Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tunelul din Fundaţie, la testul autobuzelor: distanţa dintre vehicule este de doar „un om“

GALERIE
autobuze-pasaj
  • autobuze-pasaj
- +

În urma mai multor acuzaţii din ultima perioadă, constructorul a făcut ieri noapte un experiment: încap sau nu două autobuze RATP simultan prin pasaj. Rezultatul este pozitiv: încap. Distanţa dintre vehicule este însă de doar „un om“.

 

Tunelul din Fundaţie a dat ieri-noapte „testul autobuzelor“. Constructorul a făcut o probă miercuri seara cu două autobuze ale Regiei Autonome de Transport Public pentru a testa lăţimea şi înălţimea pasajului subteran, mult dezbătute în ultimele zile. Experimentul a început miercuri seara, în jurul orei 22. Cele două autobuze s-au deplasat concomitent şi alăturat pe porţiunea pasajului dinspre Păcurari. Deşi mulţi ieşeni au afirmat în ultima perioadă că pasajul este îngust şi nu încap două autobuze care circulă cu viteza normală, oficialii au precizat ieri că testul s-a desfăşurat fără probleme.

Repre­zentanţii RATP au spus că şoferii din cele două autobuze au reacţionat „cores­punzător“ şi că nu au avut probleme din cauza distanţei. „Nu sunt probleme de niciun fel. La trecerea prin pasaj, şoferii au reacţionat corespunzător, nu au avut probleme cu distanţa în momentul în care au trecut unul pe lângă celălalt. Distanţa este suficientă între cele două unităţi, fără să fie necesare restricţii de viteză“, a declarat Adrian Mihai, pur­tătorul de cuvânt al RATP.

Conform acestuia, între cele două autobuze a rămas o distanţă cât să încapă o persoană, în momentul în care maşinile staţionează. Reprezentantul RATP a mai spus că nici nu se pune problema să nu încapă două autobuze, şi că prin pasaj se va circula în condiţii optime. De altfel, singurele zone care ar putea ridica în mod real probleme sunt tocmai cele de la intrare şi ieşire din pasaj, pe o distanţă de circa 10 metri, acolo unde înclinarea interioară a pe­retelui tunelului nu este suficient de sus pentru a se situa deasupra vehiculelor, în rest, lăţimea neridicând niciun fel de problemă. Constructorul nu a putut fi contactat ieri până la închiderea ediţiei, pentru a oferi mai multe detalii cu privire la testul pe timp de noapte.

Potrivit Primăriei şi a indicatorillor teh­nici de la proiect, pasajul din Fundaţie a fost construit în lungime de 286 de metri, cu două benzi de circulaţie a câte 3,5 metri lăţime. Conform proiectului, aceasta ar fi lăţimea celor două rampe de acces în pasaj, respectiv dinspre Păcurari şi Independenţei. În interiorul pasajului, lăţimea creşte, datorită celor două trotuare de 1,5 metri, prevăzute de o parte şi de alta a părţii carosabile. Acestea sunt datele tehnice din proiect şi promovate de Primărie ca fiind cele executate de constructor.

Opinia pu­blică a reclamat în nenumărate rânduri că pasajul din Fun­daţie ar fi prea îngust, că autobuzele nu vor putea circula cu o viteză normală prin pasajul subteran sau că, mai mult, investiţia ar fi inutilă. „Cei mai tari proiectanţi! Au proiectat, au executat şi acum verifică dacă încap autobuzele. Poate că trebuiau să respecte nişte standarde care stabilesc lăţimea unei benzi şi distanţa minimă a unui mijloc de transport până la peretele pasajului. Mergea un metru mai lată fiecare bandă“, a transmis un cititor al „Ziarului de Iaşi“. Lucrările la pasajul din Fundaţie ar trebui finalizate la începutul lunii august şi sunt realizate cu fonduri europene.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri