Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

România poate câştiga în urma Brexitului, dacă UE stă pe picioare

GALERIE
ro-uk-eu
  • ro-uk-eu
- +

„Depăşim momentul. Germania trebuie să îşi asume leadershipul. România poate câştiga dacă UE stă pe picioare, poate atrage investitori“, spun oamenii de afaceri şi analiştii consultaţi de ZF.

KPMG:

Brexitul va afecta semnificativ companiile care au relaţii cu Marea Britanie

Boardurile companiilor trebuie să ia de acum încolo în considerare cum le va influenţa Brexitul din punct de vedere economic, legal şi al reglementărilor, scriu consultanţii KPMG într-o notă transmisă clienţilor vineri, imediat după anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie.

Cine va fi afectat?

Fiecare companie angajată în relaţii comerciale sau de investiţii cu parteneri din Marea Britanie sau cu acţionariat britanic va fi afectată de Brexit şi trebuie să adopte o strategie pentru a stabili cum va răspunde din punct de vedere operaţional, strategic şi legal.

Impozite directe

Costurile tranzacţiilor rezidenţilor fiscali români sau britanici legate de impozitare vor putea creşte deoarece directivele UE legate de impozitare nu vor mai avea caracter obligatoriu în Marea Britanie, precum sunt directiva pentru fuziuni în interiorul UE sau directiva părinte-subsidiar care permite unei companii să îşi transfere dividendele dintr-un alt stat fără a plăti impozit în ţara unde compania are sediul.

TVA

Comerţul de bunuri şi servicii dintre România şi Marea Britanie nu va mai fi tratat de acum încolo ca schimb intracomunitar. Importatorii români nu vor mai beneficia de tratament simplificat  la TVA, iar exportatorii români vor fi nevoiţi să achite TVA britanic pentru exporturile lor. UE nu va acorda scutiri de TVA în absenţa aplicării legislaţiei europene.

Taxe vamale

În absenţa unui acord între UE şi Marea Britanie , costurile pentru exportatorii români vor creşte, ceea ce îi va determina să îşi reducă exporturile pe piaţa britanică, iar în acelaşi timp importurile britanice vor deveni mai scumpe şi implicit mai puţin competitive decât produsele concurente din spaţiul european.

Mobilitatea forţei de muncă

Brexitul ar putea pune capăt libertăţii de mişcare între Marea Britanie şi restul statelor din UE, ceea ce obligă companiile să adopte noi politici legate de transferul angajaţiilor între Marea Britanie şi restul UE în linie cu noile politici de migraţie sau să considere relocarea unei părţi a forţei de muncă în alte zone.

Probleme legale, contractuale sau legate de protecţia datelor

Transmiterea datelor va fi problematică în cazul în care Marea Britanie nu va mai fi subiectul regulilor comunitare. Companiile româneşti care fac afaceri cu parteneri britanici vor fi nevoite să îşi revizuiască contractele bazate pe reguli UE pentru a ajunge la zi şi este posibil ca deciziile curţilor europene să nu poată fi invocate în cazuri care implică persoane juridice britanice.

Costuri asociate cu reorganizare structurală

Companiile multinaţionale şi cele româneşti cu afaceri în Regat se vor confrunta cu noi costuri de pe urma unor modificări ale impozitării şi a relocării în alte jurisdicţii.

Alte implicaţii

Printre implicaţiile votului se află posibile fluctuaţii ale cursului de schimb şi impactul lor asupra strategiilor de hedging, impactul asupra ratingurilor, o creştere a costurilor de finanţare, volatilitate bursieră şi capacitatea reglementatorilor de a face faţă situaţiei.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri