Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tehnici şi proceduri de recuperare după un Accident Vascular Cerebral

GALERIE
accident-vascular-cerebral
  • accident-vascular-cerebral
- +

Cele mai grave cazuri sunt cele ale pacienţilor care au supravieţuit unui AVC acut. Foarte important este ca recuperarea să înceapă cât mai repede, dacă se poate chiar din faza acută. Adică imediat după ce pacientul a ajuns în spital, a fost diagnosticat şi a început un tratament.

Prof. Dr. Cristian Dinu Popescu, şeful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi: „Tehnicile de recuperare debutează cu unele proceduri care se aplica chiar la pat şi chiar din faza acută a accidentului vascular. Asta pentru că un bolnav imobilizat riscă să aibă apoi probleme la nivelul articulaţiilor şi la nivelul grupelor musculare care nu se mai pot contracta cu forţa necesară. De asemenea, există pericolul unor tulburări trofice, cel mai temute fiind escarele - ele apar la bolnavul care este imobilizat pentru o perioadă mai lungă.

Din acest motiv, procedurile de recuperare, mobilizările „pasive“ trebuie să înceapă imediat în faza acută a bolii. Bolnavul nu se poate mişca din pat şi altcineva îi face mişcări ale mâinilor şi picioarelor - mişcări prin care să păstreze gradul de libertate articulara cât mai aproape de normal.

De asemenea, bolnavul trebuie întors la fiecare jumătate de oră. Asta în cazul în care în spital nu există saltele antiescară. Astfel de saltele au puncte de sprijin variabile, iar aceste puncte fac ca presiunea să alterneze şi în felul ăsta nu există o zonă mai expusă la a produce escare. Escarele sunt foarte periculoase. Ele se pot complica cu infecţie, adâncirea, progresia lor. Din acest motiv, procedeele de recuperare trebuie începute din faza acută.

Complicaţii posibile

După faza acută, pot persista unele tulburări - cum ar fi tulburări de schema corporală la bolnavii cu hemiplegie stânga, stări confuzionale la bolnavii care au leziuni ale emisferului drept sau tulburări de vorbire, cum ar fi afazia în grade foarte importante. Toate acestea sunt mai clar conturate im faza postacută, când bolnavul începe să se «limpezească», cum se spune într-un termen popular. Adică să realizeze ce s-a întâmplat cu el. Faza postacută este şi intervalul de timp în care bolnavul face aşa numită reacţie de catastrofă. în această fază creierul, inclusiv emisferul sănătos, este în „alarmă“.

Practic, realizează ce i s-a întâmplat şi raportează la ceea ce a fost anterior. în general cam la sfârşitul săptămânii a doua şi a treia săptămână după accident, procedurile de recuperare se pot amplifica în sensul tentativei de a obţine poziţia în şezut, apoi în şezut cu picioarele atârnate la marginea patului, apoi ridicatul în picioare şi primii paşi în apropierea patului şi în jurul acestuia.

Tot acum se testează în mod indirect şi funcţia altor organe cum ar fi sistemul cardiac şi toleranţă la efort a inimii, apoi sistemul respirator - adaptabilitatea ritmului cardiac şi respirator la minimum de efort. Această etapă este deosebit de dificilă şi uneori supusă unor complicaţii nedorite. Poate apărea embolia pulmonară - dacă nu s-au luat toate măsurile şi bolnavul mai are o tromboflebită şi nu s-a dat medicaţia necesară - embolia pulmonară poate apărea exact la debutul mişcărilor.

Sala de gimnastică

Din săptămâna a patra sau a cincea, bolnavul poate fi dus la sala de gimnastică, unde se pot asigura proceduri de tip mai intensive. Acestea se pot asocia cu elemente de fizioterapie. Pot începe mişcări adaptate unui scop - încheierea şi descheierea unui nasture, folosirea unei căni sau a unui pahar pentru a bea apă, poziţionarea în scaun - fie scaun cu rotile şi transferat de pe pat pe scaun; fie transferat de pe scaun cu rotile pe un scaun obişnuit sau un fotoliu, unde bolnavul poate sta o perioadă mai lungă de timp. Toate acestea sunt ca o etapă de adaptare spre ceea ce însemna un om cât mai normal.

Mersul: un succes important

Principalul element de autonomie ce trebuie atins este mersul. Bolnavul care a trecut printr-un accident vascular cerebral şi a rămas cu un deficit de tip hemipareza sau chiar hemiplegie, prin tehnici de recuperare, într-un timp variabil - de la câteva săptămâni la câteva luni - ar putea ajunge să meargă. Asta ar însemna un mare ajutor pentru cei care se ocupă de îngrijirea acestuia atât în spital, cât şi la domiciliu.

Avem o experienţă destul de mare în acest domeniu şi zicem că atunci când un bolnav ajunge să meargă, este un prim succes care concura la obţinerea unor rezultate bune în continuare. în sensul mobilizării şi a pacientului pentru a căpăta noi deprinderi, dar şi a medicului şi a celor care îl îngrijesc pentru a stimula şi a facilita redobândirea unor mişcări pierdute în urma acestui accident.

Atenţie la greutate

Bolnavului îi este recomandat să nu mai crească în greutate. Pe un sistem osos şi articular cu comandă deficitară, adăugarea unor kilograme în plus înseamnă un efort în plus. Acest efort îngreunează funcţionarea optimă a articulaţiilor şi apar dureri, elemente distrofice - cum este genunchiul instabil care compromite mersul“.

----

Stimularea raţionamentului

După 5-6 săptămâni pot fi stimulate şi unele elemente din sfera cognitivă, din sfera judecăţii, a raţionamentului. Pot să înceapă tentative de citit - pentru că cititul înseamnă un act extrem de complex pe lângă varianta lui motorie - dirijarea globilor oculari cu un anume scop - urmărirea rândurilor, dar şi cu înţelegerea a ceea ce se scrie.

Se preferă chiar o scriere tip abecedar, cu litere de tipar şi mai mari la început. În această fază în care scrisul şi cititul devin posibile sunt şi alte faze care ţin de memorie şi trebuie stimulată memoria, judecata şi raţionamentul.

Se utilizează nişte tehnici care vizează forma, dimensiunea şi culoarea: un cub mai mare sau mai mic, o piramidă mai mare sau mai mică, o bilă de o anumită culoare, de o anumită mărime pe care bolnavul trebuie să le pună în ordinea dictată - el reuşind astfel să înţeleagă şi să execute unul din ordinele cele mai simple“.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri