Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Victoria demnităţii

GALERIE
alexandru calinescu200
  • alexandru calinescu200
- +

Va fi fost el votul de duminică şi un vot negativ (cum de nu, din moment ce era respins unul dintre candidaţi?), dar românii au ştiut ce fac atunci când au introdus buletinele în urnă.

S-au avansat tot felul de explicaţii, multe dintre ele flagrant contradictorii, pentru succesul categoric pe care Klaus Iohannis l-a repurtat duminică. În ce mă priveşte, lucrurile îmi par mai simple: izbânda lui Iohannis a fost, înainte de toate, victoria demnităţii şi a bunului simţ în faţa agresivităţii, a minciunii şi a aroganţei. Electoratul a taxat comportamentul lipsit de civilitate al lui Victor Ponta, care era atât de sigur de succes încât şi-a permis să afişeze un aer de superioară suficienţă, profund antipatică (n-a trebuit să facă nici un efort în acest sens, e starea lui naturală). Altfel, a contat enorm, după cum se ştie, mobilizarea extraordinară a românilor din străinătate. O mobilizare ce a găsit guvernul nepregătit, creându-se impresia, mai mult ca sigur nu falsă, că se dorea ca românii de peste hotare să nu-şi exprime votul. Impresionantă a fost participarea tinerilor, care au sancţionat demagogia patriotardă şi populismul rudimentar al guvernanţilor. În sfârşit, comunicarea pe reţelele sociale ale internetului a dat lovitura de graţie unui partid osificat, rigid, mizând iarăşi şi iarăşi pe vechile reţete ale propagandei comuniste. Pentru foarte mulţi alegători, Iohannis a reprezentat candidatul din afara sistemului politic, un sistem cu o imagine proastă din cauza corupţiei, a traseismului şi a compromisurilor. Klaus Iohannis a fost, cum l-a definit cu o fericită formulă Emil Hurezeanu, „candidatul spaţiului public”. M-a impresionat şi pe mine, ca pe atâţia alţii, declaraţia lui Iohannis făcută cu puţin înainte de turul al doilea: „Decât să fiu mârlan, mai bine pierd”, declaraţie fără precedent într-un mediu, cel al politicii româneşti, unde, ca să nu piardă, alţii nu-şi fac niciun scrupul să fie mârlani, mincinoşi şi să comită toate ticăloşiile.

A pierdut PSD-ul pe mâna lui? Cum oare se putea altfel, când toată campania pesedistă s-a bazat pe ură, pe dezinformare şi manipulare? Mă uitam la Liviu Dragnea - era cu vreo trei zile înaintea votului final - cum povestea despre câţi „băsişti” ascunşi au fost descoperiţi în ultimii doi ani şi cum va trebui încă cel puţin un an pentru a face „curăţenie”: cuvinte amintind de discursul sinistru al partidului clasei muncitoare, când îi demasca pe „duşmanii poporului” şi îi pedepsea cu mânie proletară. Ce să mai spunem de minciunile şi derapajele Gabrielei Firea, de ieşirile necontrolate ale Olguţei Vasilescu, de atacurile suburbane ale lui Codrin Ştefănescu (şi el, şi Olguţa, foşti membri marcanţi ai PRM, şcoliţi aşadar pe lângă Vadim Tudor), de calomniile pe care le proferau zilnic emisarii partidului pe platourile de televiziune (a propos: îşi cere cineva scuze? până acum n-am auzit nimic). S-a produs totuşi aici o schimbare importantă: tot mai multă lume are acces la Digi 24, de departe cel mai profesionist şi mai echilibrat post TV de ştiri, marginalizând astfel oficinele de propagandă Antena 3 şi România TV, al căror public este format acum din fanatici şi din persoane cu slabă capacitate de discernământ. Ceea ce nu înseamnă că trebuie subestimat rolul lor nefast: după primele momente de derută, cele două haznale mediatice au reluat atacurile sub centură şi insinuările parşive. Însuşi Victor Ponta a declarat, în seara zilei de 16 noiembrie, intervievat telefonic de Antena 3, că vor continua împreună lupta. N-ai ce să-i faci, aşa se simte domnia sa bine: lângă Gâdea, Ciuvică şi Ciutacu.

Va fi fost el votul de duminică şi un vot negativ (cum de nu, din moment ce era respins unul dintre candidaţi?), dar românii au ştiut ce fac atunci când au introdus buletinele în urnă. Pe de altă parte, preşedintele ales este, chiar dacă a venit din afara sistemului, un om politic, altfel nu s-ar fi angajat în competiţia pentru câştigarea funcţiei supreme în stat. Şi îmi permit să spun, în răspăr cu alţi comentatori, că dl Iohannis are un simţ politic sigur, care compensează lipsa de experienţă în politica zisă „mare”, cu toate că cei 14 ani de la primăria Sibiului sunt o carte de vizită concludentă. Iohannis a intrat imediat, fără efort şi fără crispare, în noul său rol. Ba chiar a făcut-o cu maximă eficienţă, deoarece şi premierul Ponta şi parlamentul au răspuns prompt solicitării sale de a se respinge legea amnistiei şi graţierii şi de a se ridica imunitatea unor parlamentari pentru care DNA ceruse arestarea sau începerea urmăririi penale. Situaţii care trenau de mai multe luni au fost rezolvate fulgerător, la cererea noului preşedinte, în două zile. Klaus Iohannis a mai participat la un prânz privat cu familia regală, cu ocazia zilei de naştere a regelui Mihai, şi a avut o întâlnire cu ambasadorul Franţei. A găsit timp şi să-şi lanseze volumul autobiografic, intitulat Pas cu pas, la târgul de carte Gaudeamus, unde a stat mai bine de trei ore ca să dea autografe. E un început mai mult decât promiţător şi nădăjduim că el va fi confirmat. Societatea românească, acel „spaţiu public” de care vorbeam, are mari aşteptări de la noul preşedinte.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Al. I. Cuza”, critic literar şi scriitor 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri