Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UPDATE Traian Basescu se teme de invazia Rusiei în Ucraina

GALERIE
traian basescu
  • traian basescu
- +

Presedintele Traian Basescu a declarat, la o intalnire cu ambasadorii romani, ca "E extrem de clara o escaladare majora a actiunilor Rusiei in favoarea separatisilor din estul Ucrainei, exista riscul rasturnarii raportului de forte in favoarea Federatiei Ruse."

"Deja se implineste o saptamana de cand Federatia Rusa a inceput sa introduca masiv tehnica militara si specialisti pentru operarea acelor echipamente. Riscul major este rasturnarea raportului de forte in favoarea separatistilor. Daca discutam foarte cinstit, este rasturnarea raportului de forte in favoarea Federatiei Ruse, care intretine si construieste acest conflict. Daca statele UE , stalele NATO, nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucraineene cu echipamente necesare cu care sa faca fata Federatiei Ruse, sansele Guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii. Continuarea luptelor in estul Ucrainei risca sa se transforme intr-un macel", a declarat seful statului.

Cele mai importante declaratii ale sefului statului:

Statele democratice trebuie sa depaseasca momentuld eclaratiilro de bune intentii. Armata ucraineana s-a saturat de cite casti si cite arme neletale a primit.

E timpul - daca vrem sa dam o sansa poporului ucrainean - trebuie sa actionam la fel ca Federatia Rusa. Adica sa punem la dispozitia armatei ucrainene orice mijloce pot fi disponibilizate pentru a-i ajuta in aceasta lupta.

Nivelul de sanctiuni impotriva Rusiei trebuie reevaluat.

Trebuie reevaluat pentru ca sanctiunile s-au adoptat la un moment in care Rusia avea inca o oarecare decenta in aprovizionarea cu armament modern si specialisti a separatistilor. Rusia si-a asumat fara posibilitatea de a nega - chiar daca diplomatia neaga - evidenta problelor din teren arata fara echivov ca Rusia a trecut la o cu totul alta etapa.

Ca atare, pozitia mea miine la COnsiliul European va fi indreptata spre sprijinukl Ucrainei cu armamanet cu care sa poata face fata agresiunii Rusiei, agresiune materializata in asa-numitul razboi hibrid.

Rusia inventeaza orice se poate inventa pentru a destabiliza o tara vecina.

Voi sustine ideea ca statele UE si NATO trebuie sa treaca la faza punerii la dispozitie a mijloacelor armate necesare armatei ucrainene.

Voi sustine sanctiuni financiare, in sectorul energetic si militar.

Nu mai putem continua sa ducem la bun sfirsit contractele pentru echipamente militare pe care le au diverse state cu armata rusa, atita timp cit aceste echipamente se indreapta impotriva democratiei, unui stat independent.

La summitul NATO din Marea Britanie vom sustine - ce facem si acum la nivel diplomatic de peste 30 de zile- consolidarea flancului estic al Aliantei.

In momentul de fata Romania e tara care are cel mai mare numar de trupe SUA din toate tarile estice, si interesul nostru major este o prezenta a fortelor navale NATO in Marea Neagra.

Avem 2 baze: Kogalniceanu si Deveselu.

In acelasi timp e clar ca in Marea Neagra elemente majore de riscuri de securitate vor veni din zona diferentei mari de capacitati navale dintre Rusia si tari ca Romania sau Bulgaria.

O prezenta navala consolidata a aliantei NATO va fi obiectivul nostru major.

Romania nu este un promotor al anularii Tratatului care vizeaza echilibrele de tehnica militara si trupe intre Rusia si NATO.

Optiunea noastra nu este pentru mari baze militare - avem baze militare - dar o prezenta navala e foarte importanta.

Sigur, nu sintem impotriva unui comandament NATO pe teritoriul Romaniei.

Grija pentru mentinearea tratatului CFE trebuie pastrata, pentru ca altfel se pot strica echilibrele.

Tratatul de la Montreux limiteaza in timp prezenta navelor militare ale altor state in Marea Neagra. O nava a unui stat ne-riveran poate ramine 21 de zile in Marea Neagra, dar aceasta rotatie a unor nave cu capabilitati majore ce pot descuraja idei ale unui bolnav care crede ca poate reface zonele de influenta ale URSS trebuie sa existe.

Nu avem un pericol pentru Romania in mod rational. Dar trebuie sa ne pregatim si pentru irational. Daca privim in jurul Marii Negre constatam o salba de conglicte inghetate, Ucraina e si ea. E inca un conflict extrem de fierbinte.

Personal, cred ca obietivul Rusiei e sa transforme acest conflict intr-un conflict inghetata, ca sa poata controla evolutia viitoare a Ucrainei - accesul in NATO sau UE al Ucrainei.

La randu-i, Romania trebuie sa-si revizuiasca imediat politica de finantare a armatei. Este adevarat, a fost criza economica la nivelul UE care a afectat si Romania puternic. Nu mai sintem in criza din 2009-2010 si poate ca decit sa pompam bani catre primari ca sa aduca voturi in campanie, mai bine punem bani la dispozitia Armatei.

Nu putem spune: suntem in NATO, sa vina americanii sa ne apere, ca noi avem buget redus.

Presedintele Obama in doua intilniri a precizat ca SUA vor face eforturi maxime, dar e obligatia statelor din Europa Centrala si de Est sa-si mareasca bugetele pentru aparare ca sa fie parteneri viabili.

Nu putem transforma nici constitutional, nici moral, responsabilitatea apararii catre SUA.

Mi se pare inacceptabil sa stabilesti ca prioritate alimentarea primarilor pentru campanie si sa nu te uiti la nevoile armatei.

Concluzie: pozitia la Consiliul European si Summitul NATO: o noua etapa de sanctuni financiare, energetice, militare pentru Rusia si sprijin pentru armata ucraineana.

Alte subiecte: Romania a inteles ca nu se poate decupla de Eurogrup. Va pot informa ca au fost discutii extremd e importante la ultimul Consiliu European inc are marea dezbatere a fost relaxarea sau mentinerea masurilor de consolidare fiscala. Concluzia a fost ca la nivelul UE se vor mentine politicile de consolidare fiscala.

As traduce asa acest lucru: Europa a inteles ca nu mai poate asigura bunastarea cetatenilor pe datorie, din imprumuturi care ajung la scadenta si nu pot fi rostogolite la nesfirsit. Aceasta politica a luat sfirsit si trebuie sa trecem la politicile de consolidare care sa ne permita cresterea competitivitatii UE.

La final de mandat esti mult mai liber, asa ca o spun fara ezitare: daca UE nu va intelege sa renunte la povestea Europei sociale in favoarea unei povesti noi, Europa competitiva, ne pregatim sa reducem constant nivelul de trai al cetatenilor.

Diferenta dintre competitivitatea UE si SUA creste continuu in favoarea SUA. La fel si competitivitatea Chinei creste fata de cea a UE - luate globale. Nu ma refer la Germania, care e o insula de competitivitate.

Cred ca Romania trebuie sa-si asume in continuare ideea competitivitatii. Aici nu sunt asa de pesimist.

Investitiile facute in ultimele decade arata o Romanie in crestere de competitivitate - macar daca ne uitam la export.

Cei care ofteaza dupa trecuta industrie a Romaniei, va dau 2 cifre: In 1990, am exportat de 10 mld. dolari. Anul trecut am exportat de 50 miliarde euro.

Conditiile economice sunt deteriorate, va trebui ca Guvernul dupa alegeri sa faca o analiza sa vada de ce avem o prabusire a investitiilor straine directe.

Mai exista un element de optimism: circa 30% este productie industriala in Ro, comparativ cu 17-18% media in UE. Daca am mentine aceste echilibre si am fi putin mai eficienti in a crea conditii investitiilor straine directe.

Aceasta politica pe care noi am avut-o de a ne mentine conectati la Zona euro prin adoptarea tuturor masurilor impuse cred ca-si va arata binefacerile cind Romania va intra in zona euro - la 1 ianuarie 2019, potrivit planificarii.

Avem de rezolvat problema legata de societatile comerciale, de activitatile de servicii care inca sint in proprietatea statului. Avem partea privata de economie care e competitiva, si avem partea de stat din economie si care e neperformanta. Nu va mai dau exemple cu CFR, Posta Romana, Oltchim.

In relatia cu UE avem of-ul nostru national - MCV, pe care il consider un element de progres pentru evolutia pozitiva a Justitiei si statului de drept.

Daca privim la ultimul raport, constatam ca institutiile sint cotate pozitiv - DNA, DIICOT, Inalta Curte, ANI. Marea problema o avem in zona politica si trebuie inteles de toate partidele: protejarea ministrilor si parlamentarilor prin votul Parlamentului inseamna un amestec in treburile Justitiei. Aici trebuie sa progresam. Dvs ca ambasadori, consuli - va rog sa cititi raportul MCV si sa spuneti ca institutiile sint corect cotate. Singura mare problema o avem in zona politcului, unde va trebui muncit mai mult cu constiinta parlamentarilor.

Protejarea unor politicieni de catre procurori e de neinteles pentru statele UE si NATO. Aici avem probleme.

Relatia transatlantica:

Aici, in 2011, cind s-a convenit Parteneriatul strategic cu SUA cred ca a fost facut un pas fundamental.

Nu este un simplu Parterneriat Strategic care sa vizeze securitatea nationala, ci vizeaza o ampla arie de interes comun - investitii (ne trebuie un mediu investitional corespunzator si nu introducere de taxe peste noaopte), educatia, cercetarea, mediul, cultura. Este cel mai complet Parteneriat Strategic pe care il are Romania. Conditia valorificarii lui este lipsa coruptiei, stat de drept si mediu investitional.

In toate discutiile pe care le am cu demnitari americani rezulta o deschidere majora, dar cu respectarea celor 3 conditii.

Vecinatate:

Trebuie sa recunoastem ca in cei 10 ani de mandat, poltiica externa a fost focusata pe Republica Moldova, repunerea pe agenda a interesului Romaniei pentru Basarabia.

Romania a facut eforturi mari diplomatice si financiare pentru ca apropierea de Moldova sa se produca.

La inceputul mandatului, 8% din cetatenii Moldoveni erau favorabili relatiei sau unirii cu Romania. Astazi, aproape 50% din populatie e pentru consolidarea relatiei.

E un progres care vine in primul rind din politica de recunoastere a dreptului la cetatenie.

Cele 5.500 de burse acordate de Romania tinerilor au fost un alt element de apropiere.

Cand le-a fost greu cu inundatiile, Romania a construit 800 de case noi in Moldova, a facut si Biserica de la Soroca, in stil maramuresean.

Contributia esentiala a fost si batalia dusa de Romania pentru ca Moldova sa semneze Acordul de asociere cu UE. A fost o batalie diplomatica dura. Cind am inceput sa particip la Consiliul European, Republica Moldova nu exista in documentele UE.

Esential e sa continuam sa furnizam creditul nerambursabil de 100 mil euro in etape catre Moldova. Am finalizat linia de 100 kilvolti, s-a finalizat gazoductul - e adevarat ca nu putem furniza deocamdata decit jumatate de miliard de metri cubi, trebuie sa ajungem la 4 miliarde, sa prelungim gazoductul pina la Chisinau, dar e un inceput. Gazoductul, desi semnat in 2011, a durat pina cand si UE a pus la dispozitie resursele financiare pentru constructia pe teritoriul Moldovei.

E important sa fie o prioritate interconectarea la energie electrica si gaze naturale. Avem de unde furniza energie electrica, si daca Dumnezeu ne ajuta, din 2019 vom putea acoperi integral necesarul Moldovei pentru gaze. Totul e sa avem infrastructura gata. Aici, guvernul si diplomatia noastra trebuie sa stea aproape de viitoarea Comisie Europeana ca sa finanteze lucrarile de pe teritoriul Moldovei.

S-a dat atentie romanilor din Serbia. Avem probleme mari cu guvernul de la Belgrad cu recunoasterea vlahilor ca minoritari romani si acordarea de drepturi. Dar sint convins ca usor-usor insistenta diplomatilor nostri va largi spectrul de bunavointa al Belgradului.

Romanii din Ucraina. Cea mai dificila perioada a intentiei noastre de a rezolva cit de cit problema minoritatii romanesti a fost perioada domnilor Iusceko si Timosenko, care - din cauza unui nationalism exacerbat - ajunsesera sa opreasca la granita si cartile romanesti.

Am avut o palpaire de lipsa de responsabilitate a noii puteri de la Kiev, cand primul lor gind a fost sa elimine drepturile minoritatilor. Atunci am avut discutii extrem de serioase cu premierul Iateniuk la Bruxelles, caruia i-am cerut categoric sa nu se promulge legea, si nu s-a promulgat.

Dar pentru minoritarii romani din Ucraina mai sint multe de facut. Nu e momentul cel mai bun, Ucraina se pregateste de alegeri anticipate, dar apoi problema trebuie luata in serios.

hotnews.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri