Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Test la limba arabă

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

De ce valul de imigranţi de peste Mediterana a prins Europa nepregătită?

Europa Occidentală experimentează în aceste zile un fenomen mult mai amplu decât în 1990-1991, când căderea regimurilor comuniste din est a dus la invadarea Germaniei de către polonezi şi români, iar a Italiei de către albanezi. Au fost vremuri mai dificile decât azi, pentru că democraţia nu era atât de răspândită, iar poliţiştii germani ţineau o mână pe pistol atunci când verificau documentele.

La 25 de ani distanţă, istoria se repetă la o scară mai largă şi în condiţii mai relaxate. Saturării Occidentului cu est-europeni îi urmează suprasaturarea cu imigranţi şi refugiaţi din nordul Africii, Orientul Mijlociu şi sudul Asiei. Mediile de informare sunt pline cu imagini emoţionante, în care supravieţuitorii traversării atâtor zone de conflict şi a Mediteranei sunt atât de aproape de ţinta lor şi totuşi ţinuţi la graniţele reapărute brusc pentru ei în Spaţiul Schengen. Unii riscă şi sunt chiar ucişi de nepăsarea sutelor de călăuze care îi însoţesc până la capătul calvarului lor.

În faţa blocajelor ivite pe căile rutiere, în gări şi în zona tunelului de sub Canalul Mânecii, reacţia Uniunii Europene este nu doar întârziată, dar de cele mai multe ori depăşită. În iunie, Consiliul European stabilise ca ţările UE să-şi împartă 40.000 de imigranţi, României revenindu-i 1.800 de persoane şi 6.000 de euro decontaţi pentru fiecare. Nici trei luni nu au trecut şi numărul imigranţilor care au debarcat în Europa se apropie de 400.000, ceea ce face practic inutile calculele din iunie. Liderii UE se vor reuni din nou la mijlocul acestei luni, după o binemeritată vacanţă. Însă, la o asemenea viteză de reacţie a uriaşului aparat birocratic care conduce spaţiul comunitar, nimeni nu trebuie să se aştepte la minuni.

Imaginile emoţionante cu familiile epuizate trebuie asociate cu lipsa oricărei previziuni a efectelor primăverii arabe din 2011. Prăbuşirea regimurilor dictatoriale din Tunisia, Libia şi Egipt, unde instabilitatea se menţine, şi războaiele interminabile din Irak şi Siria nu puteau rămâne fără urmări. Un politician cu experienţă şi cu acces la informaţiile atâtor servicii speciale putea să prevadă uşor apariţia unui aflux de refugiaţi în loc să se îngrijoreze electoral că românii şi bulgarii dau năvală să ia localnicilor locurile de muncă. Dar nimeni n-a fost atât de competent. Astă-vară, imigranţii de origine balcanică au lipsit din discursuri şi din reportaje, după cum a lipsit şi o soluţie pentru întâmpinarea noului val migrator.

Îngrijorările europenilor, deşi trecute cu vederea, sunt motivate tocmai de lipsa reacţiei şi a măsurilor care ar fi trebuit pregătite până acum. Însă în interiorul UE, de fapt între liderii ţărilor Schengen, au izbucnit disensiuni care amintesc de cearta oarbă dintre politicienii de la noi. Ţările dezvoltate le acuză pe cele din sud şi est că nu opresc convoaiele de refugiaţi sau că nu îi tratează omeneşte pe imigranţi, în timp ce Grecia, Italia şi acum Ungaria au fost lăsate să se descurce singure. Premierul Slovaciei a reproşat Comisiei Europene că a reacţionat rapid pentru soluţionarea crizei greceşti, dar că tergiversează rezolvarea crizei umanitare a noilor sosiţi în UE.

Neîncrederea cu care unii europeni îi întâmpină pe aceştia este neîncrederea în sistemul, legislaţia şi în valorile Europei. Unele state (Franţa, Italia) au impus reguli de ordin vestimentar, precum interzicerea acoperirii feţei, altele (Elveţia) au interzis construirea de minarete. În sistemul educaţional, diferenţa esenţială este limba de predare. Legile şi educaţia reprezintă singurele „arme” ale Europei. Sunt ele suficiente?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri