Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

SECHESTRU pe averea celui mai cunoscut speculator imobiliar: Ioan Zapodeanu

GALERIE
zapodeanu ionMica Industrie Zapodeanu (1)Mica Industrie Zapodeanu (2)Mica Industrie Zapodeanu (3)Mica Industrie Zapodeanu (4)Teren Zapodeanu (1)Teren Zapodeanu (2)
  • zapodeanu ion
  • Mica Industrie Zapodeanu (1)
  • Mica Industrie Zapodeanu (2)
  • Mica Industrie Zapodeanu (3)
  • Mica Industrie Zapodeanu (4)
  • Teren Zapodeanu (1)
  • Teren Zapodeanu (2)
- +

Proprietăţile omului de afaceri Ioan Zapodeanu, cunoscut ca un jucător important pe piaţa imobiliară, au fost puse sub sechestru asigurator de către procurori. Zapodeanu este cercetat într-un dosar ce priveşte restituirea unor terenuri şi clădiri pe care le-ar fi primit necuvenit, consideră procurorii. Omul de afaceri se arată optimist şi spune că va avea până la urmă câştig de cauză deoarece consideră că a acţionat legal.

Latifundiarul ieşean Ioan Za­po­deanu s-a trezit cu sechestru pe o proprietate imobiliară din Co­pou, evaluată la două milioane de euro, într-un dosar penal în care se cercetează modul în care a preluat activele fostei fabrici de acid carbonic. Unul dintre cei mai importanţi speculanţi imobiliari din Iaşi a ajuns în atenţia procurorilor după plângerea lui Paulian Beniaminovici, nepotul fostului proprietar al fabricilor de bere, de alcool şi de acid carbonic din Iaşi, evreul Avram Beniaminovici. De­şi au pornit ca parteneri de afa­ceri, moştenitorul lui Beniamino­vici şi-a considerat aşteptările înşelate în acest „business“ şi a devenit duşmanul numărul 1 pentru Zapodeanu.

În dosar sunt efectuate cercetări faţă de soţia lui Zapodeanu, Dumitriţa, şi sora acesteia, avocatul Călin Olteanu, fiul fostului viceprimar şi prefect Romeo Olteanu, o angajată de la Cadastru şi fosta directoare de la Mica Industrie SA, societate în pa­trimoniul căreia se aflau acti­vele fostei fabrici de acid carbonic.

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, pe lângă construcţiile cu o suprafaţă de peste 1.100 mp deţinute de Zapodeanu pe strada Codrescu nr. 6, procurorii au mai pus sechestre pe terenuri şi apar­tamente din averea avocatului Ol­teanu, a directoarei Gineta Ro­man şi a cumnatei lui Zapodeanu, Oana Călin. Totuşi, referitor la acest dosar, Zapodeanu se arată public liniştit şi tranşant: „E o pier­dere de timp, dar, sigur, pro­curorii îşi fac şi ei treaba“.

Cazul, pe scurt

Evreul Avram Beniaminovici a deţinut în Iaşi fabrica de bere Zimbru (Păcurari) şi fabricile de alcool şi acid carbonic din zona Dancu, până să îi fie confiscate de comunişti. În 2001, după apariţia legii privind regimul unor imobile preluate abuziv de stat, moştenitorii evreului Beniaminovici s-au adresat firmei Mica Industrie, care deţinea activele fostei fabrici de acid carbonic, dar şi Primăriei Iaşi, pentru a-i fi retrocedate construcţiile şi terenul de pe strada Platou Abator. Mica Industrie a respins toate cererile motivând că este privatizată din 1999, iar responsabilă de retrocedarea în natură este actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Sta­tului, care a efectuat privatizarea.

Între timp, în 2006, fiica lui A­vram Beniaminovici, Haim Liba, a cesionat drepturile succesorale pentru activele fostelor fabrici de bere, spirt şi acid carbonic latifundiarului Ioan Zapodeanu, care a şi contestat în instanţă deciziile firmei Mica Industrie de a res­pinge cererile de retrocedare ală­turi de Paulian Beniaminovici.

Pe fondul cauzei, Zapodeanu şi Be­nia­minovici au pierdut procesul şi au înaintat apel, cu această ocazie reprezentanta Mica Industrie, directoarea Gineta Roman, depu­nând întâmpinare prin care solicita respingerea apelurilor. Era 2 decembrie 2007, moment în care judecătorul a acordat un nou termen pentru data de de 30 ianuarie 2008, ca apelanţii să depună proba cu înscrisuri. În ziua precedentă acestui termen, directoarea Gineta Roman, cu încălcarea dispoziţiilor legale, susţin procurorii Anticorupţie, a restituit la cererea lui Zapodeanu terenul de 6.708 mp şi construcţia de 1460 mp din strada Platou Abator, nr. 3. Tot­odată, directoarea a respins notificarea lui Beniaminovici prin care solicita acelaşi lucru ca fiind tardivă, astfel că a adus un prejudiciu de 510.000 euro firmei Mica Industrie şi de 268.000 euro statului român, iar lui Zapodeanu un câştig de circa 780.000 euro, conform evaluărilor din acea vreme. Chiar şi aşa, Curtea de Apel a considerat retrocedarea ilegală şi a respins apelurile în februarie 2008.

Nouă luni mai târziu, Zapo­deanu a mers la Oficiul de Ca­dastru (OCPI) şi a cerut intabularea bunurilor în baza documentelor obţinute de la Mica Industrie, dar cererea a fost respinsă pentru lipsa unor acte autentificate. În aceeaşi zi, Zapo­deanu a contestat încheierea OCPI la Judecătorie şi a pierdut atât pe fond, cât şi la Tribunalul Iaşi. Însă, în octombrie 2009, îi este admis recursul lui Zapodeanu şi se dispune doar intabularea construcţiei de 1.460 mp, nu şi a terenului. Cu această decizie, avocatul Călin Olteanu, împuternicit de Zapodeanu, a solicitat în martie 2010 la OCPI intabularea terenului de 6.708 mp. După mai bine de o lună, registratorul OCPI Mariana Popa a dispus, în mod nelegal, potrivit procurorilor, intabularea dreptului de proprie­tate asupra terenului şi cons­trucţiilor în favoarea lui Za­podeanu, fără să se ţină cont de soluţia Curţii de Apel prin care s-a constatat că doar AVAS poate face retrocedarea.

A scăpat repede de terenuri

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, Zapodeanu n-a stat mult pe gânduri şi „a scăpat“ repede de activele abia intabulate. În primă fază, soţia lui Zapodeanu, Dumi­triţa, mandadată de omul de afa­ceri, a transferat o cotă de 5% din imobil către sora ei Oana Călin pentru suma de 65.000 lei, în mai 2010. O lună mai târziu, Ioan Zapodeanu avea să transfere întreg imobilul către cumnata sa printr-un contract de partaj voluntar, preţul tranzacţiei fiind de 20.000 euro. Până în luna octombrie, Dumitriţa Zapodeanu, mandatată de Oana Călin, a dez­membrat în trei loturi terenul şi construcţiile, iar în numai o lună le-a vândut aproape integral cu o valoare de aproape nouă ori mai mare comparativ cu preţul plătit de sora sa. Firma Vic Inox, socie­tate fondată de Valentina Săndu­lescu, Constantin Parasca şi Ioan Melinte, a cumpărat trei corpuri de clădiri cu o suprafaţă totală de peste 270 mp şi un teren de circa 1100 mp cu 57.000 euro, însă pe 27 noiembrie 2015 şi-a desfiinţat punctul de lucru din imobilul cumpărat de la Zapodeanu. De asemenea, firma Euronet, apar­ţinând unor afacerişti băcăuani, a achiziţionat cu 35.000 euro un teren de 150 mp şi parterul unui spaţiu de producţie şi unele cote indivize de teren şi cu 10.000 euro o altă suprafaţă de teren de 480 mp. Cel mai important imobil, teren de 4.265 mp şi şapte corpuri de clădiri au fost cumpărate cu 170.000 euro de Industrial Elec­tric SRL, societate deţinută de Vasile Cojocaru.

„Nu mă deranjează“

După toată această afacere, Ioan Zapodeanu este în continua­re urmărit penal pentru spălare de bani pentru că a vrut să ascundă originea proprietăţii imobiliare vânzând-o la subpreţ cumnatei lui. De asemena, omul de afaceri mai este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, după ce a cerut să îi fie retrocedate activele de la Mica Industrie şi să îi fie intabulate de către OCPI.

„Ştiţi cum e cu do­sarele astea penale? Ele ar tre­bui comentate când se întâmplă ceva concret. Procurorii şi-au fă­cut treaba, i-au chemat pe Po­pescu, pe Ionescu, le-a cerut de­claraţii, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Vă spun eu, nu e nimic. Şi ce dacă a fost instituit sechestru? Aşa se întâmplă la toată lumea, când e susceptibilă de ceva, se pune sechestru. Nu mă deranjează că s-a pus sec­hestru. Fiecare hârtie pe care am făcut-o, am făcut-o prin no­tar şi avocat. N-are cum să nu se termine bine“, a spus Zapodeanu.

Dosarul a pornit la sesizarea lui Paulian Beniaminovici, nemulţu­mit că activele au ajuns în posesia lui Zapodeanu în baza drepturilor succesorale cumpărate de la Haim Liba, în timp ce notificările lui au fost respinse.

De unde a pornit gâlceava

Însă latifundiarul este de părere că acţiunea lui Benia­minovici are doar rolul de a-l şantaja.

„Domnul ăsta mi-a făcut plângeri penale prin toată ţara. Am primit şapte NUP-uri (n.r. - dosar încheiat de procurori prin neînceperea urmăririi penale) până acum pe speţa asta. M-au chemat peste tot, am depus acte, dar n-ai ce-i face omului. Eu i-am dat bani de patru ori, dar până la urmă a încercat prin totul felul de mijloace să mai obţină. Venea cu tot felul de chestii, cu avocaţi, deja era şan­taj la mine. I-am făcut şi eu un dosar penal pentru că el s-a prezentat la mine în calitate de unic moştenitor, dar apoi a mai intervenit o moştenitoare din Israel printr-un avocat, chiar fiica proprietarului, de la care am cumpărat drepturile succesorale. Eu l-am descoperit că a primit unele proprietăţi de unul singur. S-a rugat de mine, că e bătrân, că e bolnav, şi eu am retras plângerea, dar apoi m-am trezit eu cu alt dosar penal“, a explicat Zapodeanu.

Dumitriţa Za­podeanu şi sora ei, Oana Călin, sunt cercetate de procurori pentru complicitate la săvârşirea infrac­ţiunii de spălare de bani pentru că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri să ascundă ori­ginea imobilului, prin dezmembrarea şi vânzarea acestuia. De asemenea, directoarea de la Mica Industrie, Gineta Roman, este cercetată pentru abuz în serviciu pentru că a dispus restituirea terenului şi clădirilor către Zapo­deanu, deşi era în sarcina AVAS să efectueze această procedură. Mariana Popa, în calitate de registrator la OCPI, a intabulat terenul de 6.700 mp în baza deciziei emise de Mica Industrie, motiv pentru care este cercetată pentru abuz în serviciu. De cealaltă parte, avocatul Călin Olteanu este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu pentru că a depus cererea la OCPI în numele lui Zapodeanu.

Avocatul Călin Ol­teanu a contestat măsurile asiguratorii instituite de procurori pe bunurile sale, însă Curtea de Apel a respins contestaţia pe data de 11 decembrie ca fiind nefondată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri