Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Socoteală

GALERIE
briscan zara
  • briscan zara
- +

Se pare că România are cel mai provocator proiect din acest concurs. Ei vor să construiască o clădire începând de la acoperiş şi terminând la fundaţie, o clădire ce va fi ridicată”, de fapt coborâtă, dacă e să credem pe cuvânt reprezentantul, în doar 10 secunde printr-o aşa zisăexplozie constructivă”.

Ne aflăm în anul 2051 şi este rândul Japoniei să organizeze cel mai mare Concurs de Construcţii de Clădiri pe Naţiuni al lumii. Special pentru acest eveniment a fost creată în mijlocul oceanului Pacific o insulă imensă pe care se va desfăşura competiţia aflată la a 35-a ediţie.

Niciodată în istoria omenirii nu a fost o aşa mare desfăşurare de forţe, energii, materii şi materiale. Japonia a aşteptat şi s-a pregătit pentru acest eveniment încă de la sfârşitul celui De-al Doilea Război Mondial de când, umilită cu înfrângerea, a jurat că va demonstra universului că este o forţă de neînvins. Aproape toţi concurenţii spun că gazda din acest an are dintre cele mai mari şanse de câştig al Cupei Galactice a Constructorilor.

Au fost invitaţi cei mai de seamă oameni ai Terrei, dar şi personalităţi universale, regăsite chiar în juriu, de pe Marte şi Pluto. Vorbind de juriu, acesta este format din 215 membri din cele patru colţuri, dacă se poate spune astfel, ale sistemului nostru solar. Ei vor fi în contact direct cu tot ce se întâmplă aici şi îşi vor trimite notele şi comentariile în fiecare moment al concursului. Sperăm că acest an va fi unul şi mai impresionant faţă de anul trecut când, după cum bine vă amintiţi, Albania a făcut o surpriză total neaşteptată, reuşind să construiască un bloc în formă de cub fariabil, dintr-un material flexibil, dar foarte stabil în acelaşi timp, invenţie absolută a echipei albaneze, capabil să fie plasat atât pe Terra, cât şi în spaţiu, având autonomie proprie pentru toate utilităţile, cub miraculos construit în doar 2 ore, record total în acest concurs.

Se pare că anul acesta va fi o luptă acerbă între cei mai inventivi şi mai rapizi constructori din sistemul solar. Favoriţii principali sunt, ca în fiecare an, China, SUA, Rusia, Anglia şi, evident, Zimbabwe care nu încetează să ne uimească de fiecare dată cu născocirile lor provenite din amestecuri interesante din balegă de cămilă cu urină de maimuţă, bulbi de cactus, salivă de şacal şi nelipsitele şi uimitoarele căcăreze de pisică sălbatică.

3, 2, 1 şi avem start la cel mai important eveniment mondial al anului, Concursul de Construcţii de Clădiri pe Naţiuni, desfăşurat în Japonia, mai bine zis, în mijlocul oceanului Pacific.

Primii concurenţi, prin tragere la sorţi, sunt echipa din Rusia care îşi pregăteşte în acest moment uneltele. S-a ridicat steagul verde, lucrul a început!... Este uimitor cât de repede se mişcă aceşti oameni, aproape ca nici nu-i vezi. Parcă sunt o mulţime de furnici care mişună în jurul unui muşuroi. Cât timp s-au antrenat oare pentru această mişcare? Muşuroi, da, exact asta fac: de pe acum se vede ridicându-se o construcţie de-a dreptul fascinantă. Parcă e făcută din pământ, sau poate nu. Se pare că materialele naturale au revenit, odată cu moda adusă de Zimbabwe. Da, avem confirmarea, materialul este lut amestecat cu paie şi alte substanţe necunoscute organice care ajută la întărirea instantanee. Clădirea se ridică sub ochii noştri, au trecut o oră şi 45 de minute, sunt aproape de vârf. Va fi oare bătut recordul de anul trecut? Se pare că nu, construcţia a fost terminată în 2 ore şi 20 de secunde. Un muşuroi uman splendid se găseşte acum pe insula noastră. Impresionant, bravo echipei ruseşti! Şi notele sunt pe măsură, foarte, foarte aproape de cele de anul trecut ale echipei învingătoare. Felicitări!

Urmează SUA. Ce coincidenţă! după Rusia, SUA. Parcă avem un deja-vu de când aceste ţări erau superputerile lumii. Se pregătesc, şiiii start!... Fantastic, americanii aceştia parcă fac magie, totul a început cu un singur om care a dus o sămânţă şi a plantat-o în pământ, apoi doi, apoi trei, iar acum nu se mai termină, fiecare vine şi adaugă câte un obiect la clădire ca într-un flux continuu de apă. Vin de undeva şi dispar în altă parte fără ca măcar să ne dăm seama unde. E ca un spectacol de balet, iar în urma lor rămâne ceva stabil, din ce în ce mai mare şi mai sofisticat. Privit dintr-o parte parcă e un şarpe, dar din alta parcă e un copac care creşte, creşte din ce în ce mai mare şi mai stufos. Iată, apar şi fructele, acestea sunt fiecare în parte apartamente pentru locuit, extraordinar. Fiecare apartament atârnă de câte o creangă din acest gigantic pom artificial, adevărat pom al vieţii. Aş vrea şi eu un apartament aici. Sunt lifturi care circulă în interiorul, exteriorul scoarţei şi în fiecare frunzuliţă a acestui copac miracol. Şi stop! Cronometrul s-a oprit la 2 ore fără 2 secunde! Extraordinar, doamnelor şi doamnelor, abia a început concursul şi deja s-a stabilit un nou record mondial de viteză. Să vedem şi notele juriului pentru estetică, eficienţă, calitate. Da, avem un posibil câştigător. Echipa americană exultă de bucurie. Bravo lor!...

Să vedem mai departe, surprizele sunt pe bandă rulantă. Oare ce mai urmează?

Se pregăteşte echipa României. A venit un reprezentant al ţării care doreşte să ne vorbească. Se pare că România are cel mai provocator proiect din acest concurs. Ei vor să construiască o clădire începând de la acoperiş şi terminând la fundaţie, o clădire ce va fi ridicată”, de fapt coborâtă, dacă e să credem pe cuvânt reprezentantul, în doar 10 secunde printr-o aşa zisă explozie constructivă”. Practic, ceea ce va dura mai mult vor fi pregătirile înainte de start. Pentru ca apoi totul, toate materialele, toată structura, toate finisajele chiar să fie lansate din aer exact la locul lor, fix în ordinea potrivită. Încep să apară elicopterele echipei, sunt zeci, sute de asemenea aparate care au întunecat practic cerul. Fiecare poartă agăţată cu şufe câte o singură bucată de material din construţie. Imaginea viitoarei clădiri o avem proiectată pe cer. Este cu adevărat impresionant ce vedem aici, doamnelor şi doamnelor, dacă acest plan va fi dus la bun sfârşit, nu mai văd rostul continuării acestui concurs cu celelalte echipe, nici măcar în următorii ani! Vom avea practic un câştigător absolut şi universal pentru totdeauna. Elicopterele sunt în poziţie, fiecare are un loc bine stabilit; oare cât timp au lucrat inginerii români la acest proiect genial pur şi simplu genial!? Zgomotul lor este asurzitor, mă uit la spectatorii de lângă mine, sunt înmărmuriţi, eu însumi nu mă mai pot mişca de emoţie. Atmosfera este atât de tensionată, încât o singură scânteie ar fi suficientă pentru a arunca în aer întreaga insulă pe care ne aflăm. Toţi suntem cu ochii aţintiţi pe reprezentatul ţării, aşteptam hipnotizaţi semnalul de start…

Sfârşit

Briscan Zara este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri