Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Traian Băsescu, reacţii acide la adresa propunerilor lui Ponta pentru Ministerul Culturii şi la Buget

GALERIE
traian basescu
  • traian basescu
- +

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, referitor la nominalizările transmise de premier pentru funcţiile de ministru al Culturii şi ministru delegat al Bugetului, că le consideră "nepotrivite"", ceea ce nu înseamnă că astăzi le-a şi respins.

"Eu le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că astăzi le-am și respins", a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Principalele declaratii ale lui Traian Basescu:

-In ce priveste nominalizarile, eu le consider nepotrivite, ceea ce nu inseamna ca azi le-am si respins.
- La ministerul Culturii, doamna Rozalia Biro, de la dansa am aflat ca nu are niciun biped in familie si ca in Romania se nasc tot mai putini bipezi.
- Cred ca avem o problema complicata de intelegere perfecta a limbii romane pentru un membru al guvernului.
 - Aici mai e un argument pe care il am in vedere atunci cand ma gandesc la nominalizare: Ministerul Culturii nu are foarte multi bani, dar lucreaza cu intelectualitatea din Romania, cu creatorii.
- Iar cultura romaneasca este in proportie de circa 90% o cultura de limba romana.
- As vrea sa fiu bine inteles, am apreciat foarte mult ministri ca dl Marko Bela sau modul cum si-a desfasurat mandatul Kelemen Hunor, nu e vorba de o observatie fata de un ministru maghiar.
- Dar nu as vrea ca ministrul Culturii sa fie urmarit de povestile cu copii bipezi din familie sau de pe intinsul patriei care arata o neintelegere deplina a limbii romane.
- In plus, eu consider ca alaturi de Ministerul de Externe, cel al Culturii e unul din cele mai sensibile ministere, are si o puternica si stabila componenta de reprezentare a culturii romanesti si in acelasi timp are o puternica nota de romanism.
- Este esential ca asa cum au fost si predecesorii doamnei Biro, sa fie un bun cunoscator al limbii romane.
- Exprim rezerve fata de aceasta nominalizare si vreau sa fiu foarte bine inteles: nu sunt adeptul ideii ca fiecare minister trebuie sa aiba neaparat un specialist in fruntea lui.
- Niciodata nu o sa am nimic impotriva ca la Transporturi sa fie un jurist, e un volum urias de contracte.
- Dar cand vorbim de Ministerul Culturii, unde ministrul serveste elita culturala a tarii, cred ca o legatura cu aceasta elita trebuie sa existe.
- Mi se pare nepotrivita desemnarea de la Buget.
- Cea mai complexa experienta a dl Iulian Manda este legata de functia de director la Casa Studentilor din Craiova.
- Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo e eventual valoarea biletelor rupte intr-o zi de sambata.
- Ministrul Bugetului inseamna mult mai mult.
 - Justificarea ca dl deputat a functionat in Comisia de Buget-Finante nu e un argument, acolo nu se discuta filosofia bugetara, prioritatile, acolo se muta cel mult bani de o biserica de la un minister pentru o comuna, bani pentru zugravit o scoala.
- Ii rog pe parlamentari sa ma scuze, nu le desconsider munca, dar alta e sa analizezi toate sursele de venit ale bugetului statului, sa le dispui pe prioritati si sa atingi obiective de guvernare prin buget.
- Crred ca dl Manda nu e potrivit pentru aceasta functie, incerc sa imi imaginez discutia cu FMI, UE si Banca Mondiala cu cei doi ministri unul langa altul, doamne Petrescu incercand sa acopere golul de la CAS si sa rezolva problema MTO cu sufletul si dl Manda cu experienta de la casa de cultura a studentilor.
- Va rog sa ma credeti ca nu sunt intr-o situatie placuta si va asigur ca am facut toate eforturile sa inteleg logica acestor desemnari.
- Eu sunt de acord cu promovarea tinerilor si am facut-o, au confirmat cea mai mare parte dintre ei fie ca vorbim de Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Elena Udrea.
- Dar sa punem Ministerul de Finante intr-o astfel de situatie e o mare eroare, ca si la Cultura.
- Pentru ca nu au existat conditii sa discut cu premierul inainte de nominalizari, transmit public rugamintea ca pana marti-miercuri poate se gandeste la alte solutii, care sa fie reprezentative pentru guvern.
- Guvernul nu e o institutie in care sa faci incercari, mai ales cand e vorba de Cultura si Buget, si trebuie sa te uiti care e tandemul de experienta, mai ales la Finante, pe care il pui in fata UE si FMI.
 - Acei oameni sunt experti, cunosc la milimetru totul despre resursele financiare ale Romaniei.
- Macar unul, cel de la Buget, daca nu chiar ministrul Finantelor, sa poata sustine o discutie consistenta.

Premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis la Preşedinţie propunerile pentru numirea Rozaliei Biro în funcţia de ministru al Culturii şi a lui Claudiu Manda în postul de ministru delegat pentru Buget, adăugând că nu ştie dacă preşedintele Traian Băsescu este de acord cu aceste propuneri.

Joi seara, premierul Victor Ponta a anunţat, la Digi 24, că vineri dimineaţa va trimite Preşedinţiei propunerile de numire a deputatului PSD Claudiu Manda, preşedinte al PSD Dolj şi vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe, în funcţia de ministru delegat al Bugetului, şi a senatorului UDMR Rozaliei Biro ca ministru al Culturii.

Kelemen Hunor a anunţat anterior că la 1 august se va retrage din postul de ministru al Culturii şi de vicepremier, urmând să fie înlocuit cu Rozalia Biro, senator UDMR.

Postul de ministru deleget pentru Buget, ocupat în prezent de Liviu Voinea, va fi vacantat deoarece Voinea urmează să ocupe un post de viceguvernator la Banca Naţională.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri