Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sunătoarea, declarată planta care vindecă BOALA SECOLULUI

GALERIE
sunătoarea
  • sunătoarea
- +

Depresia este considerată boala secolului XXI. Deşi medicii din toată lumea încă mai caută soluţii pentru boala care ucide anual mai mulţi oameni decât cancerul, se pare că printre numeroase tratamente ar fi şi consumul natural al unei plante.

Ea este sunătoarea. Din vremuri foarte îndepărtate, sunătoarea (pojarniţa, cum este cunoscută în popor) era utilizată în medicina populară pentru tratarea bolilor nervoase, digestive, respiratorii, a stărilor de indispoziţie şi a rănilor.

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă erbacee, perenă, care se găseşte în flora spontană de pe pajişti, fâneţe uscate, tufişuri, mărăcinişuri, liziere, locuri necultivate şi calcaroase, la marginea drumurilor şi pe marginea pădurilor, prin tăieturi de pădure, de la câmpie până la zona subalpină. În scopuri medicinale se folosesc vârfurile îmbobocite şi înflorite şi partea nelignificată a lăstarilor, pe lungimea de 20-30 cm de la vârf. Florile sunt grupate în umbele, situate în vârful tulpinilor şi al ramurilor laterale. Au culoarea galben-aurie, iar la presare între degete sau prin fierbere lasă un suc roşu-sângeriu, scrie obiectiv.info.

Recoltarea se face în lunile iunie-august, în zilele însorite şi la orele de amiază. Se usucă în strat subţire sau în mănunchiuri suspendate, în locuri umbrite, deoarece se înroşesc la soare. Produsul uscat are miros balsamic şi gust aromat, amărui, astringent. La recoltarea prea târzie sunt posibile înroşirea florilor în timpul uscării şi pierderea calităţii terapeutice.

Cel mai puternic antidot natural pentru tristetea si melancolia

În urmă cu cativa ani, în Germania a avut loc un experiment care avea să bulverseze comunitatea ştiinţifică şi, totodată, să dea o rază de speranţă pentru milioanele de oameni care suferă de boala secolului XXI: DEPRESIA.

Experimentul de care vorbim a cuprins peste 3000 de suferinzi, de la tineri de nici 20 de ani, la varstnici de peste 80 de ani, cu toţii luând extract de sunătoare, vreme de patru săptămâni. În termenii seci ai statisticilor, experimentul a fost unul reuşit - peste 80% dintre participanţi au observat îmbunătăţiri semnificative ale stării psihice, şi doar mai putin de 5% s-au confruntat cu efecte adverse, de regulă minore, incomparabil mai reduse decât in cazul antidepresivelor de sinteză.

Privind însă lucrurile dincolo de statistici şi de cifre, extractul din această modestă plantă s-a dovedit un adevarat miracol. El a alinat şi a dat o nesperată mână de ajutor sutelor de oameni care nu-şi mai găseau un loc în lume pentru că sufereau de un pesimism şi de o tristeţe devastatoare care noapte de noapte nu reuşeau să adoarmă din cauza suferinţei psihice, ori celor care se îndreptau spre sinucidere, în urma depresiei.

Niciodată, în istoria modernă, nu se înregistrase până atunci vreun remediu natural, experimentat la o asemenea scară, şi care să dea asemenea rezultate, într-o afecţiune de o mare gravitate şi cu o răspândire foarte largă.

Unul dintre cei 633 de medici care au fost angrenaţi pentru efectuarea acestui experiment a spus că ceea ce au însemnat antibioticele pentru secolul XX va însemna sunătoarea pentru secolul XXI, când depresia începe să fie mai răspândită decât infecţiile.

Ar fi insa nedrept să credem că eficienţa sunătoarei se limitează doar la cazul depresiei. Atât intern, cât şi extern, ea are proprietăţi vindecătoare în multe alte afecţiuni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri