Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sunt „virusaţi“ juriştii CJ? Încă se aşteaptă un verdict în cazul înscăunării de la Infecţioase

GALERIE
carmen dorobat
  • carmen dorobat
- +

„Nu putem să ne antepronunţăm într-un caz în care este vorba de aspecte juridice“, ne explică lipsa de reacţie şeful CJ, Victorel Lupu.

Consiliul Judeţean Iaşi încă nu a formulat un răspuns la acu­za­ţiile care i se aduc în legătură cu suspendarea şi repunerea în func­ţia de manager la Spitalul de Boli Infecţioase a dr. Carmen Do­robăţ, medic cercetat pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals intelectual.

Cu toate că reprezentanţii CJ au luat act de plângerea depusă de dr. Mihnea Hurmuzache, ma­nagerul interimar al spitalului în perioada martie-mai, prin care li s-a semnalat că nu au fost respectate prevederile contractului de management, dr. Carmen Doro­băţ încă se află în funcţia de conducere a spitalului.

Potrivit plân­gerii înaintate CJ, instituţia trebuia să dispună încetarea contractului de management al dr. Carmen Dorobăţ din momentul în care aceasta a fost arestată. În schimb, CJ a hotărât suspendarea contractului de management pe perioada în care medicul a fost reţinut preventiv sau la domici­liu. După înlocuirea măsurii de arest la domiciliu cu cea a controlului judiciar, CJ a dispus pe 19 mai revenirea în funcţia de manager a medicului cercetat pentru fapte de corupţie. Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi se află în subordinea CJ, acesta fi­ind principalul ordonator de credite pentru susţinerea unităţii medicale.

Prin urmare, contractul de management este încheiat între persoana care a câştigat prin concurs postul, în cazul de faţă dr. Carmen Dorobăţ, şi preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, în­lo­cuit în prezent de Victorel Lu­pu. După cum au explicat câţiva manageri de spitale din Iaşi, numai CJ poate dispune înceta­rea contractului în condiţiile legii.

Mai mult, cu toate că în Iaşi anul trecut directorul Maternităţii „Elena Doamna“, unitate aflată în aceeaşi subordine, şi-a pierdut funcţia prin dispoziţia CJ după un raport al Ministerului Sănă­tă­ţii (MS), reprezentanţii MS explicând că în acel caz controlul a survenit ca urmare a unei erori medicale - decesul unui bebeluş. În cazul de faţă, fiind vorba despre o posibilă greşeală administrativă, doar CJ trebuie să acţioneze în consecinţă. „Spita­lul nu se află în subordinea noastră, ci a CJ, şi în acest caz doar CJ poate lua măsuri“, a spus Alin Ţucmeanu, secretar de stat în MS.

Oficialii CJ au evitat ieri să se pronunţe cu privire la cazul lui Carmen Dorobăţ, pre­şedintele interimar al instituţiei, Victorel Lupu, precizând că se aşteaptă verdictul direcţiei juri­dice. „Într-o zi, maxim două, vom avea răspunsul şi ne vom pronunţa. Până atunci, după cum am mai spus-o, nu co­men­tăm. Nu putem să ne antepronunţăm într-un caz în care este vorba de aspecte juridice“, a declarat Lupu.

O poziţie similară a fost adoptată şi de vicepreşedintele CJ, Alin Aivănoaei. Direcţia juridică din cadrul CJ ar trebuie practic să se pronunţe asupra uneia din situaţiile de încetare a contractului de management. Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii 1384/2010, contractul încetează „în cazul în care s-a dispus arestarea managerului, în condiţiile legii“. Una din in­terpretările date ieri de oficiali ai CJ expresiei a fost că arestarea s-ar referi doar la cazul con­dam­nării definitive la o pedeapsă privativă de libertate. Interpretarea nu a fost însă asumată oficial, ci vehiculată doar ca variantă de lucru. Surse din cadrul instituţiei spun că verdictul în cazul lui Carmen Dorobăţ va fi dat astăzi, dar nu va fi unul ferm.

Concret, CJ ar urma să se prevaleze de un alt articol al Ordinului MS, care reglementează tot încetarea contractului de management. Con­form acestuia, „contractul de ma­nagement încetează în condiţiile legii, la propunerea consiliului de administraţie, în cazul în care acesta constată existenţa uneia dintre situaţiile prevăzute la art. 22“.

Practic, CJ ar urma azi să constate că Hurmuzache nu s-a adresat instituţiei corecte, plângerea acestuia urmând să fie redirecţionată către Consiliul de Administraţie al spitalului.

Dr. Carmen Dorobăţ a fost reţinută pe 30 ianuarie după ce procurorii DNA au ridicat din biroul directoarei 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro. În schimbul celor 2.000 de euro, medicul îi ajuta pe studenţii de la Uni­versitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ să promoveze cu nota noua examenul la disciplina Anestezie Generală, coordonată de soţul său, prof. dr. Gheorghe Dorobăţ. În total, potrivit DNA, managerul împreună cu soţul său, ambii cadre didactice în acel moment la UMF, au primit bani de la 124 de studenţi pentru promovarea examenelor. (Iulia CIUHU, Alex ZĂNOAGĂ)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri