Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un român condamnat pentru fascism se înrolează în armata Ucrainei

GALERIE
trasca
  • trasca
- +

El susţine că a primit acordul unor organizaţii naţionaliste de a lupta, alături, împotriva ruşilor. "Plec cu banii mei, acolo nu voi fi plătit", a precizat tânarul.

Un bărbat condamnat de două ori pentru fascism susţine că se va înrola în armata ucraineană pentru a stopa invazia rusească şi că a fost acceptat deja de autorităţile străine. Marius Trancă (foto) are 27 de ani şi este din Buzău, fiind condamnat de două ori pentru fascism după ce a desenat svastica şi crucea celtică pe mai multe clădiri din oraş, inclusiv pe sediul PSD din municipiu. Buzoianul susţine că va pleca la "luptă" la o dată pe care nu o poate face publică. El a făcut acest anunţ atât pe Facebook, cât şi pe site-ul pe care îl administrează, unde a scris că nu se teme de moarte şi că pleacă pentru că ”războiul din Ucraina este şi al nostru”. "Plec în Ucraina pentru că acest război este al nostru şi pentru că nu fac parte din masa de fricoşi care se tem de moarte. Plec în Ucraina pentru că orice victorie a Rusiei garantează expansiunea rusească spre Europa, dependenţa noastră de gazele ruseşti şi faptul că Basarabia nu se va întoarce acasă. Plec în Ucraina să lupt alături de oameni care au acelaşi crez ca mine împotriva invaziei sovietice, o invazie care se repetă şi care ultima dată ne-a condamnat neamul la o viaţă de teroare. Cred în dreptul poporului ucrainean de autoguvernare, în dreptul lor la libertate şi suveranitate, la fel cum îmi doresc să văd România unită şi liberă, ceea ce se va întâmpla doar cu alungarea Rusiei de la Marea Neagră”, scrie tânărul pe site-ul său.
Contactat, ieri, de Mediafax, Marius Trancă a spus că unii dintre cunoscuţii săi îl susţin în demersul său, însă alţii nu îl încurajează să plece la război.


"Îmi place să lupt alături de cei care îşi iubesc ţara, iar dacă în România nu am cum atunci doresc să lupt chiar şi pentru o altă ţară acolo unde oamenii sunt mai curajoşi şi îşi asumă sacrificii. O să stau acolo maximum un an, aşa îmi fac paşaportul, pentru un an, că se obţine mai repede, plec cu banii mei, acolo nu voi fi plătit. Familia, cunoscuţii, unii mă susţin, alţii nu, pentru că le e frică", a spus Trancă.

"Războiul e o prostie, dar e necesar uneori"

El mai susţine că a luat legătura telefonic cu reprezentanţii grupărilor Azov şi Donbass, cărora le-a spus că vrea să li se alăture, iar răspunsul primit a fost pozitiv, astfel că plecarea va fi cât de curând. "Primul răspuns a venit de la Azov şi a fost pozitiv, cerinţele lor fiind că trebuie să fii alb, naţionalist, să ai vederi de dreapta. Merg în prima linie. Războiul e o prostie, dar e necesar uneori", a adăugat Trancă.


Marius Trancă este primul român condamnat de două ori la închisoare pentru fascism şi xenofobie. De asemenea, Trancă a fost cercetat de Poliţie după ce a defilat în uniformă nazistă prin faţa sinagogii din Buzău.
În total, pe numele lui Marius Trancă au fost întocmite şase dosare penale, el fiind condamnat de două ori la opt luni de închisoare, din care a ispăşit şase luni, fiind eliberat condiţionat pentru bună purtare.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri