Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sărbători şi tradiţii de iarnă în lume. Cum se celebrează Crăciunul

GALERIE
masa craciun
  • masa craciun
- +

Crăciunul e, cu siguranţă, una dintre cele mai iubite sărbători din lume atât pentru semnificaţia religioasă, cât şi pentru bucuria de a primi şi de a oferi cadouri. Fiecare popor îl sărbătoreşte însă diferit.

Scandinavii, de exemplu, numesc această sărbătoare "Jul" şi reprezintă roata anului care se învârte câte puţin până la venirea primăverii. Jul este debutul unei perioade de 12 nopţi, din 24 decembrie până pe 8 ianuarie, care simbolizează nopţile hibernale în care se pregăteşte reînnoirea luminii.

Americanii se pregătesc de Crăciun odată cu petrecerea de Ziua Recunoştinţei. Spectacolele străzii sunt speciale, oamenii întrecându-se în împodobirea caselor cu luminiţe şi brazi bogaţi. Centrele comerciale oferă şi ele adevărate spectacole vizuale, iar bradul de Crăciun din faţa Centrului Rockefeller este unic. Moş Crăciun se plimbă şi el pe străzi cu daruri pentru cei mici. În privinţa gastronomiei, dacă de Ziua Recunoştinţei preparatul de bază e curcanul, de Crăciun acesta e înlocuit cu vita, în timp ce la Casa Albă se serveşte an de an "prăjitura prezidenţială", preparată după o reţetă veche de peste două secole şi care conţine, printre altele, cireşe, migdale, petale şi sirop de trandafiri. Tradiţia e unică în lume.

Ruşii petrec Crăciunul pe 7 ianuarie, după calendarul iulian. După postul de 40 de zile, în noaptea de 6 ianuarie, după ce apare prima stea pe cer, familiile ruse iau cina tradiţională cu 12 feluri de mâncare, în cinstea celor 12 apostoli ai lui Iisus. Tot atunci se serveşte şi "kutya", un preparat făcut din grâu şi alte cereale, miere şi seminţe de mac. Tradiţia spune că această delicatesă simbolizează speranţa şi nemurirea, dar şi că aduce fericirea, succesul şi liniştea. În noaptea magică de Crăciun, darurile sunt aduse de Ded Moroz sau de Moş Gerilă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri