Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un fost secretar de stat poate ajunge la vârful unei mari companii ieşene

GALERIE
vulpescu remus
  • vulpescu remus
- +
Acţionarul majoritar al combinatului Fortus SA, aflat în insolvenţă, l-a nominalizat pe avocatul Remus Vulpescu pentru poziţia de administrator special, ocupată în prezent de Gheorghe Chişcă. Acesta din urmă împreună cu deputatul Petru Movilă aduc o serie de acuzaţii grave cu privire la această propunere. Amândoi uită să spună însă că Fortus SA a intrat în insolvenţă în timp ce combinatul era administrat de Chişcă. „În general, dacă este schimbată o persoană sau o echipă care a produs un eşec, ar trebui să însemne un bine pentru combinat. Dar nu este suficient, arată Florin Rugină, mic acţionar al firmei. Vulpescu a fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Insdustrie.

Un fost şef cu rang de ministru secretar de stat ar putea deveni administrator special al fostului Combinat de Utilaj Greu, Fortus SA, după ce acţionarul majoritar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a solicitat înlocuirea lui Gheorghe Chişcă. Potrivit unui document obţinut de Ziarul de Iaşi, acţionarul majoritar l-a nominalizat ca înlocuitor al lui Gheorghe Chişcă, director şi adminsitrator special cu mandatul depăşit de mai bine de un an, pe Remus Vulpescu (FOTO), fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Insdustrie. Nominalizarea lui Vulpescu a fost transmisă de şeful AAAS, Nicolae Minea, pe data de 18 august, către directorul general al Fortus şi cei doi practicieni în insolvenţă, Eduard Pascal şi Elena Buştea.

Actualul şef al Fortus SA contraatacă

Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, aceasta este singura nominalizare transmisă de acţionarul majoritar pentru a fi supusă votului Adunării Ordinare a Acţionarilor de luni, ora 12, însă Remus Vulpescu susţine că „sigur mai sunt şi altele”. „Din punctul meu de vedere, ar trebui să priviţi această nominalizare ca fiind una de pe o listă, sigur mai sunt şi altele. Când va fi terminată Adunarea Acţionarilor şi va fi semnat procesul verbal prin care va fi numit un nou adminsitrator special, atunci putem vorbi despre planuri concrete. Oricum ar fi, vă spun sincer că fac parte din persoanele care îşi doresc ca Fortus să revină în industrie, Fortus în Europa nu avea mulţi concurenţi”, a precizat, ieri, Remus Vulpescu. De un an şi două luni, avocatul Remus Vulpescu este director general al SC Vulcan SRL, societate condusă în trecut de fostul preşedinte al AAAS Adrian Volintiru. Legat de această legătură, actualul adminsitrator special Gheorghe Chişcă a transmis o adresă zilele trecute prim ministrului României, prin care solicită clarificarea nominalizării AAAS de către Corpul său de control. În fapt, Chişcă reclamă faptul că pentru înlocuirea sa a fost ales directorul Vulcan, o societate „cu capital privat, în insolvenţă şi cu o stare financiară precară”, considerând că „această numire serveşte un grup de interese care încearcă să influenţeze şi să redirecţioneze activul SC Fortus SA din patrimoniul statului român către patrimoniul privat”. „Mi se pare haioasă această analogie, nu are nicio treabă una cu alta. Repet, este doar o nominalizare, trebuie tratată ca atare, nu trebuie să se facă mult zgomot. Eu consider că vor fi mai multe nominalizări, dar indiferent de rezultatul acestei numiri, Fortus are şanse în continuare să găsească clienţi, mi-au spus clienţi de la Vulcan, italieni, că ar vrea să producă piese la Fortus dacă ar mai lucra pentru că nu au încredere în cele chinezeşti”, a mai punctat Vulpescu.

Un deputat acuză

În continuarea adresei sale, Chişcă aminteşte de o altă acţiune a acţionarului majoritar AAAS, prin care a solicitat judecătorului sindic schimbarea consorţiului de adminsitratori judiciar. Directorul spune că ambele acţiuni ar putea dăuna procesului de insolvenţă, deoarece pe data de 17 septembrie va fi termen pentru cererea de suspendare a falimentului combinatului, la care trebuie să fie prezenţi administratorul special şi practicienii în insolvenţă care s-au ocupat de caz până acum. Referitor la aceste acţiuni ale acţionarului majoritar, coroborate cu ultimele planuri ale altui creditor important, Primăria Iaşi, care voia să ia active la jumătate de preţ în contul datoriilor, deputatul Petru Movilă spune că ar putea avea menirea de a falimenta combinatul. „Activitatea recentă a domnului Vulpescu şi nominalizarea sa pentru funcţia de adminsitrator special al Fortus de către acţionarul majoritar mă fac să cred că AAAS încearcă falimentarea combinatului, după ce timp de doi ani şi jumătate nu a avut loc nicio performanţă şi nu a luat nicio măsură concretă. Nu s-a pus nimic în aplicare din planul de reorganizare, Primăria pune în aplicare acţiuni în neconcordanţă cu legea, pentru mine direcţia e clară, deşi aş vrea din suflet ca Fortus să producă din nou, chiar dacă nu la aceeaşi capacitate”, a declarat Petru Movilă. Remus Vulpescu are un CV impresionant prin prisma funcţiilor ocupate, de administrator la Rompetrol sau Transgaz, însă a luat parte şi la un scandal după ce, în calitate de preşedinte al CA Hidroelectrica, a solcita intrarea firmei în insolvenţă. „Vă spun foarte clar, dacă AAAS doreşte să falimenteze Fortus, atunci nu mă vor alege pe mine. Unde merg eu nu se închide nimic. La Vulcan am dat drumul la angajări ca să readucem din oamenii disponibilizaţi, avem contracte pe următoarele nouă luni, este de treabă. Să fii agent imobiliar şi să vinzi toate activele ştie toată lumea, dar la Fortus trebuie un management serios şi muncă. Dacă vor asta, nu e locul meu acolo, pe semnătura mea nu se închide nimic, domnule”, a concluzionat Remus Vulpescu.

„Cei care au greşit, să şi plătească”

Un cuvânt important de spus în procesul insolvenţei de la Fortus l-au avut şi salariaţii disponibilizaţi, prin vocea licerului Florin Rugină, mic acţionar şi fost director adjunct al combinatului. Întrebat despre planurile actuale ale acţionarului majoritar, Florin Rugină spune că nu este suficient ca responsabilii pentru un management defectuos să fie schimbaţi, ci şi traşi la răspundere pentru faptele lor. „În general, dacă este schimbată o persoană sau o echipă care a produs un eşec, ar trebui să însemne un bine pentru combinat. Dar nu este suficient. Cei care au greşit, să şi plătească pentru faptele lor. Cei care au fost schimbaţi, să fie anchetaţi şi traşi la răspundere, să ne amintim că nici până în prezent nu e rezolvat dosarul de la DNA referitor la activele vândute de fostul adminsitrator special Casa de Insolvenţă Transilvania. Toate schimbările de până acum nu prea au adus rezultate, eu am împlinit zece ani de când merg în instanţă pentru drepturile salariale ale angajaţilor disponibilizaţi şi problema tot nu e rezolvată. Îl aşteptăm pe domnul Vulpescu să vedem dacă va fi ales şi, dacă da, ce plan de salvare are”, a comentat Florin Rugină. Interesant este faptul că, simultan cu Adunarea Acţionarilor de luni, ora 12, de la sediul Fortus, a fost convocată de către administratorul judiciar şi Adunarea Comitetului Creditorilor, la sediul Eurobusiness din strada Zorilor, pentru a aproba vânzarea unor active.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri