Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Surprizele de la admiterea de ieri la Universitatea de Medicină şi Farmacie

GALERIE
foto DAN LUCA - admitere umf  - 9881foto DAN LUCA - admitere umf  - 9897foto DAN LUCA - admitere umf  - 9902
  • foto DAN LUCA - admitere umf  - 9881
  • foto DAN LUCA - admitere umf  - 9897
  • foto DAN LUCA - admitere umf  - 9902
- +

În timp ce concurenţa la Medicină Generală este mai scăzută decât anul trecut , la Asistenţă Medicală s-au înregistrat cinci candidaţi pe un loc. Multe persoane au peste 40 de ani şi deja profesează în domeniu 

Examenul de admitere de ieri, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi, a scos la iveală o serie de surprize. Dacă anul trecut concurenţa a fost acerbă la Facultatea de Medicină Generală, anul acesta concurenţa s-a mutat la specia­lizarea Asistenţă Medicală, unde pe 50 de locuri bugetate s-au înscris 263 de candidaţi. Motivul acestei schimbări este prezenţa chimiei la examenul de admitere de la medicină. Există nu­meroşi candidaţi care visau să se în­scrie la Medicină Generală, dar, pentru că de anul acesta există în testul grilă şi întrebări din chimie (35 din 90), aceştia s-au reorientat şi s-au înscris la Asis­tenţă Medicală, unde examenul se dă doar din anatomia corpului uman. O altă surpriză este numărul mare de persoane trecute de prima tinereţe care s-au înscris la Asistenţă Medicală. 

A doua şansă

În cursul zilei de ieri, reporterii „Ziarul de Iaşi“ au aşteptat candidaţii să iasă de la examen şi au reuşit să stea de vorbă cu câteva doamne trecute de 40 de ani, care spun că au dorit să facă o schimbare în viaţa lor. „Subiectele au fost accesibile, şi grele şi uşoare. Acum susţin pentru prima dată acest examen, lucrez tot în sistemul sanitar, de 9 ani sunt asistent medical în spital, dar vreau să fac şi facultatea, pentru că salariul este mai mare. E vorba o diferenţă de 1.000 de lei, deci vreau să fac această facultate pentru dife­renţă. Eu am încercat, acum, să ve­dem: dacă iau e bine, dacă nu, asta e!“, mărturiseşte Maria, în vârstă de 43 de ani.

Aceasta este absolventă a Şcolii Postliceale Sanitare „Ghica Vodă“, pe care a terminat-o în anul 1998, iar cu învăţatul spune că nu prea s-a stresat. Pentru ea, practica este cel mai bun profesor. Acasă are doi copii, băieţi, iar cel mai mare a trecut în clasa a XII-a.

Tot o schimbare în mai bine doreşte să facă şi Mirela, din Suceava. Aceasta s-a decis să se reorienteze la cei 40 de ani ai săi şi să încerce la Asistenţă Me­di­cală. „Eu am absolvit acum 20 de ani, am terminat în Suceava un liceu teoretic, am făcut fizică-chimie şi am lucrat până acum în acest domeniu. M-am decis să mă reorientez. Subiec­tele au fost uşoare, au fost lucruri pe care le ştii dacă ai învăţat“, spune femeia, abia ieşită de la admitere.

Dacă majoritatea celor care au susţinut examenul sunt absolvenţi de anul acesta, printre cei înscrişi se numără şi absolvenţi din anii anteriori, care ori au stat un an acasă, ori s-au înscris pentru un an la o postliceală sanitară, iar acum încearcă să-şi îndeplinească visul. Lucia Morariu este una dintre candidatele care speră la ieşirea din sală că va obţine o notă destul de mare cât să-i permită un loc la UMF. „Subiectele au fost pe măsura aşteptărilor. Pentru cei care s-au pregătit, a fost foarte simplu, drept dovadă că am ieşit acum, cu o oră înainte de final. Sălile sunt încă pline! Pentru mine nu au fost proble­me, am terminat liceul acum un an, aşa că am stat acasă şi m-am pregătit singură. Am vrut să mă înscriu la Medicină Generală, dar chimia mi-a pus beţe în roate, aşa că m-am îndreptat spre Asistenţă Medicală. Sper la un loc fără taxă, iar dacă intru la taxă, continui, eu nu renunţ la toată munca mea acum“, spune ferm convinsă tânăra, absolventă a Colegiului Tehnic „Gh. Asachi“ din Iaşi, specializarea design interior. 

Chimia i-a speriat pe candidaţii şi de la Farmacie

O altă candidată, Alina Grumăzescu, spune că şi-a dorit la Asistenţă încă de pe vremea când era mică. Când era în­trebată ce vrea să se facă când va fi mare, mereu spunea asistentă, iar dra­gostea pentru meserie i se trage de la nana ei de botez, care lucrează în domeniul sanitar pe acest post. „De mică îmi doresc să fiu asistentă. Subiectele nu au fost nici prea grele, nici prea uşoare, eu am făcut un an la postliceală iar acest lucru m-a ajutat foarte mult în pregătirea mea pentru admitere“, spune tânăra. Tot la Asis­tenţă Medicală s-a înscris şi a dat admitere şi Mădălina Luchian. Şi ea a stat un an şi s-a pregătit, fiind absol­ventă de anul trecut. „Mă aştept să iau un 8, şi cred că se poate să intru cu această notă. Am terminat anul trecut Liceul Pedagogic din Botoşani, un an am stat acasă şi m-am pregătit, de aceea nici nu am dat în altă parte. Este un vis de-al meu, de când eram mică. După ce voi termina facultatea, vor rămâne cu siguranţă în ţară“, spu­ne Mădălina (FOTO).

Există şi absolvenţi care şi-au luat o măsură de precauţie şi s-au înscris deja şi la alte facultăţi. Adelina Morăraş este unul dintre candidaţii care nu vor să piardă un an acasă. „Iniţial am vrut să dau la Farmacie, dar s-a băgat chimia şi m-am răzgândit. Anatomia corpului uman am avut-o de învăţat şi pentru bac, din februarie însă mă pregătesc mai mult, am învăţat sistematic. Su­biectele mi s-au părut grele, deoarece au fost şi capcane să ne încurce, şi detalii la care, dacă nu eşti atent, greşeşti. Nu m-am autoevaluat, mi-e frică! Am zis să încerc, m-am înscris şi la Cuza, la Facultatea de Chimie. Dacă nu iau acum la UMF, o să încerc şi la anul, însă, dacă îmi va plăcea la Chimie, cred că voi rămâne acolo“, spune Adelina, din Suceava. Aceasta este absolventă la Colegiul Economic „D. Cantemir“, profil mate-info.

Un loc la buget îşi doreşte să prindă şi Mihai Claudiu, un proaspăt absolvent al Liceului „Miron Costin“ din Iaşi, profil mate-info. Spune că la Medicină Generală, unde a dat el admitere, nu sunt nici doi candidaţi pe loc, dacă se iau în calcul şi locurile cu taxă şi cele bugetate şi că concurenţa este foarte mică, în comparaţie cu anii trecuţi. „Eu zic că iau peste 8.50, la bac am avut 9,11, se putea şi mai mult... dar contează doar 10%. La chimie m-am pre­gătit singur, am făcut teste, iar la bio­logie am învăţat pentru bac, dar nu se compară subiectele de la bac cu ce-i aici!“, spune tânărul. După cele trei ore de examen, candidaţii au aşteptat ne­răbdători rezultatele, împreună cu părinţii, care au avut emoţii mai mari decât ei. 

Examenul a devenit mai complex

Numărul mai mic de candidaţi de anul acesta este explicat de reprezentanţii UMF, în primul rând, prin scă­derea populaţiei şcolare. „În al doilea rând, examenul de admitere la UMF Iaşi a devenit mult mai complex în acest an. Simulările pe care universitatea noastră le-a organizat, în trei sesiuni, şi la care au participat peste 1.200 de potenţiali candidaţi, au arătat că sunt candidaţi care preferă să mai înveţe şi să dea admitere anul viitor. Prin urmare, modificările aduse admiterii la UMF Iaşi ne permit să selectăm pe cei mai buni absolvenţi de liceu“, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF. Schimbările aduse anul acesta au vizat ponderea mediei de la bacalaureat, care până anul acesta a fost de 25%, iar de anul acesta este de 10%, introducerea chimiei, dar şi a examenului de admitere la Bioin­ginerie, unde până anul acesta se făcea doar pe bază de dosar. Evaluarea grilelor s-a realizat ca în anii precedenţi, prin scanarea tezei pe loc, în prezenţa candidatului. Re­zultatele admiterii se vor afişa în cursul zilei de astăzi, în jurul orei 11. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri