Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Topul fundațiilor după venituri și după „profituri”. Mitropolia Moldovei, cap de listă

GALERIE
foto Dan Luca  - Boboteaza 2016 Teofan Mitropolie tigani - 6832
  • foto Dan Luca  - Boboteaza 2016 Teofan Mitropolie tigani - 6832
- +

Instituţia nu se află însă în capul listei fundaţiilor ieşene şi după volumul "profiturilor", adică al excedentului, pentru anul trecut n pe primul loc după acest criteriu este Fundaţia Ecologică Green, cu un excedent pe 2015 de peste 8,5 milioane de lei. Cum stă, după aceste criterii, o altă mare şi cunoscută fundaţie ieşeană: Universitatea "Petre Andrei"? In cazul fundaţiilor, excedentul obţinut, adică echivalentul profitului în cazul societăţilor comerciale, trebuie reinvestit în activitatea instituţiei.

Anul 2015 a fost unul de bun augur pentru cele mai puternice fundaţii ieşene, veniturile încasate fiind peste aşteptări. În iaşi activează circa 3.500 de fundaţii, însă la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ajung să depună declaraţii fiscale averente activităţii desfăşurate doar jumătate din acestea. Potrivit legislaţiei fiscale în vigoare, fundaţiile pot obţine venituri de trei tipuri, însă activitatea de bază trebuie să fie fără scop patrimonial, respectiv din donaţii, ajutoare de stat, cedare active, cotizaţii, dobânzi etc. Apoi, fundaţiile mai pot obţine venituri cu destinaţie specială (n.r. – venituri din aplicarea timbrului literar, teatral ,muzical, folcloric etc) şi din activităţi economice, asemenea societăţilor comerciale. Totuşi, spre deosebire de societăţile comerciale, fundaţiile nu înregistrează profit sau pierderi, ci excedent sau deficit, iar în cazul excedentului nu se pot obţine venituri din dividende, suma respectivă trebuind să fie reinvestită în activitatea fundaţiei.

Un plus de 2,94 milioane lei la Mitropolie

Ca şi în anii trecutţi, cea mai puternică fundaţie ieşeană după rezultatele obţinute în 2015 este Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care a reuşit să obţină venituri totale de 69,2 milioane lei şi un excedent de 2,94 milioane lei, în condiţiile în care îşi stabiliseră un plan de venituri de 58,6 milioane lei, dar un excedent de 6,5 milioane lei. Reprezentanţii MMB au cheltuit anul trecut peste aşteptări, atât cu activitatea economică, dar şi cu activităţile filantropice, adică 66,3 milioane lei, faţă de planul de 52,1 milioane lei, ceea ce a dus la diminuarea excedentului. Comparativ cu anul 2014, MMB a avut îmbunătăţiri în privinţa veniturilor, când a avut încasări totale de circa 53,6 milioane lei, dar a avut de suferit la nivelul excedentului, care în urmă cu doi ani s-a apropiat de valoarea de şapte milioane lei.


Pe poziţia secundă în 2013 şi 2014 după veniturile totale obţinute, Asociaţia Universităţilor, Institutelor de Cercetare – Dezvoltare şi Bibliotecilor Centrale Universitare (ANELIS Plus), înfiinţată în urmă cu cinci ani, a reuşit o nouă performanţă economică anul trecut. Având 19 angajaţi, ANELIS a avut doar din activităţi fără scop patrimonial venituri de peste 38,8 milioane lei şi un excedent de circa 50.000 lei. Faţă de anul 2014, indicatorii financiari sunt în creştere, la finalului acelui an înregistrându-se venituri de 36,2 milioane lei şi excedent de doar 4.000 lei. ANELIS Plus este o entitate formată din 58 de universităţi din ţară, 39 de institute de cercetare, 4 biblioteci centrale universitare şi Biblioteca Academiei Române Bucureşti.

Cum stă UPA?

Clasată pe locul al treilea în 2014, cu venituri totale de 27 milioane lei, dar pierderi de 6 milioane lei, „patronul” Universităţii „Petre Andrei” Iaşi, profesorul Doru Tompea, se aştepta la ce e mai rău de la anul 2015, după ce i-a fost vândut sediul şi se pregătea vânzarea căminului Studis. La stabilirea bugetului, au fost trasate prevederi anuale pe venituri de circa 6,1 milioane lei şi cheltuieli de peste 19,7 milioane lei, ceea ce ar fi condus la un deficit de 13,65 milioane lei. Totuşi, anul trecut, UPA a avut rezultate peste aşteptări, obţinând venituri totale de 14 milioane lei şi a terminat cu un deficit de 4,63 milioane lei. Poziţia a treia în clasamentul fundaţiilor a fost ocupată anul trecut de Fundaţia Alături de Voi România, cu venituri totale de 30,5 milioane lei şi un excedent de 1,2 milioane lei. Conducerea ADV se aştepta la încasarea acestor venituri, dar prevedea cheltuieli mult mai mici, de 21 milioane lei, ceea ce ar fi dus la un excedent de circa 7,9 milioane lei. Totuşi, faţă de 2014, rezultatele s-au îmbunătăţit vizibil, la acel moment înregistrându-se venituri de 21,5 milioane lei şi pierderi de un milion lei.

FEG: excedent de peste 8,5 milioane lei

UPA a fost depăşită şi de Fundaţia Ecologică Green (FEG) a familiei deputatului Anghel Stanciu, care şi-a crescut veniturile de la 14,4 milioane lei la circa 21 milioane lei şi şi-a crescut excedentul peste dublul celui din urmă cu doi ani, de la 3,8 milioane lei la 8,65 milioane lei. FEG nu numai că a depăşit UPA la nivelul de rezultate financire obţinute, dar a şi achiziţionat unul din activele instituţiei private de învăţământ. FEG a plătit şapte milioane de lei pentru achiziţia căminului Studis, scos la vânzare în mai multe rânduri de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, din cauza datoriilor pe care UPA le are la bugetul de stat.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri