Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

SCHIŢE: Proiect realizat de un ieşean pentru modernizarea stadionului din Copou

GALERIE
Asa arata stadionul in prezent Pista de alergare pe 6 culoare Tribune pe 12 gradene Teren 105x68m 11Parcare sub peluza peste 100 locuri pe o singura parte cca 2300mpPe vechea structura astfel decopertata ranforsata finisata se amenajeaza jurimprejurul stadionului mSectiune prin tribuna nou construita desupra celei vechiSectiune prin tribuna veche Se decoperteaza umplutura si zidaria veche Se pastreaza structura de betStructura radiala exterioara din beton armatTribuna separata cu galben pentru presaVedere generala fara acoperisVedere generala
  • Asa arata stadionul in prezent Pista de alergare pe 6 culoare Tribune pe 12 gradene Teren 105x68m 11
  • Parcare sub peluza peste 100 locuri pe o singura parte cca 2300mp
  • Pe vechea structura astfel decopertata ranforsata finisata se amenajeaza jurimprejurul stadionului m
  • Sectiune prin tribuna nou construita desupra celei vechi
  • Sectiune prin tribuna veche Se decoperteaza umplutura si zidaria veche Se pastreaza structura de bet
  • Structura radiala exterioara din beton armat
  • Tribuna separata cu galben pentru presa
  • Vedere generala fara acoperis
  • Vedere generala
- +

Un ieşean, Ştefan B., a realizat un proiect pentru modernizarea stadionului din Copou şi l-a trimis la primărie. Descrierea acestuia o găsiţi în scrisoarea sa transmisă edililor. Aveţi la dispoziţie şi imagini:

"Stimate d-le primar

Revin cu problema stadionului din Copou.

Cu voia dvs. ne intoarcem putin in timp. Acum o saptamana am descoperit pe net povestea despre cum ati organizat dvs. un concurs de idei pe aceasta tema.

Vazand pozele cu proiectul dvs. am ridicat 3 obiectii principale:

1. Problema defrisarii a 1ha de padure din fata pentru parcare subterana

2. Problema vederii foarte proaste pe stadion datorita pistei de alergare pe care doriti s-o pastrati

3. Problema peluzei carpite prost gandite, cu distanta enorma pina la centrul terenului

Pe scurt, vazand acestea, avand in vedere ca la manevrat mausul in autocad ma cam pricep si insasi ideea modificarii batranului stadion o aveam in cap, m-am pus putin pe treaba sa vedem ce iese.

Am inceput sa desenez tot felul de forme, variante, n-a iesit mai nimic, am aruncat totul la cos (recycle bin). Vazand ca problema este nitel mai complicata m-am pus cu burta pe carte, am gasit pe net Reglementari UEFA, apoi Recomandari UEFA, Norme pentru stadioane olimpice, Studiu al comportamentului multimilor pe stadion, Psihologia multimilor etc.

Apoi am plecat prin tara sa vad cum arata stadioanele la Craiova, Bucuresti, Pitesti etc. Am fost la Cluj sa vad noul stadion, la Bejing, Londra, Berlin.

Dupa ce m-am informat m-am apucat din nou de lucru.

Ideile de baza de la care am pornit:

1. Pastrarea in totalitate a structurii stadionului existent:

Asa cum arata, se pare ca a fost construit solid, in perioada stalinista, cand nu prea exista notiunea de economie de materiale, betoane etc. Apreciez ca actuala structura si fundatia pot prelua pina la 40% din greutatea noului stadion construit deasupra.

2. Construirea noului stadion deasupra celui vechi, cu tribunele cat mai apropiate de teren, 7m de la tusa pina la public, conform recomandarilor UEFA, 8m in spatele portii:

Prin renuntarea la pista de atletism rezulta tribune mult largite, confort vizual infinit mai bun decat in varianta dvs. La numaratoare au iesit 21150 locuri, am luat 60cm pentru fiecare loc. Norma de montaj a producatorului de scaune este 60cm la clasa VIP, 50 la medie si 45cm la clasa economic. Inaltime cu tot cu acoperis 18.5m

3. Locuri de parcare rezolvate astfel:

- cca. 100 de locuri obtinute pe exteriorul vechii structuri, prin decopertarea zidariei vechi si pastrarea structurii de cadre din beton armat.

- cca 150 de locuri la o singura peluza, sub tribuna nou construita, pe locul ovalului de la pista de atletism. La inceput am avut reticente pentru aceasta solutie din cauza reglementarilor antitero, dar apoi am vazut-o deja aplicata la Cluj Arena, deci va merge si la noi.

4. Fatada exterioara si urbanizarea stadionului:

Asa cum arata acum, si la fel in toata tara si aiurea, stadionul este locul in care lumea vine cel mult odata pe saptamana, pe inserat, pierde 2 ore pe stadion sa vada meciul apoi pleaca grabit acasa. In urma stadionul ramane pustiu, se sting luminile si se mai aprind iarasi peste 2 saptamani.

In proiectul meu fatada exterioara la parter a vechii structuri, decopertata, ranforsata, reparata se va amenaja ca o combinatie de locuri de parcare, vitrine largi, magazine de tot felul, cafenele, dughene, carciumi, suveniruri, etc. Se prevede alee auto pe 2 benzi inguste si trotuar. La etaj pe fatada exterioara, adica sub tribuna nou construita deasupra spatiul generos rezultat poate fi folosit pentru sali de antrenament, sali pentru tenis, squash, ping pong, judo, entertainment de tot felul, etc.

Se arata in poza cum incap lejer sub tribuna de la peluza un teren de tenis cu tot cu 2 mici tribune plus de o parte si alta doua terenuri de squash.

Fatada trebuie sa fie cat mai luminoasa, vitrata, cu lumina naturala, cu multa sticla, termopane combinate cu betonul. Astfel poate fi creat in jurul stadionului un adevarat spatiu urban de entertainment. Acoperisul sa fie minimal, pe cel mult jumatate din nr. de locuri, tip colac de WC, asa l-am numit eu.

Promit sa revin saptamana viitoare cu o variatiune pe aceeasi tema, adica un alt stadion asemanator, cu mai putine constrangeri geometrice, de 25000 locuri".

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri