Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Spitalul Paşcani şi IRO, ideale. Celelalte spitale ieşene ar trebui închise dacă s-ar aplica legea la sânge

GALERIE
spital pascani si iro1
  • spital pascani si iro1
- +

Dacă legea s-ar aplica la sânge, 15 din 17 spitale din judeţ ar trebui închise

Dacă legea ar fi aplicată la sânge, doar două dintre cele 17 spitale din judeţ ar mai avea dreptul să funcţioneze şi azi. Alte două ar putea îndeplini relativ repede criteriile legale pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare. Cu unele emoţii, alte trei ar avea şanse să finalizeze până la sfârşitul acestui an lucrările necesare. În cazul celorlalte, se aşteaptă permisiunea Ministerului Sănătăţii pentru a fi lăsate să funcţioneze în continuare.

 
“Dacă Direcţia de Sănătate Publică nu acordă avizul de funcţionare, nu se poate încheia contractul dintre spital şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, deci nu se pot presta servicii medicale. Noi am cerut o derogare de la Minister, pentru prelungirea planurilor de conformare, pentru că situaţia este generală, în toată ţara. Aşteptăm răspunsul în cursul zilei de luni”, a declarat inspectorul şef al DSP, Manuela Trifan.

Situaţia spitalelor ieşene a făcut obiectul analizei ultimului Colegiu Prefectural. Conform reprezentanţilor DSP, doar Institutul Regional de Oncologie(sus foto dreapta) şi Spitalul Municipal Paşcani (sus foto stânga) pot fi autorizate necondiţionat.

Până la sfârşitul anului, ar putea scăpa de griji şi spitalele “Parhon” şi “Cuza Vodă”, în cazul cărora îndeplinirea condiţiilor din planul de conformare este avansată.
 
Pe listă s-ar putea adăuga şi Spitalul de Neurochirurgie, “Elena Doamna” şi “Sf. Spiridon”. În cazul primului, sunt în desfăşurare lucrări de igienizare şi consolidare care ar putea fi terminate în acest an. La “Elena Doamna” se lucrează la mutarea laboratorului, amenajarea localului farmaciei, iar clădirile vechi şi sălile de operaţie au fost renovate.
La “Sf. Spiridon”, sunt în curs lucrările de amenajare a secţiei de arşi şi reamenajrea Unităţii de Primire Urgenţe. “Parterul este gata, iar etajul vor să-l deschidă în mai. Personal, sunt sceptică. Oricum, activitatea în UPU vechi e deosebit de dificilă. Spaţiul e mic şi foarte aglomerat. Nu o dată se pot vedea pacienţi pe targă, cu perfuzia în mână, pe hol”, a spus Trifan.
 
Spitalul “Sfanta Maria”, cel de Pneumoftiziologie şi Socola sunt considerate unităţi sanitare problemă. La “Sf. Maria”, în ultimii ani a fost renovată o singură secţie, iar proiectul de reabilitare a întregii clădiri nu a fost încă demarat. Cele 16 obiective stabilite în planul de conformare au fost realizate doar în proporţie de 10%. Lucrările de reabilitare a ambulatoriului sunt întârziate, iar normele specifice blocului operator nu sunt îndeplinite. “Socola nu a îndeplinit niciun obiectiv din cele stabilite, din cauza lipsei de finanţare. E şi un spital care funcţionează în multe clădiri vechi. E o mare problemă”, a rezumat Trifan.
 
 
Institutul de Boli Cardiovasculare are planuri de extindere, iar spitalul de Boli Infecţioase şi cel de Recuperare sunt într-o fază avansată a realizării programului de conformare. Nu acelaşi lucur se poate spune însă despre Preventoriul TBC de la Deleni, al cărui sediu se află în curs de retrocedare, sau despre secţia Grajduri, în care spaţiul insuficient face ca pacienţii să stea şi câte 2-3 într-un pat.
 
Conform raportului DSP, 9 spitale funcţionează în clădiri vechi. Niciunul nu dispune de propria staţie de tratare a apelor uzate. Jumătate din spitale nu respectă norma de maxim 6 paturi pe salon şi de două paturi pe rezervă, respectiv de minim 7 mp de spaţiu pentru fiecare pacient. Un sfert din spitale nu au posibilitatea de a asigura timp de 12 ore apa necesară funcţionării în cazul unei întreruperi, iar tot un sfert nu respectă numărul de duşuri şi toalete raportat la numărul de pacienţi.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri