Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ronaldo sau Lewandowski?

GALERIE
ronaldo-lewandowsk
  • ronaldo-lewandowsk
- +

 

Sferturile de finală ale Euro 2016 încep astăzi cu meciul Polonia – Portugalia, care se dispută de la ora 22:00, pe “Stade Velodrôme” din Marseille
 
Sferturile de finală ale competiţiei fotbalistice europene care se dispută în Franţa prezintă un tablou destul de dezechilibrat, care în tenis n-ar fi deloc posibil. Pe prima jumătate de tabloul sunt echipe care mai degrabă joacă rol de outsideri (chiar dacă, Portugalia e Portugalia, iar Belgia este a doua în clasamentul mondial FIFA), în timp ce în cealaltă jumătare se înghesuie granzii fotbalului european şi asta pentru că unele echipe considerate mari favorite, precum Spania (ca să nu mai vorbim de Anglia!), au sfeclit-o. Granzi, negranzi, însă Portugalia are un fel de record. De când există campionat european cu sferturi de finală (adică din 1996), lusitanii nu au lipsit din această fază, mai exact de şase ediţii. Şi sunt singurii, nici Germania, Franţa sau Spania (am numit ţările care au câştigat mai mult de un trofeu european), n-au reuşit aşa ceva.  Cea mai bună performanţă a Portugaliei este un paradox: medalia de argint la Euro 2004, ediţie pe care a organizat-o, dar amintirea acestei performanţe este sinistră pentru fanii portughezi, fiindcă  la singura ediţie care i-a reunit în echipă pe Figo şi Cristiano Ronaldo, Portugalia a fost învinsă în finală de Grecia. Lusitanii mai au medalii de bronz în 1984,  2000 şi 2012. La Cupa Mondială rămân cu generaţia marelui Eusebio, medaliată cu bronz în 1966.
Evoluţia echipei portugheze la Euro 2016  a fost modestă: trei remize în grupă cu echipe mai slab cotate (Islanda, Austria şi Ungaria) şi o victorie norocoasă în faţa Croaţiei în optimi, în ultimele minute ale partidei. Echipa, chiar dacă are unii tineri promiţători, în special Renato Sanches şi Joao Mario, este dependentă esenţialmente de Cristiano Ronaldo, care întotdeauna s-a arătat obosit la turneele finale, chiar dacă se vede acum că încearcă să “pună osul”. Tocmai de aceea, jucătorii care au dus echipa în optimi sunt “bătrânii” Nani şi Quaresma, cei care au o “chimie” mai bună cu marele CR 7.
Polonia se află pentru prima oară într-o fază avansată la Euro, după două eşecuri consecutive, 2008 şi 2012, la ultimul având şi rol de gazde. Cele două medalii de bronz cucerite în 1974 şi 1982 la Cupa Mondială de către generaţia lui Lato şi Boniek sunt departe. Nici polonezii  n-au strălucit în grupă, Lewandowski arătându-se şi el uzat, iar celălalt atacant, Milik dovedindu-se un autentic  “as al ratărilor”. Ei au învins Irlanda de Nord cu 1-0, au remizat cu Germania (0-0) şi au mai obţinut o victorie norocoasă în faţa Ucrainei, motoarele echipei fiind mijlocaşii de bandă, Blaszczykowski şi Grosicki. Aceştia, alături de excelentul portar Fabianski, au fost artizanii calificării în sferturi obţinute de leşi, în faţa unei echipe redutabile ca Elveţia. Dată fiind prezenţa mai rară a Poloniei la turneele finale, nu au existat confruntări bilale între cele două echipe, la Euro. În schimb s-au întâlnit de două ori la Cupa Mondială, victoriile fiind împărţite: 1-0 pentru Polonia în 1986 (gol Smolarek) şi 4-0 pentru Portugalia în 2002 (marcatori, Pauleta 3 şi Rui Costa), într-o grupă în care echipa latină a fost “executată” din grupe de Coreea de Sud, ajutată de nişte arbitri anonimi.
Palmaresul arată o uşoară superioritate a portughezilor: 4-3 la victorii şi trei remize. Şi acum Portugalia pare oarecum favorită, dar această postură depinde foarte mult de forma, inspiraţia şi cheful lui Cristiano. Şi reciproca e valabilă, cu Lewandowski!
 
 
Formaţiile probabile
 
Polonia: 22. Fabianski – 20. Piszczek, 15. Gilk, 2. Pazdan, 3. Jerdzejczyk – 16. Blaszczykowski, 10. Krychowiak, 5. Maczynski, 11. Grosicki – 7. Milik, 9. Lewandowski. Selecţioner: Adam Nawalka.
Portugalia: 1. Rui Patricio – 21. Cedric, 3. Pepe, 4.Fonte, 5. Guerreiro – 10. J.Mario, 14. W.Carvalho, 23. Adrien Silva, 16. Renato Sanches – 17. Nani, 7. Cr. Ronaldo. Selecţioner: Fernando Santos.
 
Arbitru: Felix Brych (Germania).

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri