Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Start ratat de an şcolar!

GALERIE
Onofrei Catalin200
  • Onofrei Catalin200
- +

Pe băncuţă îi aştepta “decât” un trandafir.

Pentru întâia dată în istoria învăţământului postdecembrist, elevii din primele două clase ale ciclului primar nu au mai primit manuale. Într-o postare pe facebook, ministrul Pricopie le-a transmis amicilor săi de pretutindeni că nu există niciun motiv de îngrijorare. Micii şcolari pot studia la ore programul de guvernare al PSD, în care Educaţia este prezentată drept prioritate naţională. De asemenea, după ore, pot vizita în grupuri organizate, autostrăzile lui Şova, spitalele de urgenţă ale lui Bănicioiu, regiunile lui Dragnea şi lagărele de concentrare ale lui Ponta. Pardon, ale lui Băsescu.

Ar trebui să nu fim răi şi să-i înţelegem pe pesedişti. De mai bine de doi ani, ei se zbat să găsească o soluţie pentru elevii proşti la învăţătură. În cele din urmă, au găsit-o. De vreme ce preţuiesc atât de mult şcoala, absolvenţii de liceu fără bac se pot înscrie la un colegiu subordonat unei instituţii de învăţământ superior, dacă promit că, în noiembrie, vor vota cu Victor Ponta. Universităţile private exultă şi mulţumesc Domnului. Pe vremuri, Adrian Năstase preda la vreo 20 de astfel de fabrici de diplome, din diferite şi îndepărtate colţuri ale ţării, teleportându-se de la una la alta. Dacă iubeşti şcoala, iată că se poate!

Preocupaţi mai ales de capetele învăţământului preuniversitar, pesediştii nu au neglijat nici mijlocul. Marea noutate a acestui an şcolar este reprezentată de introducerea unui număr important de materii facultative: şahul, noţiuni de arhitectură şi de jazz, limba rusă dar şi teza de doctorat a lui Victor Ponta. Toate acestea trebuie să contribuie la formarea unui caracter puternic dar şi a unei solide culturi generale, care să pregătească temeinic tânărul din România pentru viaţa politică.

În acelaşi timp, oficialii ministerului de profil ne-au pregătit şi un mult aşteptat cod etic, ce promite sancţiuni dure pentru cei care nu se integrează în sistem. Astfel, elevii prea silitori ca şi absolvenţii de liceu de nota 10 vor fi alungaţi imediat din ţară, spre a nu servi ca exemplu negativ pentru ceilalţi. De asemenea, profesorii care nu acceptă şpagă vor fi fi puşi în discuţia colectivului, atrăgându-li-se ferm atenţia că la următoarea abatere vor fi excluşi definitiv din învăţământ.

Cât priveşte măsurile pentru reducerea absenteismului şcolar, acestea sunt de-a dreptul geniale. Dacă elevul chiuleşte de la ore, părinţii sunt buni de plată. Iar dacă nu au de unde plăti amenda (de unde să aibă, păcatele mele, dacă întreaga familie trăieşte exclusiv din ajutoare sociale?), vor veni babacii să înveţe carte în locul odraselor. Aşa da! Sunt scutiţi în continuare de la cursuri copiii integraţi deja în câmpul muncii, în ţară sau prin străinătate. Ne referim la cei care trudesc prin tramvaie, pe la colţuri de stradă, prin ganguri, sau pe centuri. Ei sunt viitorul de aur al ţării. Nu-i meseria brăţară de aur?

Schimbările aduse de PSD în domeniul educaţiei au rolul de a transforma radical şcoala românească. Şi de a o adapta rapid noilor comandamente ale viitorului. Între omul-nou al comuniştilor şi omul-bou al pesediştilor există tot mai puţine diferenţe.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri