Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un an de când un avion a "intrat în pământ"

GALERIE
MH370
  • MH370
- +

Dispariţia avionului MH370 al companiei Malaysia Airlines, la 8 martie 2014, continuă să fie unul dintre cele mai mari mistere ale aviaţiei şi să genereze dezbateri aprinse şi teorii dintre cele mai bizare.

Deşi a trecut un an, cea mai amplă operaţiune de căutare din istoria aviaţiei nu a reuşit să clarifice dispariţia avionului Boeing 777-200, care avea la bord 227 de pasageri şi 12 membri ai echipajului. Avionul decolase de pe aeroportul din Kuala Lumpur şi urma să aterizeze la Beijing, dar la mai puţin de o oră după decolare, contactul cu echipajul s-a întrerupt. "Noapte bună trei şapte zero malaysian" au fost ultimele cuvinte auzite din cabină şi niciun semnal de alertă nu a fost transmis. Analiza datelor de zbor a determinat autorităţile responsabile cu operaţiunea de căutare să creadă că avionul s-a îndreptat spre sudul Oceanului Indian, unde s-a prăbuşit. Căutările pe apă şi pe uscat s-au concentrat iniţial pe ruta programată a aeronavei. Dar după câteva zile, analiza datelor de zbor a arătat că avionul ar fi deviat de la ruta obişnuită, astfel că eforturile de căutare s-au mutat din Marea Chinei de Sud spre strâmtoarea Malacca şi apoi într-o zonă din sudul Oceanului Indian.
Vietnamul, Malaysia, China, Thailanda, India, Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite au trimis nave şi aeronave pentru a susţine eforturile de căutare. Începând cu 30 martie 2014, căutările sunt conduse de un Centru comun de coordonare (JACC) cu sediul iniţial în Perth, transferat în prezent la Canberra.

Informaţii secretizate?

Pentru că nu s-au găsit fragmente ale epavei la suprafaţă, eforturile de căutare s-au concentrat în ultimul an pe cercetarea fundului oceanului. Australia a alocat 90 de milioane de dolari australieni (70 de milioane de dolari americani) pe doi ani pentru căutarea avionului, dar Malaysia şi China contribuie de asemenea cu fonduri. Costul total al căutărilor ar putea ajunge la câteva sute de milioane de dolari, potrivit estimărilor presei.
Lipsa informaţiilor despre dispariţia cursei MH370 a generat unele dintre cele mai bizare teorii ale conspiraţiei despre unul dintre cele mai mari mistere ale aviaţiei, precum şi o dezbatere aprinsă pe Internet, comentează Euronews.
De la argumente ştiinţifice până la cele mai stranii ipoteze, toate teoriile iau în considerare faptul că lipseşte o piesă din puzzle. Tim Clark, directorul companiei aeriene Emirates Airlines aprecia în noiembrie că unele informaţii sunt ţinute secrete, însă Guvernul malaysian a negat ferm acest lucru.
Unele teorii menţionează deturnarea avionului, altele evocă o eroare tehnică sau de pilotaj. Scenariile merg însă mult mai departe, de la ideea că ar fi fost doborât în mod accidental, sau că zborul MH370 ar fi de fapt avionul MH17 doborât în iulie în Ucraina, până la varianta conform căreia a fost răpit de extratereştri sau de talibanii din Pakistan pentru a fi folosit în scopuri teroriste.

Pakistanezii, ruşii sau extratereştrii?

Nigel Cawthorne, autorul cărţii "Cursa MH370 Misterul" a scris că avionul ar fi putut fi doborât accidental în timpul unor exerciţii militare comune americano-thailandeze, în Marea Chinei de Sud. Fostul director al companiei franceze Proteus Airlines, Marc Dugain, consideră că aeronava ar fi putut fi doborâtă de armata americană, de teama unui atentat asemănător celor de la 11 septembrie, care viza baza navală a SUA din insula Diego Garcia, situată în Oceanul Indian. Fostul pilot şi expert CNN Jeff Wise speculează că MH370 ar putea fi intact şi s-ar afla în Rusia, după ce ar fi aterizat în Kazahstan în cadrul unui complot orchestrat de ruşi.
Un locotenent-general american în rezervă a lansat ideea că avionul ar fi fost deturnat şi dus în Pakistanul controlat de talibani, pentru a fi folosit la transportul armelor de distrugere în masă, necesare unui atac asupra Israelului. Ideea a fost susţinută de patronul de presă Rupert Murdoch, care a scris pe Twitter: "Poate nu prăbuşit, ci furat, efectiv ascuns, poate în Pakistan, ca ben Laden".
O altă variantă este că avionul MH370 ar fi de fapt cursa MH17, aparţinând tot companiei Malaysia Airlines, care a fost doborâtă în estul separatist al Ucrainei la 17 iulie 2014. În fine, una dintre cele mai bizare teorii este că avionul ar fi fost răpit de extratereştri. Un sondaj CNN/ORC International efectuat la două luni după dispariţia cursei MH370 a arătat că aproape 10% dintre americani cred că extratereştri sau fiinţe dintr-o altă dimensiune au fost implicate în acest caz.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri