Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scaunele de pe stadion şi iubăreţul Vasile

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Obişnuiţi cu mediocritatea, cu lucrurile făcute pe jumătate, cu „las’ că merge şi aşa”, mulţi ieşeni nu concep că regulile lumii civilizate sancţionează improvizaţia. Şi nu pentru că lumea civilizată e mai snoabă, ci pentru că a înţeles că orice cârpeală înseamnă, pe termen lung, risipă.

 

CSMS Iaşi riscă să nu joace în Copou primul meci european din istoria oraşului dintr-un motiv aparent banal. Scaunele montate pe stadion nu sunt prevăzute cu spătar. „Un moft”, au reacţionat unii suporteri pe forumul ziarului şi pe reţelele de socializare. „Ni se caută nod în papură”, „Europa nu ne vrea”, au vociferat alţii. Şi până la un punct, reacţia lor e de înţeles. Obişnuiţi cu mediocritatea, cu lucrurile făcute pe jumătate, cu „las’ că merge şi aşa”, mulţi ieşeni nu concep că regulile lumii civilizate sancţionează improvizaţia. Şi nu pentru că lumea civilizată e mai snoabă, ci pentru că a înţeles că orice cârpeală înseamnă, pe termen lung, risipă. În speţa noastră, bani irosiţi de un primar microbist care a decis că pentru ceilalţi suporteri spătarul e un moft. Sigur, nu pentru toţi ceilalţi. La tribuna oficială s-au instalat fotolii, iar pentru tribuna 0 s-au găsit bani de spătare. Boierii cu boierii, „pulimea” cu spatele încovoiat (scuzaţi expresia, e licenţa lui Adrian Năstase). Imaginea social-democraţiei româneşti în ultimii 26 de ani.

Dar un alt argument susţinut de tabăra „fără spătar” pare mai nociv. Carevasăzică, pe stadion nu s-au montat scaune normale pentru că nu suntem suficient de civilizaţi să le păstrăm. Sau, pentru că vin huliganii de pe alte meleaguri şi ni le distrug. „Suntem singurul stadion din ţară care nu a trebuit să înlocuiască o parte din scaune”, îşi încheia suporterul pledoaria, în asentimentul multora. Între noi fie vorba, sunt multe scaune fără spătar distruse total sau crăpate şi neînlocuite din simplul motiv că ne-am obişnuit ca în jurul nostru totul să fie distrus sau crăpat. Dar, lamentaţia suporterului nostru reflectă o mentalitate larg răspândită dincolo de porţile stadionului din Copou. Nu avem nevoie de autobuze moderne, pentru că se urcă ţiganii şi le distrug. În zadar refacem faţadele unor clădiri, pentru că le acoperă golanii cu graffiti. De ce să reciclăm selectiv, dacă de asta se ocupă „gunoierii”. Un soi de fatalitate care ne înghesuie laolată într-un cerc vicios al înapoierii. Şi totul, plecând de la o logică strâmbă, că ţiganii, golanii şi gunoierii sunt principalii vinovaţi. Total fals. Când pe bancheta unui autobuz apare mâzgâlit „Vasile love Violeta” şi iubăreţul Vasile nu plăteşte cu vârf şi îndesat „opera de artă”, principalul vinovat este primarul. Are în subordine atât regia de transport în comun, cât şi poliţia locală, pentru ca orice formă de vandalism să fie prevenită sau sancţionată. La o adică, poate încheia un contract cu Jandarmeria, după modelul experimentat în Capitală, dacă poliţia locală îşi acceptă neputinţa. Plătim din buzunarul nostru o grămadă de instituţii locale cu rol de "curăţătorie". Dacă nu-şi fac treaba, să învăţăm să arătăm cu degetul spre Primărie.

Povestea cu stadionul are un final fericit. Dincolo de resemnarea unora, am auzit suficiente voci care salutau decizia UEFA. Sunt tot mai mulţi ieşeni care înţeleg că vremea jumătăţilor de măsură a apus. Că ar fi cazul ca investiţiile publice să treacă testul timpului, să nu mai fie plătite de două ori. Că putem fi civilizaţi dacă cei pe care îi plătim sancţionează lipsa de civilizaţie. Spre deosebire de predecesorii săi, Mihai Chirica nu va mai fi cauţionat dacă se va mulţumi să "coafeze" pe ici pe colo oraşul şi să cânte în strună resemnaţilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri