Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Decizie luată aseară de Tribunal în dosarul de corupţie de la UMF

Soţii şpăgari Dorobăţ de la UMF ar putea fi eliberaţi pentru că nu prezintă pericol social

GALERIE
dorobat
  • dorobat
- +
Doctorii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ sunt la un pas de a fi eliberaţi după ce Tribunalul Iaşi a respins aseară cererea de prelungire a arestării preventive. Judecătorii ieşeni au decis ca cei doi soţi acuzaţi de complicitate şi luare de mită să fie cercetaţi în arest la domiciliu, decizia nefiind însă definitivă. Dacă soluţia va fi menţinută şi de Curtea de Apel, medicii ieşeni vor părăsi arestul Poliţiei ieşene. În paralel, procurorii DNA au audiat la foc continuu în ultimele zile. În jur de 60 de studenţi de-ai celor doi profesori au fost audiaţi în acest caz, surse juridice precizând că majoritatea au admis că au dat mită soţilor Dorobăţ.

Soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, ca­dre universitare la Universitatea de Medi­cină şi Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa“ din Iaşi ar putea scăpa de cătuşe în dosarul în care sunt acuzaţi că ar fi luat mită de la mai mulţi studenţi de la Facultatea de Farmacie. Judecătorii Tribunalului Iaşi au decis aseară, în jurul orei 20.00, să respingă cere­rea de prelungire a arestării preventive for­mulată pe numele lor de procurorii Di­recţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Cei doi doctori au ajuns la Tribunal la orele prânzului, şedinţa de judecată durând câteva ore. Ca şi până acum, soţii Dorobăţ nu au dat declaraţii în faţa instanţei cu pri­vire la acuzaţiile aduse, în timp ce apă­rătorii lor au susţinut în faţa judecătorilor că aceştia nu prezintă pericol social, iar cercetarea lor se poate face şi din arest la domiciliu. Judecătorul de şedinţă de la Tribunal a fost de acord cu plasarea în arest la domiciliu a celor doi soţi, cu condiţia ca aceştia să respecte o serie de reguli, cum ar fi interdicţia de a lua legătura cu martorii din dosar. Carmen şi Gheorghe Dorobăţ vor părăsi însă Arestul Poliţiei ieşene după ce decizia va rămâne definitivă, procurorii DNA având la dispoziţie 48 de ore pentru a face contestaţie.

60 de studenţi audiaţi până acum

„Cel mai probabil, DNA va formula contestaţie împotriva soluţiei şi, după ce Curtea de Apel Iaşi se va pronunţa în acest caz, vom formula şi noi un punct de vedere cu privire la această decizie“, ne-a precizat, aseară, avocatul Răzvan Cardo­neanu, apărătorul soţilor Dorobăţ.

În paralel cu solicitarea de prelungire a arestării preventive, procurorii DNA au lucrat la foc continuu în ultimele săptă­mâni, zeci de studenţi de la UMF Iaşi fiind audiaţi în acest caz. Potrivit unor surse juridice, numărul celor care au dat de­claraţii în acest caz se ridică la 60, cei mai mulţi dintre studenţi recunoscând că ar fi dat mită soţilor Dorobăţ pentru a promova examenele.

Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, manager al Spitalul de Boli Infecţioase, respectiv şef de secţie la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, au fost reţinuţi de DNA la finele lunii trecute, la scurt timp după ce procurorii DNA au efectuat un flagrant în cazul lor. Anchetatorii au descins la biroul lui Carmen Dorobăţ de la Spitalul de Boli Infecţioase, acolo unde au des­coperit 20 de carnete de student cu câte 100 de euro. Banii ar fi fost daţi managerului de la Infecţioase pentru a ajunge la soţul ei, profesor de Anestezie Generală de la UMF.

În ordonanţa de reţinere întocmită în cazul celor doi, DNA precizează că, pe lângă cei 20 de studenţi care ar fi dat mită, alţi 70 ar fi oferit sume de bani similare pentru a promova examene. În acelaşi document, refe­ritor la necesitatea arestării doctorilor, DNA nota: „Activitatea lor se caracte­rizează, în mod concret, printr-un număr mare de acte materiale, inculpaţii do­ve­dind o persistenţă infracţională rar întâlnită, o abilitate, specializare şi o îndrăz­neală infracţională ieşite din comun. Urmărirea penală demarată în cauză converge spre demascarea unui sistem nociv de promovare a examenelor susţinute în cadrul UMF Iaşi, practică perpetuată creând convingerea în rândul studenţilor că, fără a da diferite sume de bani celor doi inculpaţi, nu pot promova examene indiferent de cunoştinţele pe care le aveau“.

În aceeaşi zi cu soţii Dorobăţ, DNA l-a reţinut şi pe conferenţiarul Du­mitru Pă­duraru, acuzat că ar fi cerut favoruri sexuale de la o studentă pentru a o promova la un examen. La fel ca şi în cazul celor doi, Păduraru este aproape de a fi eliberat după ce prima instanţă a decis înlocuirea arestului cu arestul la domiciliu.

CITIŢI ŞI:

BOMBĂ! SEX ŞI ŞPĂGI LA EXAMENE LA UMF IAŞI

Procurorii DNA Iaşi au detonat ieri o bombă în mediul universitar: trei doctori, toţi cadre didactice la UMF, au fost duşi la audieri într-un dosar de corupţie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri