Un bătrânel pe care nu-l vrea nimeni stă la Urgenţe

joi, 23 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Un bătrânel pe care nu-l vrea nimeni stă la Urgenţe

Nimeni nu vrea să aibă grijă de un bătrânel ieşean. Bărbatul în vârstă de 77 de ani a ajuns sâmbăta trecută în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi, cu toate că nu necesită internare, a rămas în UPU pentru că nimeni nu vrea să se ocupe de el.

Pacientul a fost găsit într-o stare deplorabilă în propriul apartament de pe strada Mihail Sturdza, acolo unde locuieşte cu fiul său, diagnosticat cu afecţiuni psihice. Bărbatul a fost preluat de un echipaj de Ambulanţă şi transportat în UPU cu multiple plăgi infectate. Potrivit medicilor, bărbatul nu se poate îngriji singur şi are nevoie de ajutor. „Bărbatul în vârstă de 77 de ani locuieşte singur, este asigurat – având pensie – este un pacient care a ajuns în incapacitate de a se în­griji singur. Pentru el au sunat, cel mai probabil, nişte vecini în urmă cu patru zile.

A fost adus în urgenţe, a fost văzut, iar diagnosticul este de escare suprainfectate, plăgi apărute în partea dorsală, şi deshidratare. S-a făcut consultul de evaluare clinică şi paraclinică în urgenţă, s-a decis că pacientul nu necesita internare la acel moment şi poate merge la domiciliu, urmând să fie îngrijit acolo. Însă ambulanţa nu a putut să-l ducă înapoi la domiciliu pentru că nu există o persoană care să-l poată îngriji“, a arătat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Întrucât pacientul a rămas în UPU, asistenta socială a spitalului a încercat să găsească o soluţie formulând diverse adrese către instituţiile publice care ar trebui să intervină în astfel de cazuri.

Momentan, nici Primăria Iaşi, prin asistenţa socială comunitară, nici Direcţia de Sănătate Publică Iaşi nu au găsit o soluţie pentru cazarea pacientului. Prin urmare, deşi bătrânelul nu mai reprezintă un caz medical urgent, el rămâne „adăpostit“ în UPU. „Am apelat la asistenţa socială, la asistenţa comunitară de la nivelul autorităţii publice locale. Până la urmă nu s-au găsit soluţii aşa încât, de mai multe zile, ne aflăm în a cincea zi azi, stă în urgenţe, deşi locul lui ar fi acasă, cu îngrijire din partea familiei sau a asistenţei sociale“, mai precizat şefa UPU. Potrivit urgentiştilor, cei mai mulţi pacienţi care reprezintă cazuri sociale au vârsta peste 75 de ani şi locuiesc, de obicei, singuri.

 

 

Comentarii