce priveste orientarea politica a respondentilor, 29 la suta s-au declarat de dreapta, 23 de centru, 19 la suta de stanga, iar 22 la suta nu au oferit un raspuns.

Totodata, sondajul arata ca cetatenii moldoveni sunt inca indecisi intre Rusia si Europa. Astfel, 44 la suta dintre respondenti considera ca Republica Moldova ar trebui sa se apropie mai mult de Occident sau Europa, iar 43 la suta opteaza mai degraba pentru apropierea de Rusia.

Daca s-ar organiza un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeana, 51 la suta dintre respondenti ar vota pentru, iar 36 la suta impotriva. Cifrele sunt apropiate si in cazul unui plebiscit privind aderarea la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, respectiv 47 la suta pentru si 35 la suta impotriva.

"Indicatorul ce tine de intentia de vot pentru Uniunea Europeana are o evolutie foarte specifica pentru ca de-a lungul vremii el a avut evolutii si sub 40 la suta, si peste 40 la suta, si a tinut foarte mult legatura cu agenda politica si agenda mesajelor principalilor politicieni. Este un indicator care tot timpul a trebuit alimentat si a reusit sa urce la praguri de felul acesta pe timpul semnarii Acordului de Asociere si acum este intretinut, cred, si de comunicarea politica si spoturi electorale", a explicat Doru Petruti, directorul IMAS, intr-o conferinta de presa.

"Indicatorul pentru Uniunea Vamala ascunde foarte multa teama, foarte multa frica. Oamenii nu vor sa supere, de fapt, Federatia Rusa, nestiind neaparat ce insemna Uniunea Vamala. Reprezentarile despre Uniunea Vamala sunt destul de vagi si se asociaza in general cu doua-trei elemente: gaz, locuri de munca, tot ce-au folosit partidele in comunicarea politica", a explicat directorul IMAS.

In ceea ce priveste aderarea la NATO, 50 la suta din respondenti sunt impotriva si 27 la suta pentru. Doru Petruti a remarcat totusi ca numarul celor care se declara in favoarea aderarii la NATO a crescut, probabil, datorita campaniei unor partide politice care promoveaza acest obiectiv.

Totodata, 50 la suta din moldoveni ar fi foarte ingrijorati daca Rusia ar incerca sa invadeze Republica Moldova, 21 la suta ar fi ingrijorati intr-o oarecare masura, iar 24 la suta nu ar fi ingrijorati deloc.

Sondajul a fost realizat in perioada 8-19 noiembrie, pe un esantion de 1.128 de persoane cu varste peste 18 ani, in 81 de localitati si are o marja de eroare de 3 la suta. (Hotnews.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri