Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scrisoarea de ADIO a tinerei executată în Iran pentru că l-a ucis pe violatorul ei

GALERIE
Iraniana Reyhaneh Jabbari
  • Iraniana Reyhaneh Jabbari
- +

Iraniana Reyhaneh Jabbari, care a fost executată sâmbătă pentru că l-ar fi ucis pe cel care ar fi violat-o în 2007, a cerut familiei să-i doneze organele "şi orice poate fi transplantat" unor persoane care au nevoie, "ca dar", şi să fie incinerată, relatează site-ul postului panarab Al Arabiya.

Un tribunal de la Teheran a găsit-o vinovată, în 2009, de uciderea unui fost angajat al Ministerului iranian al Informaţiilor.
Jabbari, executată la vârsta de 26 de ani, a înregistrat un mesaj audio în aprilie - în ziua în care a aflat că va fi spânzurată -, scrie postul, citând grupul politic de opoziţie din exil Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (NCRI), care a tradus şi pus în circulaţie acest testament.

Tânăra, care a fost arestată la vârsta de 19 ani, i-a cerut în acest mesaj mamei sale, Sholeh Pakravan, să-i doneze organele "şi orice poate fi transplantat" unor persoane care au nevoie, "ca dar".

"Dragă Sholeh, nu plânge pentru ceea ce auzi", îi spune ea cu o voce calmă, asigurând-o că s-a împăcat cu faptul că va muri. "Îţi spun din suflet că nu vreau să ai un mormânt la care să vii, să jeleşti şi să suferi. Nu vreau să porţi doliu pentru mine. Să faci tot ceea ce poţi pentru ca să uiţi zilele dificile pe care le-am petrecut. Dă-mă vântului să mă împrăştie", afirmă tânăra.

În mesaj Jabbari descrie, de asemenea, ce s-a petrecut la tribunal, unde afirmă că nu a plâns şi nu a implorat, deoarece a avut încredere în lege şi judecători. Ea a fost condamnată la moarte de un tribunal din Teheran, în 2009, pentru uciderea lui Morteza Abdolali Sarbandi, un fost angajat al Ministerului iranian al Informaţiilor, în pofida faptului că a declarat că l-a înjunghiat o singură dată, în legitimă apărare, şi că alt bărbat prezent în încăpere l-a ucis.

Autorităţile iraniene au aprobat execuţia lui Jabbari în pofida unor presiuni internaţionale în vederea eliberării tinerei şi a unei petiţii semnate de peste 242.000 de persoane în acest sens. Familia lui Sarbandi a refuzat să o ierte sau să accepte în schimb o sumă de bani, potrivit unor documente judiciare.

Jabbari şi-a încheiat mesajul, a cărei transcriere Al Arabiya a publicat-o integral, cu ultima dorinţă. "Vreau să te îmbrăţişez până mor. Te iubesc", i-a transmis ea mamei sale, căreia i s-a permis să petreacă o ultimă oră cu fiica sa, vineri.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri