Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sergiu Lucinschi reţinut! Ginerele lui Băsescu, Radu Pricop, în dosarul său UPDATE

GALERIE
sergiu lucinschi
  • sergiu lucinschi
- +

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, este suspectat de complicitate la şantaj, în dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT.

ORA 11:40

Radu Pricop, soţul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, a ajuns la DNA în jurul orei 11.00. Procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă că este suspectat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru şantaj şi trafic de influenţă şi pe Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru luare de mită, urmând să ceară marţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a şantajat un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, deşi acesta nu îi datora bani, spunând că doar aşa îşi va retrage o plângere penală formulată la DIICOT pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că poate determina anchetatorii să ridice sechesterul pus pe bunurile acestuia şi să soluţioneze favorabil dosarele acestuia, indiferent de probele existente. În schimbul acestui "ajutor", Sergiu Lucinschi ar fi primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, arată procurorii în ordonanţa de reţinere.

Cei doi ar fi încheiat pentru aceşti bani un contract fictiv de împrumut, prin care omul de afaceri recunoştea că i-ar datora lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro şi se angaja să îi restituie până la 24 decembrie 2015.

"În aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influenţă, direct şi indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri", potrivit anchetatorilor.

Procurorii au mai arătat în ordonanţa de reţinere că Sergoiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri pe care îl şantaja că "va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În acest context, ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfăşura activităţi specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, iniţial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei.

"Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin acelaşi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu şi i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a şi întâmplat ulterior", au precizat procurorii.

Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinşi iniţial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susţin anchetatorii.

În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro daţi de omul de afaceri.

Anchetatorii l-au audiat luni seară pe Sergiu Lucinschi, după ce au făcut percheziţii la domiciliul acestuia din Voluntari, judeţul Ilfov.

DNA a precizat că în această cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Avocatul Radu Pricop mai este urmărit penal de procurorii DNA, într-un alt caz, pentru fals şi înşelăciune în dosarul "Moşia Brătienilor", privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeş, în care este implicată şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, ca parte civilă.

Presa a relatat că dosarul vizează un teren de 90 de hectare din localitatea Ștefăneşti (Argeş), care a aparţinut familiei Brătianu şi care ar fi fost retrocedat ilegal.

Astfel, Radu Pricop ar fi cumpărat, împreună cu cele 11 persoane vizate în dosar, drepturi de moştenire asupra terenului respectiv de la urmaşii familiei Brătianu. După ce a câştigat mai multe procese în instanţă cu statul român, Radu Pricop şi partenerii săi au obţinut de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de euro, folosind însă documente false.

ORA 11:20

Avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, urmărit penal în dosarul "Moşia Brătienilor", privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeş, a ajuns, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde va fi audiat, el nefăcând declaraţii la intrarea în sediul instituţiei.

Radu Pricop, soţul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, a ajuns la DNA în jurul orei 11.00.

Avocatul Radu Pricop este urmărit penal pentru fals şi înşelăciune în dosarul "Moşia Brătienilor", privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeş, în care este implicată şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, ca parte civilă.

Dosarul a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) după ce DIICOT şi-a declinat competenţa, în 16 martie.

Iniţial, cazul a fost anchetat de procurorii de la Parchetul instanţei supreme. Această structură şi-a declinat competenţa în favoarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care, la rândul său, a stabilit că nu este competentă de ancheteze acest caz.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în 11 aprilie 2014, a fost începută urmărirea penală în acest dosar privind restituirea unor proprietăţi, iar în 26 mai 2014 a fost dispusă urmărirea penală şi în cazul lui Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru fals şi înşelăciune.

Alături de Radu Pricop, în acest dosar sunt vizate alte 11 persoane.

Presa a relatat că dosarul vizează un teren de 90 de hectare din localitatea Ştefăneşti (Argeş), care a aparţinut familiei Brătianu şi care ar fi fost retrocedat ilegal.

Astfel, Radu Pricop ar fi cumpărat, împreună cu cele 11 persoane vizate în dosar, drepturi de moştenire asupra terenului respectiv de la urmaşii familiei Brătianu. După ce a câştigat mai multe procese în instanţă cu statul român, Radu Pricop şi partenerii săi au obţinut de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de euro, folosind însă documente false.

ORA 08:20

Omul de afaceri Sergiu Lucinschi, suspectat de fapte de corupţie, a fost reţinut de procurorii DNA, după ce a fost audiat aproape două ore şi i-a fost percheziţionată locuinţa.

Lucinschi va fi dus în arest şi prezentat, marţi, la instanţă pentru a se lua o măsură preventivă faţă de el în acest caz.

Omul de afaceri a fost adus la sediul DNA, luni, în jurul orei 22.30, după percheziţionarea domiciliului său din Voluntari, judeţul Ilfov.

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, este cercetat într-un dosar în care este suspectat de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2014 - martie 2015, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Surse judiciare au declarat că Sergiu Lucinschi este implicat într-o cauză de trafic de influenţă şi şantaj instrumentată de procurorii DNA.

El este acuzat că ar fi pretins suma de 4 milioane de euro în perioada decembrie 2014 - martie 2015.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri