Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vicecandidaţii

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Important este în primul rând faptul că ambii candidaţi la prezidenţiale au optat pentru parteneri relativ discreţi, experimentaţi, simpatizaţi de militanţii partidului şi, foarte important, capabili să se adreseze unor segmente electorale dificile.

Convenţia Republicană s-a încheiat, astăzi e rândul Democraţilor să-şi înceapă lucrările. Se încheie un interval foarte important, iar partidele intră în dispozitivul de luptă înaintea alegerilor din 8 noiembrie. După cum se ştie, pe lângă confruntarea pentru Casa Albă se vor desfăşura alegeri legislative la nivel federal (Camera Reprezentanţilor şi o treime din locurile în Senat), alegeri pentru funcţia de guvernator (douăsprezece state şi două teritorii), precum şi nenumărate alte competiţii la nivel de stat sau local. Despre duelul direct între Hillary Clinton şi Donald Trump vom vorbi cu alte ocazii, cu atât mai mult cu cât publicul interesat de politica americană are la dispoziţie un adevărat ocean de analize şi comentarii. Un duel indirect începe, însă, prin intermediul candidaţilor la funcţia de vicepreşedinte.

Michael „Mike” Pence (Republican din Indiana) şi Timothy „Tim” Kaine (Democrat din Virginia) au în comun şi alte elemente decât opţiunea pentru forma prescurtată şi informală a prenumelui. În primul rând, ambii reprezintă opţiuni prudente pentru vicepreşedinţie, din partea unor candidaţi vulnerabili. Sunt experimentaţi, se încadrează bine în segmentul electoral pe care Trump, respectiv Clinton vor să-l securizeze, nu au puncte foarte controversate în biografia politică şi, în fine, pot fi văzuţi relativ uşor preluând cu succes atribuţiile de preşedinte, în caz de urgenţă constituţională.

Dar nu e cazul să ne oprim aici. Fac parte din aceeaşi generaţie: Pence are cincizeci şi şapte de ani, Caine e cu un an mai vârstnic. Ambii au parcurs trasee educaţionale serioase în aria Dreptului. Şi unul, şi celălalt au origini irlandeze şi au crescut în medii catolice - Tim Kaine a rămas în această comunitate, în timp ce Mike Pence a părăsit-o pentru a se alătura unei biserici evanghelice şi, potrivit propriilor declaraţii, continuă căutarea unui reper spiritual.

Traseele lor politice au fost diferite, deşi ambii au ajuns să fie aleşi în funcţia de guvernator. Pence a reuşit să se impună mai greu în politica la vârf din Indiana, ratând primele două încercări de a pătrunde în Congres şi câştigându-şi notorietate ca moderator de talk-show-uri radiodifuzate şi prin activitatea în cadrul unor fundaţii de orientare conservatoare. A obţinut, însă, în alegerile din 2000 un mandat în Camera Reprezentanţilor, ulterior reconfirmat mereu până în 2012, când s-a întors la Indianapolis ca guvernator al statului. Pe parcursul carierei sale de până acum, s-a afirmat prin poziţii consecvent conservatoare, ceea ce i-a adus simpatia aripii de dreapta a partidului. Tocmai din acest motiv a fost selectat de Donald Trump, care nu se bucură de prea mult sprijin printre conservatorii principiali, mai ales după campania corozivă din perioada alegerilor preliminare. Mike Pence este, din acest punct de vedere, o opţiune foarte bună, singura problemă fiind aceea că prin desemnarea sa „tichetul” Republican nu face mari progrese în captarea sprijinului grupurilor care îl antipatizează intens pe Trump: minorităţile afro-americană şi hispanică, respectiv femeile.

Tim Kaine a urmat un alt tip de traseu, urcând treptele administraţiei din Virginia - consilier şi apoi primar la Richmond, locţiitor al guvernatorului (Lieutenant-Governor) ales direct de electoratul din Virginia şi, în perioada 2005 - 2009, guvernator. Cum în acest stat un guvernator nu poate candida pentru reînnoirea mandatului (deşi o poate face mai târziu), Kaine a candidat pentru Senat şi a reuşit să obţină mandatul, în 2012. Deşi a avut o atitudine în general favorabilă proiectelor administraţiei Obama, Kaine se situează mai degrabă în zona moderată, centristă a Partidului Democrat. A fost selectat datorită reputaţiei de consecvenţă şi seriozitate, capacităţii sale de a dialoga cu adversarii Republicani din Senat, precum şi din dorinţa doamnei Clinton de a da un semnal pozitiv alegătorilor situaţi la centru şi chiar Republicanilor dezamăgiţi de Donald Trump.

Candidaţii la funcţia de Vicepreşedinte sunt aleşi pe criterii de audienţă naţională şi mai puţin pentru ajutorul dat „tichetului” partidului într-un stat anume - statul lor de origine. Este adevărat, însă, că Tim Kaine provine dintr-un stat „purpuriu” (cu dispute echilibrate şi opţiuni schimbătoare) şi, din acest punct de vedere, ar putea înclina balanţa în favoarea doamnei Clinton, în Virginia, în timp ce misiunea lui Donald Trump în Indiana pare să fie ceva mai simplă, cu sau fără Mike Pence. Dar important este în primul rând faptul că ambii candidaţi la prezidenţiale au optat pentru parteneri relativ discreţi, experimentaţi, simpatizaţi de militanţii partidului şi, foarte important, capabili să se adreseze unor segmente electorale dificile. Nu se va vorbi prea mult despre ei, în condiţiile în care Hillary Clinton şi Donald Trump sunt staruri media, dar e reconfortant să vedem şi candidaţi „tipici” într-un scrutin atipic.     

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri