Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Veniturile noilor consilieri locali ieșeni. PSD-iştii câştigă, în medie, de aproape 3 ori mai mult decât liberalii

GALERIE
consilieri locali iasi
  • consilieri locali iasi
- +

Consiliul Local Iaşi a început la sfârşitul săptămânii trecute legislatura 2014 - 2020. Dintre cei 27 de consilieri, nouă dintre aceştia au făcut parte şi din deliberativul trecut.  

Viziunea de dezvoltare a oraşului pe următorii cel puţin patru ani va fi decisă cu votul a 13 ingineri, a patru jurişti, a doi profesori, a doi medici, a doi ofiţeri în rezervă, a unui fizician, a unui specialist în comunicare, a unui avocat şi a unui informatician.

Mai mult de jumătate dintre consilieri sunt implicaţi şi în afaceri, 15 aleşi locali fiind asociaţi, administratori sau directori în cadrul a 36 de firme. Societăţile au obiecte de activitate diverse din domenii precum construcţii, consultanţă, reciclare deşeuri, sănătate, IT, producţia de băuturi răcoritoare şi cluburi.

O parte dintre consilieri desfăşoară afaceri şi cu instituţii ale statului. În 2015, venitul mediu lunar în rândul celor 27 de noi consilieri a fost de 1.200 euro. Spre comparaţie, indemnizaţia de consilier este de cel puţin şase ori mai mică. 

Un milion de euro – bani la dispoziţia consilierilor 

În deliberativul local, cei mai mulţi consilieri sunt ai PSD (14), partid urmat de PNL (opt), ALDE (două), PMP (două), în contextul în care un mandat i-a revenit independentului Andrei Postolache. Consilierii au în proprietate, în total, 60 de terenuri în suprafaţă de 303 ha, 58 de locuinţe de 7.400 mp şi 27 de maşini. În bănci, conturile deschise de 14 dintre ei au o valoare la zi de un milion de euro, iar investiţiile (plasamente în firme, împrumuturi acordate în nume personal) ajung la 4,3 milioane euro, în timp ce datoriile la 1,1 milioane euro.

Opt consilieri (Paul Boişteanu, Călin Scripcaru, Gabriel Surdu, Vlad Nedelcu, Ciprian Bostan, Lucian Jugrin, Violeta Gaburici şi Radu Botez) sunt colecţionari de obiecte de artă, bijuterii sau ceasuri, valoarea estimată cumulată a bunurilor fiind de 640.000 euro. Venitul mediu în 2015 al consilierilor PSD a ajuns la puţin peste 1.600 euro/lună, al liberalilor a fost de aproape 600 euro/lună, iar în cazul aleşilor PMP de circa 470 euro/lună.

Consilierii ALDE au avut un venit mediu în 2015 de peste 1.000 euro/lună, iar independentul Andrei Postolache de peste 2.000 euro/lună. De remarcat că social-democraţii au mai mulţi bani în conturi decât liberalii, precum şi o valoare mai mare a diverselor plasamente în firme. În primul caz, diferenţa între PSD şi PNL este de aproape 400.000 euro, iar în doilea de peste 3,1 milioane euro. În schimb, liberalii au o datorie cumulată cu 150.000 euro mai mare decât cea a social-democraţilor. 

În ce firme sunt implicaţi noii consilieri 

Printre cei mai înstăriţi consilieri se numără cei care au afaceri în domeniul construcţiilor, iar în acest sector se remarcă Gabriel Surdu (Terramold), Adrian Boca sau Radu Botez (CD Total). Primul a pus bazele grupului de firme Terramold şi, în prezent, are nouă case în construcţie în zona Vişan.

Boca, deşi nu are vreo calitate în vreo firmă, are nouă locuinţe construite, iar în ultimele şase luni a vândut trei apartamente pentru care a încasat aproape 755.000 lei.

În acelaşi timp, viceprimarul Botez a construit cu mai mulţi ani în urmă un cartier de vile în zona Bucium, iar acum ridică alte case care îi pot genera venituri de 180.000 euro.

Viceprimarul Gabriel Harabagiu are afaceri în domeniul reciclării (Eco Ambalaje Recycle).

Unul dintre consilierii locali care are contracte cu statul este Etienne Ignat (PNL). În perioada 2013 – 2016, firma la care acesta este asociat, Coreti Concept, a semnat 11 contracte cu autorităţi locale din judeţele Iaşi şi Bacău, în valoare de aproape 700.000 lei, cele mai multe fiind încheiate în ultimii doi ani. Firma lui Ignat oferă consultanţă în accesarea de fonduri europene.

Prin încredinţare directă a câştigat un contract cu statul şi Eduard Boz, de asemenea liberal. În 2013, a oferit asistenţă juridică comunei Moţca de unde a încasat 54.000 lei, suma fiind cu 22% mai mare decât cea încasată pe tot parcursul anului trecut de biroul de avocatură al acestuia.

Un alt liberal, Lucian Jugrin, are două contracte de concesiune încheiate chiar cu Consiliul Local, acorduri care vor expira în 2018.

Contracte cu statul are şi social-democratul Mihail Pintilei. Firma la care acesta este manager (Consultmed SRL) are acorduri cu Casa de Asigurări de Sănătate de peste un milion de lei (contracte cadru anuale).

Principala sursă de venit a liberalului Vlad Ghizdovăţ în 2015 a fost calitatea de membru al Adunării Generale a Acţionarilor de la Citadin. Astfel, 95% din veniturile acestuia au fost de la societatea din subordinea primăriei (18.300 lei). În schimb, din martie 2016, Ghizdovăţ s-a angajat la UMF, de unde, în următorii cinci ani, va încasa 120.000 lei. Totodată, trei firme apropiate lui, din care la una este unic asociat (Med Phys Solutions), au încheiat şase contracte cu spitale ieşene în perioada ianuarie – martie 2016 în valoare totală de peste 56.000 lei.

Alţi şapte consilieri sunt implicaţi în afaceri: Paul Boişteanu (Construcţii Feroviare Moldova), Dana Tăutu (Internet Broker, Acte Juridice), Vlad Nedelcu (Mobil Conf, Mobil Construct Invest), Alexandru Coţofan (Gemite Ro, Struct Scan), Tudor Dornean (Sigmalogic, Energy Camp), Violeta Gaburici (Ravioli Design, Concept MSG Trade), Andrei Postolache (Introspecials, Endava) şi Cristinel Corozal (Transworld, Universe Master, Best Time Entertainment, Master Entertainment, Royal Club Games, Monte Cassino Games şi Unik Play MST). 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri