Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şefa DIICOT Alina Bica, arestată preventiv, a demisionat UPDATE

GALERIE
bica
  • bica
- +

Sefa procurorilor de la Criminalitate Organizată, Alina Bica, a fost incatusată de DNA, după ce şi-ar fi folosit influenţa pentru a supraevalua un teren acordat ca despăgubire. Dosarul scoate din nou la lumină pe unii dintre "băieţii deştepţi" ai afacerii despăgubirilor.

UPDATE SÂMBĂTĂ, 22 NOIEMBRIE

UPDATE ORA 20:30

Alina Bica, arestată preventiv în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro, a demisionat de la şefia DIICOT, dar şi din funcţia de procuror al Direcţiei, au declarat surse oficiale.

Demisia a fost scrisă vineri şi înaintată procurorului şef al României, Tiberiu Niţu, au adăugat aceleaşi surse.

Tot vineri, Niţu declara că dacă Alina Bica nu îşi va da demisia, el, în calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza şi va solicita revocarea ei din funcţia de conducere şi din DIICOT.

Întrebat tot atunci cine va conduce DIICOT în perioada următoare, Tiberiu Niţu a spus că, pentru început, conducerea Direcţiei va fi asigurată de procurorul şef adjunct, împreună cu el.

Alina Bica a fost instalată la conducerea DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

În septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru funcţia de procuror general. Tot atunci, în presă a fost publicată o convorbire telefonică interceptată pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.

UPDATE ORA 10:45

Sâmbătă dimineaţă, şefa DIICOT a fost arestată preventiv, pentru 30 de zile. Ea a părăsit, vineri noapte, în jurul orei 3, audierile cu lacrimi în ochi, după un incident cu jurnaliştii.

Alina Bica a ieşit în lacrimi de la Curtea Supremă, după un incident neplăcut. Din cauza îmbulzelii, şefa DIICOT a fost lovită cu o cameră de filmat. Nouă ore a durat şedinţa de judecată în care procurorii au cerut mandat de arestare preventivă.

Au mai fost arestaţi alti doi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor: Lăcrămioara Alexandru, fostă şefă ANRP şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte ANAF. Comisia ANRP din 2011 l-a avut în componenţă şi pe Remus Virgil Baciu, care ispăşeşte deja o pedeapsă de cinci ani pentru o şpagă de 100.000 de euro.

Pentru că au făcut parte din aceeaşi comisie, în dosar sunt cercetaţi şi doi deputaţi: Cătălin Florin Teodorescu, de la PDL, şi Marko Attilla, de la UDMR.

Nu a scăpat de gratii nici expertul evaluator Emil Nuţu, care a evaluat terenul ajuns în proprietatea omului de afaceri Gheorghe Stelian.

realitatea.net

UPDATE VINERI, 21 NOIEMBRIE

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat, vineri, arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce joi seară dăduse undă verde doar pentru reţinere şi arest la domiciliu în cazul şefei DIICOT. La ieşirea din sediul CSM, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, a declarat că în baza probelor şi indiciilor nou apărute în dosar, s-a făcut o nouă propunere Secţiei de procurori, care a fost aprobată. Alina Bica urma să fie prezentată, vineri seară, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

În faţa instanţei au ajuns, cu aceeaşi propunere, şi alte persoane reţinute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile. Tot în acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu, expertul evaluator Emil Nuţiu, acuzat de aceeaşi infracţiune, a fost reţinut, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian este cercetat sub control judiciar. De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.
Gheorghe Stelian, susţin anchetatorii, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Cum s-au împărţit banii

Potrivit unui document obţinut de Mediafax, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuţiu. Procurorii arată că membrii comisiei "au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat", se arată în document. Astfel, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Vişoiu este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Şpaga, un teren la Snagov?

Surse judiciare susţin că Alina Bica, în mod indirect şi voalat, ar fi sugerat celorlalţi membri ai comisiei să aprobe dosarul de despăgubire al omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş. Concret, explică sursele citate, Alina Bica nu le-ar fi solicitat direct membrilor comisiei acest lucru, dar a lăsat de înţeles că documentaţia din dosar era corectă, astfel că puteau semna fără grijă. La un timp după aprobarea acestui dosar, Alina Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în comuna Snagov. Sursele citate arată că nu este clar dacă interpuşii sunt cunoştinţe sau rude ale omului de afaceri Gheorghe Stelian, dar menţionează că, imediat ce terenul a intrat în posesia Alinei Bica, aceasta l-a vândut, iar o parte din banii obţinuţi astfel ar fi ajuns la Dorin Cocoş.

Bica a fost recent în atenţia publică, înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, după ce a apărut într-o serie de fotografii alături de Elena Udrea, la Paris. Alina Bica este şefa DIICOT din mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.
Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că acest dosar nu este rezultatul unui conflict personal sau instituţional, ea subliniind că DNA nu este în competiţie cu nici o altă instituţie a statului.

Cum funcţionează reţeta "băieţilor deştepţi"

Dosarul "Alina Bica" readuce în actualitate latura penală a unor despăgubiri acordate de ANRP, ai cărei protagonişti sunt funcţionari publici de rang înalt şi beneficiari de conjunctură care au păgubit cu sute de milioane de euro statul şi persoanele îndreptăţite să-şi ceară drepturile. "Băieţii deştepţi" nu se ocupă doar de energie. O demonstrează bilanţul unor despăgubiri controversate acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi o susţine chiar şeful actual al instituţiei, George Băeşu. "Reţeta" este simplă: un cetăţean are de primit de la stat o sumă mare de bani, drept despăgubiri pentru o proprietate preluată abuziv de regimul comunist. "Băiatul deştept" îi cumpără drepturile litigioase. De cele mai multe ori, tranzacţia se face pe o sumă inferioară celei pe care ar fi urmat să o primească respectivul cetăţean, însă acesta se declară mulţumit, măcar pentru faptul că nu mai aşteaptă, uneori cu anii, să-i vină rândul la despăgubiri şi, mai rău, să se judece cu ANRP pentru acestea.

Ce face, ulterior, cumpărătorul drepturilor litigioase? Primeşte el despăgubirile, mult mai rapid decât ar fi reuşit cetăţeanul de rând. "Aproape toate despăgubirile de valori mari, de milioane sau zeci de milioane de euro, din ultimii doi ani nu au fost acordate foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, ci unor persoane care au cumpărat drepturile litigioase, cei mai mulţi devenind 'cazuri speciale'", afirma, în 2013, preşedintele ANRP, George Băeşu. Respectivele "cazuri speciale" nu au rămas neobservate de ochii legii. În 2011, vicepreşedintele ANRP Remus Baciu este prins luând mită pentru urgentarea unui dosar de restituire, iar anul acesta, în aprilie, a primit cinci ani de închisoare. Cazul Baciu a dezvăluit un mecanism infracţional bine organizat şi "uns" cu bani mulţi pe traseul beneficiar - intermediar - funcţionar public. "Avem cesionari care după ce au dat un milion de euro au devenit cazuri speciale, pentru că sufereau de nu ştiu ce boală, şi s-a rezolvat cu rapiditate. Cât a fost dosarul unui pensionar nu era caz special, când a ajuns la un tânăr de 34 de ani care suferea de guturai s-a transformat imediat în caz special", declara Băeşu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri