Şpaga lui Oprescu, spălată în Bahlui: Aproape 1,5 milioane euro destinaţi mitei au fost “disimulaţi” printr-o firmă ieşeană

marți, 08 septembrie 2015, 01:59
5 MIN
 Şpaga lui Oprescu, spălată în Bahlui: Aproape 1,5 milioane euro destinaţi mitei au fost “disimulaţi” printr-o firmă ieşeană

 Dezvăluiri exclusive în “Ziarul de Iaşi”: dubiosul "Ben", omul lui Sorin Oprescu, făcea afaceri pe picior mare cu gansterii politicii din Moldova. În jur de un milion şi jumătate de euro, bani negri ce ar fi fost primiţi de gruparea infracţională condusă de primarul Bucureştiului, ar fi fost „spălaţi” printr-o firmă din Iaşi controlată de un controversat afacerist.

Numele lui Claudiu Bengalici, zis „Ben”, apare în firme anchetate în trecut pentru fraude de miliarde cu produse petroliere iar în prezent este asociat într-o altă societate alături de celebrul Corneliu Iacobov, influentul sforar băcăuan, aflat acum în puşcărie. Bengalici, un nume necunoscut în mediul de afaceri ieşean, a fost reţinut şi el în acelaşi dosar cu primarul. "Ben" este acuzat de două infracţiuni de spălare de bani. El avea un comision de 15% din şpăgile luate de primar, şi voia să fugă din ţară înainte de a demara ancheta DNA, potrivit informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi”

O mare parte din banii despre care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) susţine că ar fi fost daţi şpagă oamenilor lui Sorin Oprescu, primarul Bucureştiului, ar fi fost „albiţi” prin intermediul unei firme din Iaşi al cărei administrator a fost reţinut. Claudiu Bengalici, zis „Ben”, administratorul Delta Construct Invest SRL, a fost dus ieri la arestare, alături de alţi angaţi din cadrul Primăriei Generale a municipiului Bucureşti acuzaţi de luare de mită.

Bengalici este un personaj care a mai deţinut şi în trecut firme în municipiul Iaşi, acesta fiind implicat şi în ţepe de miliarde date statului român în urma unor afaceri oneroase cu produse petroliere, comise la începutul anilor 2000. Originar din judeţul Bacău, acesta a fost un apropiat al cercului de influenţă din judeţ, care ajunsese unul dintre cele mai influente din ţară în anii ’90 şi din care făceau parte printre alţii Viorel Hrebenciuc sau Corneliu Iacobov. De altfel, din documentele obţinute de “Ziarul de Iaşi” afaceristul este şi în prezent asociat într-o firmă la care deţin acţiuni atât Iacobov, devalizatorul Rafo, cât şi soţia sa.

Câţi bani s-au spălat la Iaşi
 
Firma Delta Construct Invest SRL a fost înfiinţată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în anul 2009, în Iaşi, cu sediul social pe strada Rufeni (zona Târgu Cucu), având ca domeniu de activitate organizarea de evenimente şi congrese. Potrivit referatului de arestare emis de către DNA în cazul lui Claudiu Bengalici, firma era una cu o activitate fictivă, a cărei simplă funcţionare era de a primi sau “spăla” banii pe care agenţii economici care aveau relaţii contractuale cu Primăria Bucureşti îi ofereau drept mită.
Bengalici este caracterizat de procurorii DNA ca fiind un interpus pentru şpăgile date reprezentanţilor municipalităţii, în realitate firma din Iaşi fiind condusă din umbră de Cornel Bogdan Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din cadrul Primăriei Bucureşti. Această societate a derulat mai multe contracte de lucrări, în fiecare din cazuri o parte consistentă din sumele plătite din bani publici ajungând la funcţionari, inclusiv la Oprescu – potrivit DNA, cu titlu de mită. Ben avea însă şi el o felie importantă de “caşcaval”, aproximativ 15%, bani pe care şi-i reţinea din sumele date de firmele care ofereau mită.
 
Datele oficiale ale firmei
 
Firma Delta Construct Invest SRL a fost înfiinţată în 2009 la Iaşi, având cifre de afaceri anuale considerabile pentru o firmă care organizează eveniment. Întâmplător sau nu, cu doar o lună înainte ca Bengalici să fie reţinut, pe 5 august, firma a fost mutată la Bucureşti. La nivel scriptic, potrivit datelor oferite de Ministerul Finanţelor, în perioada de acivitate de la Iaşi firma a realizat venituri mari în fiecare an de la înfiinţare.
 
Astfel, în 2014, an din care sunt descrise principalele şpăgi de la Primăria Bucureşti, veniturile firmei au fost de 9 milioane de lei, de 9 ori mai mult decât în anul precedent. O explicaţie cu privire la “explozia” financiară a firmei lui Bengalici ar putea fi următoarea descriere a procurorilor DNA: “În cursul anului 2014, inculpatul Bengalici Claudiu a ajutat persoana cu funcţie (n.r. – Cornel Popa) de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, despre care am făcut referire mai sus, să disimuleze adevărata natură a provenienţei sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleaşi persoane, creând aparenţa că între firma pe care o administrează şi cea a denunţătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.
 
Afaceristul, asociat cu Iacobov
 
În referatul de arestare preventivă emis de DNA apar şi discuţii din care reiese că Bengalici nu controla decât formal firma şi că scopul acesteia era doar de a ascunde şpăgile ce se învârteau pe ruta Bucureşti-Iaşi. “Păi, da! Eu… adică… eu semnez, dau pagina, pui, semnez, dau pagina, pui, semnez, dar dă-mi un pix!”, spune Bengalici într-o conversaţie, potrivit stenogramelor obţinute de “Ziarul de Iaşi”.
 
De asemenea, în referatul procurorilor mai apare informaţia că afaceristul de carton a avut intenţia să plece din ţară înainte de a fi înhăţat de procurorii anticorupţie. În interceptările procurorilor, Claudiu Bengalici se mai laudă că ar fi spălat bani pentru directorul de la Bucureşti şi prin intermediul unei alte firme din Iaşi, SC Crismar Unic SRL.
Potrivit datelor de la registrul Comerţului, în prezent, numele lui Bengalici nu apare în această firmă, ea fiind administrată de un anume Radu Cahanovici, de 29 de ani, din Iaşi. “Bengalici Claudiu a recunoscut şi activitatea infracţională desfăşurată tot în interesul lui Popa Bogdan Cornel, dar prin intermediul SC Crismar Unic SRL. Astfel, atunci când denunţătorii l-au întrebat «Dar şi la ăla, tot… mă, dar şi aia ziceam! Şi la CRÎŞMAR şi la DELTA, tot pentru majoritatea… sau ai mai făcut şi cu alţii la CRÎŞMAR? Tot pentru el!», Bengalici Claudiu a răspuns că «.. nu e… nu-i pentru nimeni, tu nu înţelegi», se arată în rechizitoriu.
 
Claudiu “Ben” Bengalici mai apare în alte două firme, una din judeţul Bacău şi una din Iaşi, potrivit datelor de la registrul Comerţului. Într-una dintre acestea, Edilitar SA, acesta este co-asociat cu renumitul sforar băcăuan Corneliu Iacobov, dar şi cu soţia sa, Cornelia Cora. Iacobov a fost condamnat în 2012 la şapte ani de închisoare fiind acuzat de falimentarea răfinăriilor RAFO. O altă firmă în care apare numele lui Bengalici este Sukkar Impex SRL, din Iaşi.
 
La începutul anilor 2000, această firmă a fost urmărită de Fisc după ce nu ar fi declarat venituri de 4,5 miliarde de lei vechi obţinute din import de produse petroliere. Între timp, Bengalici s-a spălat pe mâini şi a radiat firma, câştigând lupta cu finanţiştii. Bengalici a fost condamnat acum câţiva ani, potrivit portalului instanţelor de judecată, la doi ani de închisoare, pentru vătămare corporală din culpă.
 

 

Comentarii