Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Traian Băsescu îşi încheie mandatul de 10 ani. Cele mai importante momente

GALERIE
traian basescu
  • traian basescu
- +

Traian Basescu isi incheie duminica mandatul de presedinte al Romaniei, dupa 10 ani de cand a venit la Palatul Cotroceni. Iata cele mai importante momente din mandatele lui Traian Basescu in fruntea tarii.

December 12, 2004

Traian Basescu devine presedintele Romaniei

Traian Basescu il invinge pe Adrian Nastase in turul al doilea al alegerilor si devine presedintele Romaniei. In primul tur, Nastase avea 7 puncte in fata lui Basescu, dar la final Basescu a castigat cu 2,5 puncte diferenta.

December 21, 2004

Depune juramantul in Parlament

In data de 21.12.2004, Traian Basescu depune juramantul de investire in functia de Presedinte la Cotroceni.

December 22, 2004

"Solutia imorala"

Traian Basescu il desemneaza pe Calin Popescu Tariceanu premier si reuseste sa incropeasca o majoritate parlamentara PD-PNL-Partidul Umanist Roman (Voiculescu)-UDMR. Mai tarziu avea sa numeasca coalizarea cu PUR drept "solutia imorala".

December 29, 2004

Guvernul introduce cota unica

Guvernul introduce cota unica de impozitare de 16%.

March 28, 2005

Trei jurnalisti romani sunt rapiti in Irak

Trei jurnalisti romani sunt rapiti in Irak. Traian Basescu coordoneaza operatiunile de rezolvare a crizei si ii intampina la aeroport pe jurnalistii eliberati, in 22 mai 2005.

March 1, 2006 — April 1, 2006

Razboiul palatelor

Razboiul palatelor - premierul Tariceanu refuza sa demisioneze, desi Basescu ii ceruse acest lucru pentru a provoca alegeri anticipate.

June 30, 2006

Tensiuni intre presedinte si premier

Sub conducerea lui Basescu, CSAT respinge cererea premierului Calin Popescu Tariceanu de retragere a trupelor romanesti din Irak - tensiunea dintre cei doi escaladeaza.

March 1, 2006 — April 1, 2006

Razboiul palatelor

Razboiul palatelor - premierul Tariceanu refuza sa demisioneze, desi Basescu ii ceruse acest lucru pentru a provoca alegeri anticipate.

June 30, 2006

Tensiuni intre presedinte si premier

Sub conducerea lui Basescu, CSAT respinge cererea premierului Calin Popescu Tariceanu de retragere a trupelor romanesti din Irak - tensiunea dintre cei doi escaladeaza.

January 1, 2007

Romania adera la UE

Romania adera oficial la Uniunea Europena. Guvenul Nastase reusise sa finalizeze negocierile de aderare la UE in 2004.

January 1, 2007

Romania adera la UE

Romania adera oficial la Uniunea Europena. Guvenul Nastase reusise sa finalizeze negocierile de aderare la UE in 2004.

January 1, 2007

Scandalul "biletelului roz"

Fostul consilier prezidential Elena Udrea dezvaluie un biletel in care premierul Tariceanu ii solicita presedintelui Basescu sa intervina pentru rezolvarea unor probleme din justitie ale omului de afaceri Dinu Patriciu.

April 1, 2007

Alianta PD-PNL se rupe

Alianta Dreptate si Adevar (PD-PNL) se rupe, iar partidul lui Basescu trece in Opozitie.

April 19, 2007

Prima suspendare din functie

Basescu revine la Cotroceni dupa ce castiga referendumul cu 75% impotriva demiterii sale (19 mai 2007). El a introdus la referendum si trecerea la legislativul unicameral cu 300 de parlamentari, votata de populatie, dar care nu avea sa fie aplicata nici pana astazi.

May 19, 2007

Scandalul "tiganca imputita"

In ziua referendumului de demitere, aflat intr-un hipermarket, Basescu a fost filmat cu telefonul de catre o jurnalista a Antenei 3. El a smuls telefonul din mana femeii, dupa care i l-a inapoiat printr-un angajat SPP, dar in memoria aparatului a rams inregistrat momentul in care presedintele, aflat in masina sa alaturi doar de sotie, o numeste pe jurnalista "tiganca imputita". Exprimarea rasista si sexista avea sa-i aduca mai tarziu lui Basescu si un avertisment de la CNCD, pentru discriminare.

November 25, 2007

Votului uninominal pentru alegerea parlamentarilor

La initiativa lui Basescu, intr-un referendum, populatia se exprima pentru introducerea votului uninominal pentru alegerea parlamentarilor.

April 1, 2008

Bucurestiul gazduieste Summitul NATO

Bucurestiul gazduieste Summitul NATO, cel mai important eveniment gazduit vreodata de tara noastra. Cu aceasta ocazie, Basescu primeste vizita lui George W. Bush si a lui Vladimir Putin.

December 22, 2008

Emil Boc este numit premier

Dupa alegerile parlamentare, Basescu il desemneaza pe Emil Boc premier si strange o majoritate parlamentara cooptand PSD la guvernare.

September 8, 2009

Intalnirea cu Bercea Mondialul

In apropierea alegerilor prezidentiale, Basescu merge la Costesti, la o serbare campeneasca a romilor, unde se intalneste cu interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

October 13, 2009

Guvernul Boc este demis

Guvernul Boc este demis prin motiune de cenzura, iar PSD si PNL il propun premier pe Klaus Iohannis, insa Basescu refuza sa-l nominalizeze pe primarul Sibiului.

November 22, 2009

Parlamentul unicameral

Odata cu primul tur al prezidentialelor, la initiativa lui Basescu, prin referendum, populatia se exprima pentru trecerea la Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari.

December 2, 2009

Momentul "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu"

In campania electorala prezidentiala, la TV apare un filmulet in care Basescu aparent lovea peste fata un copil la un miting electoral din 2004. Omul de afaceri Dinu Patriciu, un adversar al presedintelui, a sustinut inregistrarea ca fiind autentica, insa Basescu a negat in permanenta, iar o serie de expertize nu au confirmat autenticitatea inregistrarii. "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!", a spus atunci Basescu, intr-o conferinta, lacrimand in fata camerelor TV.

December 6, 2009

Basescu castiga al doilea mandat de presedinte

Basescu castiga al doilea mandat de presedinte, dupa ce il invinge pe candidatul PSD, Mircea Geoana, in turul II: 50,33% la 49,66%. Ulterior, il pune din nou pe Boc premier si ii incropeste o noua majoritate parlamentara, PDL-UDMR-UNPR-minoritati.

May 6, 2010

Basescu anunta taierea salariilor si a pensiilor

Basescu anunta taierea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. In cele din urma, Guvernul este impiedicat de Curtea Constitutionala sa taie pensiile si mareste TVA la 24%.

June 1, 2011

Basescu il ataca dur pe Regele Mihai

Traian Basescu il ataca dur pe Regele Mihai, numindu-l "sluga la rusi".

September 13, 2011

Basescu se intalneste cu Obama

Basescu se intalneste cu liderul SUA Barack Obama, la Washington, unde se incheie Parteneriatul strategic SUA-Romania si se pun bazele scutului american anti-racheta de la Deveselu.

January 9, 2012

Basescu cere demisia lui Raed Arafat

Pe fondul discutiilor privind o noua lege a asigurarilor de sanatate, sustinuta insistent de Basescu, seful statului cere demisia secretarului de stat Raed Arafat, creatorul SMURD, care se opunea proiectului.

January 12, 2012

Pactul de coabitare

Dupa ce USL cistiga detasat alegerile parlamentare, Basescu semneaza cu Ponta un pact de coabitare inainte de a-l desemna premier pe liderul PSD.

February 6, 2012

Premierul Boc demisioneaza in urma protestelor

Premierul Boc demisioneaza in urma protestelor, pe fondul nemultumirii generale a populatiei, iar presedintele il desemneaza prim-ministru pe directorul Serviciului de Informatii Externe de atunci, Mihai Razvan Ungureanu.

April 27, 2012

Guvernul Ungureanu este demis

Guvernul Ungureanu este demis prin motiune de cenzura, iar la putere vine guvenarea Ponta, ostila lui Basescu.

July 6, 2012

A doua suspendare

Majoritatea parlamentara USL (PNL-PSD-PC) il suspenda din functie pe Traian Basescu, dupa ce in prealabil USL a luat masuri de acaparare generala a puterii, criticate dur de Comisia Europeana ca incalcand statul de drept in Romania. Basescu ramane la Cotroceni, dupa ce referendumul de demitere nu a intrunit cvorumul de validare, iar Romania rateaza aderarea la zona Schengen, in urma a actiunilor USL.

March 23, 2013

"Adio, PDL"

Dupa un an electoral 2012 pierdut de PDL, presedintele coboara direct in arena partinica, sustinand-o pe protejata sa, Elena Udrea, la sefia PDL. Ea pierde alegerile in fata lui Vasile Blaga, iar Basescu face celebrul anunt "Adio, PDL!" prin care sparge partidul.

April 1, 2013

Sunt numiti noii procurori sefi

Basescu si Ponta s-au inteles pe numirea procurorilor sefi la DNA, Parchetul General, DIICOT.

May 1, 2014

Presedintele sustine PMP-ul

Presedintele intervine in campania electorala europalamentara pentru partidul Elenei Udrea, dar PMP scoate un scor sub asteptari, de numai 6,2%, inferior celui al candidatului independent Mircea Diaconu.

June 1, 2014

Scandalul "Bercea"

Postul Antena 3 difuzeaza o inregisrare video in care fratele lui Basescu, Mircea, recunoaste ca a luat 200.000 de euro de la familia lui "Bercea Mondial" sa intervina pentru a-l scoate din inchisoare pe interlop. Mircea Basescu este arestat preventiv, iar Traian Basescu afirma ca nu a intervenit in favoarea interlopului.

October 30, 2014

Scandalul Bica-Udrea

In presa apar fotografii cu Elena Udrea si Alina BIca intr-o deplasare costisitoare la Paris, din februarie 2014. Traian Basescu acuza, intr-o emisiune la B1 TV, serviciile de informatii romanesti si franceze ca ar fi realizat fotografiile si ca ar fi facut astfel ingerinte in politica.

November 2, 2014

Alegerile prezidentiale ratate

Alegerile prezidentiale ratate - Elena Udrea, sustinuta de Basescu, esueaza la 5,2%, sub scorul PMP.

November 16, 2014

Klaus Iohannis castiga alegerile prezidentiale

Klaus Iohannis castiga alegerile prezidentiale, la peste 9 procente in fata lui Victor Ponta. Traian Basescu a intervenit in favoarea lui Iohannis, in ultima seara de campanie, indemnandu-si sustinatorii sa voteze impotriva lui Ponta.

hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri