Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Statul sălbatic

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Statul român este ostil sau cel puţin indiferent faţă de persoanele sărace şi aflate în risc de excluziune socială, persoanele vârstnice, persoanele cu dizabilităţi, persoanele cu responsabilităţi familiale şi migranţi. În plus, nici faţă de lucrători în general nu are o atitudine mult mai bună. Cum ar veni, statul român este ostil sau cel puţin indiferent faţă de marea majoritate a cetăţenilor săi - şi faţă de străini.

Carta Socială Europeană revizuită este un document care enumeră drepturile sociale şi economice recunoscute cetăţenilor europeni - în total, 31 de drepturi. Ea e menţionată explicit atât în Tratatul privind Uniunea Europeană, cât şi în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene - deci face parte din dreptul Uniunii.

România a ratificat Carta Socială Europeană revizuită prin Legea nr. 74 din 1999. Conform prevederilor Cartei, fiecare stat care o ratifică are posibilitatea de a decide care dintre drepturile prevăzute în ea şi le asumă, însă niciun stat nu îşi poate asuma respectarea a mai puţin de 16 drepturi dintre cele enumerate.

Mai jos dau lista drepturilor pe care statul român a hotărât să nu le respecte, ca să înţelegem mai bine în ce fel de stat trăim:

- dreptul la formare profesională (art. 10);

- dreptul de a beneficia de servicii sociale (art. 14);

- dreptul de a lua parte la stabilirea şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi a mediului de muncă (art. 22);

- dreptul persoanelor vârstnice la protecţie socială (art. 23);

- dreptul la demnitate în muncă (art. 26);

- dreptul la protecţia împotriva sărăciei şi a excluderii sociale (art. 30);

- dreptul la locuinţă (art. 31).

Aceste 7 drepturi sunt neasumate integral. Pe lângă ele, sunt neasumate parţial şi următoarele drepturi:

- dreptul la condiţii de muncă echitabile (art. 2), în ceea ce priveşte durata minimă a concediului de odihnă plătit (alin.3), repausul săptămânal (alin.5) şi informarea în scris a lucrătorilor, în cel mult două luni de la angajare, cu privire la aspectele esenţiale ale contractului sau relaţiilor de muncă (alin. 6);

- dreptul la securitate şi la igiena muncii (art. 3), cu privire la instituirea serviciilor de sănătate în muncă pentru toţi lucrătorii, servicii cu funcţii preventive şi de îndrumare (alin. 4);

- dreptul la asistenţă socială şi medicală (art. 13), cu privire la recunoaşterea acestui drept şi cetăţenilor străini care se află în mod legal pe teritoriul României (alin. 4);

- dreptul persoanelor handicapate la autonomie, la integrare socială şi la participare în viaţa comunităţii (art. 15), cu privire la favorizarea deplinei lor integrări şi participări la viaţa socială prin măsuri care vizează depăşirea dificultăţilor lor de comunicare şi mobilitate şi care să le permită accesul la mijloacele de transport, la locuinţă, la activităţi culturale şi la petrecerea timpului liber (alin. 3);

- dreptul la exercitarea unei activităţi lucrative pe teritoriul celorlalte părţi (art. 18), cu privire la aplicarea regulamentelor într-un spirit liberal (alin. 1) şi la simplificarea formalităţilor în vigoare şi reducerea sau desfiinţarea taxelor consulare şi a altor taxe plătibile de către lucrătorii străini sau de către patronii lor (alin. 2);

- dreptul lucrătorilor migranţi şi al familiilor lor la protecţie şi asistenţă (art. 19) - de fapt, acest drept este nerecunoscut de statul român aproape în integralitatea lui: din cele 12 aliniate ale articolului, statul român îşi asumă să respecte doar două: alin. 7 şi alin. 8;

- dreptul lucrătorilor având responsabilităţi familiale la egalitate de şanse şi de tratament (art. 27) - şi acest drept este respins aproape în întregime; dintre cele 3 aliniate ale articolului, statul român îşi asumă doar alin. 2, privind concediul parental de îngrijire a copilului.

Pe scurt, statul român este ostil sau cel puţin indiferent faţă de persoanele sărace şi aflate în risc de excluziune socială, persoanele vârstnice, persoanele cu dizabilităţi, persoanele cu responsabilităţi familiale şi migranţi. În plus, nici faţă de lucrători în general nu are o atitudine mult mai bună. Cum ar veni, statul român este ostil sau cel puţin indiferent faţă de marea majoritate a cetăţenilor săi - şi faţă de străini.

Sigur, toate astea le ştiam deja cu toţii. Dar e şocant să le vezi recunoscute oficial, pe faţă, fără nicio jenă, într-un document oficial - şi anume, în declaraţia pe care statul român a depus-o odată cu instrumentele de ratificare. Declaraţia asta ne pune în faţă o oglindă care ne arată cât de mult ne-am sălbăticit. Aşa încât nu e de mirare că şi statul pe care l-am construit e un stat sălbatic.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri