Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Soluția pentru reluarea lucrărilor de la Filarmonică: fonduri europene

GALERIE
Filarmonica Iasi Foto culturainiasi.ro
  • Filarmonica Iasi Foto culturainiasi.ro
- +

Singura speranţă de reabili­tare a clădirii Filarmonicii „Mol­dova“ a rămas obţinerea unei finanţări europene. 

Universi­tatea de Arte „George Enescu“ a demarat procedurile de realizare a unui proiect ce vizează conso­lidarea şi refacerea tronsonului central al Filarmonicii şi a unui corp de clădire aflat pe strada Stroescu.

„Pentru exerciţiul bugetar european 2014-2020 ur­mează să fie disponibile câteva zeci de milioane de euro pentru lucrări de reabilitare şi punere în valoare a unor obiective considerate monument is­toric. Filarmonica se află pe lista B a monumentelor, deci se încadrează. Noi am primit do­cumentaţia referitoare la intervenţiile necesare. Miercuri va intra în discuţia Comisiei Zo­nale pentru Monumente Is­torice spre aprobare. Este unul din obiectivele emblematice ale Iaşului care necesită lucrări urgente de consolidare, şi vom face tot ce depinde de noi pentru obţinerea finanţării“, a declarat Virgil Băbîi, şeful Di­recţiei Judeţene pentru Cultură.

Lucrările de reabilitare a Filarmonicii au fost începute în 1990, finanţările fiind mult timp reduse ca valoare şi sporadice. Refacerea Casei Balş şi a unui corp de clădire de pe strada Stroescu s-au finalizat abia în 2012.

Cele două clădiri care fac obiectul proiectului de consolidare au fost construite în perioada 1900-1910, corpul central fiind utilizat drept capelă a fostei mănăstiri catolice Notre Dame de Sion. Mănăstirea a fost desfiinţată în 1948, în locul ei în­cepând să funcţioneze din 1957 Filarmonica „Moldova“. Lucră­rile de consolidare a tronsonului 2 au fost abandonate la stadiul de realizare a cămăşuirilor şi de montare a ancorelor străpunse în ziduri.

O expertiză tehnică a fost realizată anul trecut, identificân­du-se fisuri în pereţii de cără­midă ale tronsoanelor 2 şi 3A, fisuri şi crăpături în finisaj, în soclul clădirilor şi apariţia de fisuri verticale şi orizontale în pereţii interiori şi pardoseală.

Conform proiectului, tronsonul 2 urmează să fie refăcut practic din temelii. Astfel, se propune consolidarea fundaţiilor şi a structurii de rezistenţă din cărămidă, reconfigurarea sălii mici de concerte prin mutarea scenei de pe latura de vest pe cea de est, montarea unui lift pa­noramic, pe structură metalică, pe latura de nord a clădirii, destinat persoanelor cu handicap, mărirea scenei din Sala Mare, ca şi suplimentarea numărului de locuri pentru spectatori. Şarpanta existentă urmează să fie înlocuită cu una metalică, iar tâmplăria să fie înlocuită complet, ca şi pardoseala, scaunele, mecanica de scenă sau instala­ţiile sanitare.

În cazul tronsonului 3A, a fost propusă aceeaşi soluţie tehnică aplicată în cazul tronsonului 3B. Practic, structura existentă va fi înlocuită cu una pe cadre metalice, păstrân­du-se numai zidul de faţadă dinspre strada Vasile Stroescu. În jurul clădirilor ar urma să fie montată o instalaţie de iluminat arhitectural, pentru punerea în valoare pe timp de noapte.

Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 5,86 milioane euro, respectiv 18,65 milioane lei. Durata de execuţie a lucră­rilor de reabilitare a Filarmonicii ar urma să dureze 19 luni.  

-------

S-au eliberat avize pentru lucrări care nu au mai început

Filarmonica este doar unul din numeroasele monumente istorice pentru care au fost solicitate avizele necesare reabilitării. În numeroase situaţii, aprobarea Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice a reprezentat singura etapă parcursă. Astfel, avizul pentru reabilitarea Muzeului de Ştiinţe Naturale a fost emis încă din 2008, iar cel pentru Observatorul Astronomic, în 2013. Aviz favorabil a primit în urmă cu cinci ani şi corpul E al Universităţii „A.I. Cuza“, de la Fundaţie, în care a funcţionat una din vechile închisori ale Iaşului. Avizul acordat pentru Mănăstirea Dobrovăţ a şi expirat, fără ca lucrările de consolidare să mai fie făcute.

Abandonate au fost şi lucrările de consolidare a fostului sediu al revistei „Viaţa Românească“ sau ale bisericilor din Holboca şi Scânteia. În cazul Bisericii Nicoriţă, inclusă în planul naţional de reabilitare a monumentelor istorice, alocările financiare s-au limitat la 200.000-300.000 lei anual. Finanţarea lucrărilor de consolidare a Sinagogii Mari, pentru care anul trecut au fost alocaţi 600.000 lei, nu a mai fost continuată şi în acest an. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri