Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un profesor din Pașcani predă nano-electronică la o universitate din Japonia

GALERIE
Daniel MoraruDaniel Moraru 1Daniel Moraru 2
  • Daniel Moraru
  • Daniel Moraru 1
  • Daniel Moraru 2
- +

Municipiul Pașcani “orașul în care nu se întâmplă nimic” după cum spunea marele prozator Sadoveanu, a ajuns să dea lumii oameni care fac cinste, care sunt pasionați, frumoși, visători și care luptă pentru a se împlini, ei scriu o parte din istorie. 

Printre aceștia se numără și Daniel Moraru. Are 37 de ani, o soție și o fetiță care îi sunt alături și a ajuns în urmă cu câțiva ani în Japonia, după ce a obținut o bursa de la Guvernul Nipon. Predă și face cercetare în nano-electronică la Universitatea Shizuoka. În cei peste 10 ani de când se află acolo a reușit să obțină zeci de premii în domeniu, peste 50 de lucrări ştiinţifice în jurnale internaţionale de calitate, trei capitole în cărţi de specialitate, precum şi contribuţii la peste 250 de prezentări în conferinţe internaţionale şi naţionale (în Japonia).
 
Dar despre pasiunile lui, cum e viața în Japonia, ce planuri are și multe alte lucruri interesante aflați citind interviul acordat pentru BIT TV.
 
BIT TVPentru început câteva cuvinte despre tine.
 
Daniel Moraru: Mi-am petrecut mare parte din copilărie în Pașcani, unde am avut parte de nenumăraţi profesori extraordinari, la școlile de gimnaziu (6 şi 3) și la liceul M. Sadoveanu unde am studiat. De fapt, mulți dintre acei profesori îmi rămân și astăzi modele de profesionalism și dedicație.

Am mai avut și șansa de a face parte dintr-o familie minunată, în care am găsit întotdeauna încurajare pentru educație, perseverenţă și profesionalism. De fiecare dintre cei din familie de acasă, de prietenii noștri apropiați, şi bineînţeles şi de toți adunaţi împreună, îmi este cel mai dor acum.

Mama mea, ea însăși profesor de limba franceză în Pașcani, a fost cea care m-a susținut în toate proiectele și din toate punctele de vedere. De la ea cred că am moştenit şi pasiunea pentru a învăța mereu ceva nou, pasiune pe care o aplicam pe orice subiect în copilărie, fără prea multă discriminare. De fapt, visul meu a fost să studiez cât mai multe la Universitate, dar a trebuit să mă „limitez” la Fizică, iar apoi la Economie și Administrarea Afacerilor, facultăți pe care le-am urmat în paralel. În timpul masteratului, am început să lucrez ca profesor de Fizică la şcoli în Iaşi, apoi un an chiar şi la Liceul M. Sadoveanu, în Paşcani, liceu pe care îl absolvisem cu câţiva ani înainte. Au fost toate experienţe minunate, prin care am descoperit plăcerea de a observa copiii descoperindu-şi ei înşişi pasiunea lor pentru ştiinţă. Chiar la Liceul M. Sadoveanu am reuşit să obţin şi definitivatul în învăţământul pre-universitar în 2004. 
 
BIT TV: Din Pașcani, în Japonia. De ce tocmai în Japonia? Când s-a întâmplat?

Daniel Moraru: În Japonia am plecat în octombrie 2004, în urma rezultatului pozitiv al unui interviu cu cei de la Universitatea Shizuoka. Motivaţia mea a fost destul de complexă, însă, în principal, ţine de nivelul de dezvoltare a cercetării şi tehnologiei japoneze în domeniul electronicii, precum şi de tema de cercetare în laboratorul profesorului japonez, dl  Michiharu Tabe.

Acolo exista posibilitatea de a face cercetare într-un domeniu deja avansat mai mult decât oriunde altundeva în lume – nanoelectronică – însă lucrând la nivelul fundamental cu structuri din semiconductori având dimensiuni de ordinul a doar câţiva nanometri (aproximativ câteva zeci de atomi). Am considerat o astfel de situaţie drept o oportunitate fascinantă, iar apoi am avut şi norocul de a descoperi în profesorul îndrumător un model extraordinar, lucru care m-a motivat să continui pentru mulţi ani să lucrăm împreună.
 

Interviul integral, pe BIT TV

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri